Duurzaam toerisme in Ecuador
Een van de bedrijfstakken ter wereld die snel groeit is het toerisme. Er blijkt onder toeristen een grote behoefte te ontstaan aan nieuwe bestemmingen, exotische culturen en ongeschonden natuurgebieden. Het grote risico hiervan is dat nieuwe bestemmingen die 'ontdekt' worden al vrij snel te commercieel worden. Dat heeft weer als gevolg dat de bestemming niet meer interessant en speciaal genoeg is, en er weer nieuwe authentieke plaatsen gezocht worden.
gratis reisadvies
Lokale bevolking
Meestal wordt de lokale bevolking de dupe van zulke praktijken. Eerst moeten ze zich enorm aanpassen aan het toerisme, waarna ze er afhankelijk van worden. En wanneer de toeristen dan vervolgens wegblijven verliest de lokale bevolking zijn bron van inkomsten. Ook kunnen ze dan niet meer terugvallen op de voormalige manier van leven, omdat ze al teveel veranderd zijn. Deze vicieuze cirkel wordt veroorzaakt door de ongecontroleerde ontwikkeling van het toerisme of dat het toerisme door hogere machten wordt opgelegd.
Duurzaam Toerisme
Maar de ontwikkeling van het toerisme in zulke gebieden kan ook anders. De lokale bevolking zou kunnen deelnemen aan een duurzame vorm van toerisme die beter bij hun leefwijze past. De kans is dan veel groter dat de unieke leefomgeving en cultuur beter behouden blijft. Om dit te realiseren zijn er verschillende partijen die hiervoor in actie komen. Deze vorm van toerisme wordt dan ook wel 'community based tourism' genoemd. Zo zet het CBI, bureau ter bevordering van het toerisme en import uit ontwikkelingslanden, zich hiervoor in. Dit bureau is een onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In totaal omvat het community based tourism van het CBI ruim 30 vakantiebestemmingen, waaronder Ecuador. Naast het CBI zijn er nog een aantal andere organisaties die projecten in de vorm van community based tourism uitvoeren.
Vraag gratis een offerte aan
Projecten in Ecuador
Op het gebied van community based tourism projecten zijn er in Ecuador al een aantal interessante voorbeelden te vinden. Zo is er bijvoorbeeld een project in het Amazonewoud van Ecuador, dat biologisch en cultureel gezien één van de meest gevarieerde gebieden in de wereld is. In dit gebied wonen nog verschillende inheemse bevolkingsgroepen, zoals de Cofan, Huaorani en Shuar. In het leefgebied van deze groepen is in de zestiger jaren olie ontdekt, waardoor er verschillende multinationals actief geworden zijn in het gebied. Tevens vormt de houtkap een bedreiging voor de bevolking. In de jaren zeventig is in het gebied rond de Amazone het toerisme enorm opgekomen. Maar ook dit was nadelig voor de inheemse bevolking, omdat zij slechts gezien werden als exotische attractie. Het duurzaam toerisme wordt tegenwoordig steeds vaker gezien als een manier om de culturen van de inheemse bevolking te behouden. Daarbij is echter de deelname van de inheemse bevolking wel van belang. Diverse organisatie organiseren in combinatie met reisbureaus meerdaagse reizen door het regenwoud.
