100 redenen om deze zomer naar Brussel te gaan
Brussel is de langere tijd negatief in het nieuws geweest. Door de aanslagen op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek, staat de bruisende metropool bij veel mensen wellicht niet hoog op de agenda als het gaat om een stedentrip. Toch heeft de 'hoofdstad van Europa' de nieuwsgierige bezoeker juist nu meer dan genoeg te bieden en van een onveilig gevoel of dreigende sfeer is totaal geen sprake. Ik ging op onderzoek uit en vond -ten minste- 100 redenen om de komende weken de auto of trein naar Brussel te pakken.
gratis reisadvies
Flirten met Vlaamse meesters
Brussel is alles behalve onbekend terrein voor mij. Ik ben in het verleden regelmatig voor mijn werk in de levendige, tweetalige stad geweest en heb aardig wat voetstappen liggen in het oude centrum. Toch heeft de stad mij altijd opnieuw weten te verrassen. Het voelt dan ook een beetje als de spanning bij het weerzien met een oude liefde, wanneer ik op de trein naar het zuiden stap. Ik ben dit keer uitgenodigd om haar te bezoeken in het kader van #100masters, een campagne om de topstukken in de permanente collecties van de Brusselse musea te promoten. Dat is sowieso al bijzonder, want vaak wordt er juist tijd en geld gestoken in het promoten van tijdelijke tentoonstellingen, waardoor de vaste collecties (te) weinig aandacht krijgen. Terwijl juist die rijkdommen, en hun meesters, gezamenlijk het gezicht van de stad vormen waar ik jaren geleden verliefd op ben geworden.
Dat de stad met haar rijke cultuurhistorie met de tijd mee gaat, blijkt al uit de campagnewebsite van #100masters die ik onderweg naar Brussel in het kader van de voorpret bezoek. Met een dikke knipoog naar datingapps als Tinder, kun je alvast flirten met de Vlaamse meesters die hun meesterwerken in de Brusselse musea hebben hangen. Door naar links en naar rechts te swipen, kom je er achter dat er eigenlijk voor iedereen wel een match te vinden is. Of dat nu een topstuk in het Museum voor de Moderne Kunst is of unieke oldtimer in Autoworld, voor elk potje is een deksel te vinden in een van de 41 aangesloten musea in Brussel.
Cultureel speeddaten
De 100 topstukken die de naam aan de campagne geven, vormen de rode lijn van een soort culture speurtocht waar dit initiatief om draait. Deze ultieme ‘must-see’ lijst van Vlaamse meesterstukken is samengesteld door een team van experts en liggen, staan of hangen verspreidt over 37 verschillende musea in de stad. Van kunst en historische musea tot musea voor techniek en wetenschap. De lijst biedt a la carte de absolute diamantjes uit het brede Brusselse museumerfgoed. Daarnaast worden er komende zomer diverse evenementen, rondleidingen en activiteiten georganiseerd.
Om de ontdekkingstocht langs de vele musea praktisch en (vooral) financieel aantrekkelijk te maken, biedt men tijdens deze campagne een unieke kans, in de vorm van de Brussels Card. Deze ‘all access’ pas geeft je 24 uur, 48 uur, 72 uur of 3 maanden lang onbeperkt toegang tot bijna alle Brusselse musea. Al na twee dagen gebruik, kon ik concluderen dat dit echt een extra dimensie aan een cultureel bezoek aan de stad geeft. Waar je normaal misschien de ‘twijfelgevallen’ sneller links laat liggen, ben je met deze kaart eerder bereidt de wat minder bekende musea een kans te geven. Dit voelt als een soort speeddaten met musea; wanneer het niets voor jou is, sta je zo weer buiten om naar de volgende date te gaan. Mocht het wel klikken, vind je wellicht een liefde voor het leven.
Vraag gratis een offerte aan
De meesters ter voet
Brussel is uitermate geschikt voor deze vorm van ‘museumhoppen’. Bijna alle musea liggen niet verder dan een wandeling van elkaar vandaan. Ik ben bijna een dag zoet geweest met het wandelen door alle musea rond het Koningsplein, met o.a. het Royal Museum for Fine Arts als absolute hoogtepunt. Maar ook even verderop, rond het Jubelpark, liggen meerdere musea dicht bij elkaar. Ik werd hier aangenaam verrast door de indrukwekkende collectie van het Miltaire Museum, terwijl je hier normaliter waarschijnlijk alleen het meer bekende Jubelparkmuseum zou gaan bezoeken. Nu kun je twee stappen verder ook nog AutoWorld mee pakken voor wandeling langs automobielen in alle kleuren en maten. Vervolgens sta je na een korte rit met de metro weer op de Grote Markt, waar ook weer tientallen musea op een steenworp afstand liggen.
Moe van de meesters?
Als de 100 Meesters je lichamelijk en/of geestelijk uitgeput hebben na een volle dag speeddaten, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om lichaam en geest weer te voeden. Brussel staat, naast haar musea, namelijk ook bekend om zijn vele restaurantjes, terrasjes en kroegen, waar weer een hele andere vorm van kunst wordt beoefend. Een aantal daarvan verdienen eigenlijk een plekje op de lijst van de Vlaamse Meesters, bijvoorbeeld Chez Leon aan de Beenhouwersstraat. In deze smalle straat vind je vooral –dertien in een dozijn- restaurantjes met toeristen-menu’s, maar Leon is daar absoluut een uitzondering in. Van de verse schaaldieren en Vlaamse friet tot het speciaalbier van het huis en de koekjes bij de koffie: op alles de handtekening van de Meester zelf te vinden. Het wordt bovendien geserveerd met de gastvrijheid waar dit restaurant al 120 jaar bekend om staat. Een perfecte afsluiting van een dag waarop alle andere zintuigen al zijn bediend.