Cubaanse sigaren
Cuba en sigaren horen bij elkaar als Nederland en tulpen, maar waarom eigenlijk? Wat maakt de Cubaanse sigaar zo speciaal ten opzichte van andere sigaren? Het verschil zit in de tabaksbladen en in het verwerkingsproces.
gratis reisadvies
Verbouwen van tabak
Al ver voordat Columbus Cuba ontdekte werd er tabak verbouwd, de plant is dan ook over het hele land terug te vinden. Met name de streken Oriente, Remedios, Partido, Semi Vuelta en Vuelta Abajo zijn uitermate geschikt voor de plantage van de tabaksplant. Bij het verbouwen van tabak wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende soorten planten. De 'Corojo' wordt gebruikt voor de buitenzijde van de sigaar en dient ook als dekplant voor de tweede soort, de 'Criollo'. Deze soort wordt gebruikt voor het binnengoed van de sigaar.
Het nut van de bladeren
In de maanden van januari tot maart worden de bladeren geplukt en bijeengebonden. De gebundelde bladeren worden vervolgens opgehangen om 60 dagen in de zon te kunnen drogen. In deze periode verliezen de bladeren tot 85% van hun vocht en daarmee ook hun groene kleur. Hierna worden de bladeren opeengestapeld waar ze door de toenemende temperatuur fermenteren (gisten) en zo hun geur en aroma ontwikkelen. Dit proces kan tot enkele jaren duren, hier geldt dan ook het principe ´hoe langer hoe beter´. Nu de bladeren gedroogd zijn, zijn ze gereed voor verdere verwerking in de sigarenfabriek. Hier worden de bladeren vochtig gemaak zodat ze weer buigzaam worden en gerold kunnen worden tot de typische sigarenvorm.
Vraag gratis een offerte aan
Cuba en sigaren
Door dit uitgebreide en zorgvuldige productieproces staan Cubaanse sigaren bekend als de beste sigaren ter wereld. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 180 miljoen sigaren kun je je voorstellen dat dit één van de belangrijkste inkomstbronnen van Cuba is. Voor de geïnteresseerden is het goed te weten dat er in Cuba twee wereldberoemde sigarenfabrieken zijn opengesteld voor het publiek. 'Partagas' in Havana en 'Francicso Donatien' in Pinar del Rio geven de bezoeker aan de hand van een rondleiding (en als je geluk hebt zelfs een kennismaking met de arbeiders) een blik op het productieproces.
Voor de echte liefhebber nog een filmpje over waarom de Cubaanse sigaar zo duur is.