Project bij de Huaorani
Door bepaalde organisaties worden er community based tourism reizen aangeboden in het leefgebied van de Huaorani-indianen in Ecuador. De Huaorani leven in een afgelegen gebied bij de Shiripuno-rivier. Het bijzondere aan deze reis, en soortgelijke reizen, is dat alles geregeld wordt in samenwerking met de lokale bevolking. Zo nemen de Huaorani-indianen reizigers mee naar nederzettingen of op een excursie te voet of per boot. De lokale bevolking dient dan als gids om de toeristen rond te leiden. In dit geval ervaren de reizigers het leven van de Huaorani-indianen. De Huaorani nemen bijvoorbeeld de toeristen mee op jacht, zodat ze kunnen zien hoe dit in zijn werk gaat. Tevens kunnen de toeristen dan veel dieren zien en de Huaorani begeleiden en zorgen voor de veiligheid. De reden dat de Huaorani-indianen aan dit project mee werken, is het beschermen van het regenwoud. Daarom wonen ze ook in het gebied, zodat ze controle hebben wie er het gebied binnenkomen en weer verlaten. De organisaties die betrokken zijn bij dit project zorgen ervoor dat de Huaorani cursussen kunnen volgen om als gecertificeerde gids aan het werk te kunnen. De Huaorani krijgen daarom bijvoorbeeld les in Spaans en Engels. Daarnaast doen organisaties veel voorlichting over de rol van community based tourism.
Project in Cotacachi
In het dorpje Cotacachi is er ook een community based tourism project. Dit dorpje ligt op ongeveer 10 kilometer van Otavalo, bekend om de kleurrijke indianenmarkt. In dit gebied wonen nog veel boeren die afstammen van de Inca's. Deze boeren hebben last van oneerlijke verdeling van de grond. Zo beschikken 90% van de boeren samen minder dan 10 hectare grond, terwijl 1% van de landeigenaren gezamenlijk zo'n 70% van alle grond beschikken.
In het dorpje Cotacachi is er de laatste jaren een stijging zichtbaar van het toerisme in het gebied. Dit komt voornamelijk door het kratermeer Cuicocha dat dichtbij het dorpje is gelegen. Tot voor kort had de inheemse bevolking weinig profijt van het toerisme. Een lokale vakbond van de plattelandsbevolking zet zich enorm in om dit te veranderen. Zo is er een reisbureau opgericht die reizen in dit gebied organiseert. Toeristen kunnen dan zelfs bij de Quichua-boeren thuis verblijven. Zo kunnen toeristen bewust en van dichtbij het leven van deze inheemse bevolking ervaren. Door de boeren wordt er zelf ook geïnvesteerd in dit project, want ze bouwen verblijven voor de gasten bij hun boerderijen. Door de organisatie worden er diverse excursies georganiseerd naar het kratermeer, watervallen, indianendorpen en het subtropische regenwoud. De excursies gaan door een afwisselend landschap en kunnen per fiets, te voet of te paard ondernomen worden.
Resultaten
In mei 2011 bestaat dit project alweer 10 jaar. En er hebben zich al diverse positieve ontwikkelingen voorgedaan. Zo is het aantal overnachtingen al flink gestegen en zullen er in andere dorpen ook gastenverblijven gebouwd worden. De organisatie zorgt er wel voor dat het aantal verblijven niet uit de hand gaat lopen, want er zitten natuurlijk financiële consequenties aan voor de boeren. Zo mogen er per gemeenschap maar vier accommodaties aanwezig zijn. De overige geïnteresseerden komen op een wachtlijst. Ook wordt er voor gezorgd dat niet alleen de boeren met een gastenverblijf er van profiteren, maar het hele dorp. Dit doen ze de boeren met een gastenverblijf als voorbeeldfunctie in te zetten. Een mooi voorbeeld hiervan is de aanleg van een groentetuin bij het gastenverblijf. Veel andere boeren gaan dit ook doen, zodat ze hun eigen groenten kunnen verbouwen. Tevens wordt er van iedere overnachting een halve dollar in een algemene kas van de gemeenschap gestopt. Van dat geld wordt er bijvoorbeeld een keuken in het dorpshuis gebouwd of de kindercrèche wordt er van opgeknapt.
Op financieel gebied is het toerisme ook aantrekkelijk voor andere activiteiten in de dorpen. Daarbij kan gedacht worden aan het verhuren van paarden of het verkopen van hangmatten, kleden of truien. Behalve de inkomsten is het voor de inheemse bevolking belangrijk dat toeristen hen respecteren en gelijkwaardig behandelen.