Orkaanseizoen op Cuba
kopjes.Cuba ligt in een gebied waar orkanen kunnen voorkomen. De meeste orkanen die het eiland bereiken zijn niet zo heftig. Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Cuba? Dan is het natuurlijk altijd goed om rekening te houden met het orkaanseizoen. Deze begint in juni tot ongeveer eind november. In dit artikel lees je over het klimaat in Cuba, het orkaanseizoen en hoe groot de kans op een orkaan is.
Klimaat van Cuba
Cuba heeft een tropisch savanneklimaat met het gehele jaar door temperaturen tussen de 25 en 34 graden Het uiterste zuidoostelijke puntje van Cuba heeft een warm steppeklimaat. Dit komt door de geringe hoeveelheid neerslag die hier valt. Het eiland kent een redelijk stevige wind vanuit het noordoosten. Hierdoor kan het in de maanden november tot en met mei in de avonden vrij fris aanvoelen. Voor een land met een tropisch klimaat is dit redelijk ongebruikelijk. De zomermaanden in Cuba zijn warm en vochtig. De winter is er mild en warm in het zuidoosten zelfs tropisch warm. Het gehele jaar door kent Cuba gemiddeld zes tot negen zonuren per dag, zelfs in het regenseizoen. De regenbuien die vallen zijn heftig maar van korte duur. Door het klimaat en de ligging van Cuba kan het land getroffen worden door depressies en tropische stormen.
Orkaanseizoen op Cuba
Het orkaanseizoen in Cuba begint in juni en duurt tot ongeveer eind november. In de maanden augustus, september en oktober is de kans op een orkaan het grootst. Tevens zijn de orkanen in deze maanden ook het zwaarst. De inwoners van Cuba zullen het woord 'seizoen' een discussiepunt vinden. In deze periode is er kans op een orkaan, maar het is niet zo dat er elk jaar een zware orkaan over het land trekt. De kans is dan ook vrij klein. Wel heeft Cuba jaarlijks te maken met tropische stormen. In Cuba merk je het wel als er een orkaan op een afstand passeert doordat er een grote hoeveelheid neerslag valt. Wanneer een orkaan rakelings langs Cuba gaat, dan heerst er een harde wind met grote golven als gevolg. En ook dan krijg je te maken met een grote hoeveelheid neerslag.
Routes van orkanen op Cuba
Cuba ligt in een gebied waar orkanen voorkomen. Doordat Cuba in de Atlantische Oceaan ligt en een vrij langgerekt en groot eiland is, is de kans dat Cuba wordt getroffen door een orkaan goed aanwezig. Daarnaast ligt Cuba redelijk centraal in de aanvoerroute van tropische stormen. De meeste orkanen komen vanuit zuidoostelijke richting waardoor de zuidkust en het zuidoosten van Cuba het vaakst wordt getroffen door een orkaan. De noordkust wordt zelden getroffen omdat de orkanen hun pad net ten noorden van Cuba volgen richting het westen. De orkaan gaat hierdoor parallel met de kust van Cuba. Orkanen die uit het oosten komen zijn grotendeels al afgezwakt en veroorzaken dan ook minder schade en overlast. De orkanen vanuit het zuiden zijn het meest vernietigend. De orkaan heeft vanuit die richting onderweg namelijk geen land meer geraakt en heeft zich boven het warme zeewater nog sterker kunnen maken.
Reizen tijdens het orkaanseizoen op Cuba
Aangezien ons hoogseizoen in het orkaanseizoen valt, is het voor veel reizigers twijfelachtig of er nu wel of niet naar Cuba kan worden gereisd. Er kan tijdens het orkaanseizoen gewoon naar Cuba worden gereisd. De kans op een orkaan is vrijwel nihil. Het zijn voornamelijk de tropische stormen en buien waar je rekening mee moet houden in deze periode. De tropische buien zijn vaak van korte duur en worden opgevolgd door een blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. De tropische stormen en orkanen duren meestal twee tot drie dagen. Circa twee weken van tevoren zijn de risico's van een orkaan te voorspellen en twee dagen van tevoren kunnen ze aangeven welk gebied de orkaan gaat raken. Cuba is goed voorbereid op een eventuele evacuatie. In de meeste gevallen krijgen toeristen zelfs voorrang tijdens een evacuatie. Je wordt dan naar een accommodatie verplaatst die bestendig is tegen de orkaan. De kans bestaat dat er tijdelijk geen stroom is maar dit is vaak voor een korte periode. Ook na de orkaan is Cuba weer snel opgestart en werken alle inwoners samen om de straten weer op te knappen zodat het dagelijkse leven weer zo snel mogelijk door kan gaan zoals voor de orkaan. De nasleep van een orkaan duurt op Cuba circa vijf dagen. Op andere eilanden duurt dit soms zelfs een jaar. Dus zelfs als je op Cuba bent tijdens een orkaan is er nog geen reden tot paniek.
Accommodatietip
Cuba is de ideale bestemming voor een rondreis maar wie lekker wilt relaxen op het strand kan terecht in Varadero. Verblijf in het Royalton Hicacos ***** voor een heerlijk verzorgde vakantie. Ook Havana is een populaire bestemming in Cuba. Het 5-sterrenhotel Iberostar Parque Central is in de metropool een echte aanrader.
gratis reisadvies