Ethiopië van A tot Z
Ethiopië is een land waar enorm veel te zien en te doen is. Er zijn verschillende archeologische schatten, paleizen, rotsschilderingen en kerken met religieuze voorwerpen en muurschilderingen. Door de eeuwenlange zelfstandigheid van het land heeft het een unieke uitstraling. Genoeg reden dus om Ethiopië te omschrijven met behulp van een ABC.
gratis reisadvies
A van Amhaars
Amhaars is de nationale taal van Ethiopië. Deze taal is op het Arabisch na de meest gesproken Semitische taal van de wereld. Behalve in Ethiopië wordt er in Egypte, Israël en Zweden ook Amhaars gesproken. In Ethiopië is het de werktaal en komt vooral voor in de hoofdstad Addis Abeba en de regio Amhara. In totaal zijn er op de wereld ongeveer 27 miljoen mensen die Amhaars als eerste taal spreken en nog eens 7 tot 15 miljoen die het als tweede taal spreken.
B van Blauwe Nijl
De Blauwe Nijl is een rivier die ontspringt in Ethiopië uit het Tanameer. De Blauwe Nijl heeft een lengte van 1600 kilometer en in Soedan komen de Blauwe en de Witte Nijl samen en gaan verder als rivier de Nijl. De Nijl stroomt regelmatig buiten zijn oevers en dit wordt vooral veroorzaakt door de Blauwe Nijl. Van mei t/m september regent het flink in de hooglanden van Ethiopië en dit water wordt allemaal afgevoerd door de Blauwe Nijl.
Vraag gratis een offerte aan
C van Culinair
Op culinair gebied kenmerkt Ethiopië zich door een aantal smaakvolle gerechten. Lokale ingrediënten worden gecombineerd met diverse Arabische en Indiase kruiden en specerijen. Enkele kruiden en specerijen die veel gebruikt worden zijn kaneel, kruidnagel en kurkuma. Veel gerechten uit de Ethiopische keuken zijn eenpansgerechten of stoofpotten. Ook zijn er veel vegetarische gerechten vanwege de vele Moslims en het relatief grote aantal dagen dat Christenen vasten, en dus geen vlees mogen eten. Eén van de toppers uit de Ethiopische keuken is het gerecht 'wot'. Dit is een pittige stoofschotel die gemaakt wordt op basis van berbere, een erg pittig mengsel van diverse kruiden en specerijen.
D van Dieren
In Ethiopië leven heel wat inheemse diersoorten, zoals de bergnyala, de Ethiopische nyala, de Ethiopische wolf, de gelada, de Simenvos, de waliasteenbok en de wilde Somalische ezel. Deze inheemse dieren zijn erg bijzonder en zeldzaam, maar er zijn in Ethiopië een aantal nationale parken waar je ze kunt spotten. Verder komen er in het land onder andere bavianen, leeuwen, nijlpaarden, zebra's, panters en spiesbokken voor. Ook zijn er veel vogels, waaronder ook een groot aantal inheemse soorten.
E van Ethiopisch-orthodoxe kerk
De Ethiopisch-orthodoxe Kerk is al sinds de 4e eeuw een staatskerk. In feite is deze kerk een Oriëntaals-orthodoxe Kerk die tot het jaar 1959 nog behoorde tot de Koptisch-orthodoxe Kerk. Deze kerk in Ethiopië is nog de enige die stamt van voor de Europese kolonisatie. De Ethiopisch-orthodoxe Kerk heeft over de hele wereld verspreid zo'n 36 miljoen leden en is daarmee de grootste Oriëntaals-orthodoxe Kerk ter wereld.
F van Federale Democratische Republiek
Ethiopië is volgens de grondwet van 1994 een Federale Democratische Republiek. Dat houdt in dat Ethiopië een democratische en federatieve staat is. Het land heeft een president als staatshoofd, welke meer een ceremoniële functie heeft. De president wordt direct gekozen en blijft voor een periode van zes jaar aan. Omdat de president een ceremoniële functie heeft, ligt de meeste macht bij de premier, welke geleverd wordt door de grootste partij in het parlement. Omdat Ethiopië een federatie is heeft iedere staat autonomie. Dat betekent dat een staat uit de federatie kan stappen en een onafhankelijk land zou kunnen vormen.
G van Geld
Net zoals in ieder land wordt er in Ethiopië betaald met geld. De nationale munteenheid van het land is de 'birr', welke weer uit 100 santim bestaat. Deze munteenheid omvat enkele munten en biljetten. De munten zijn er in de vormen: 1, 5 ,10, 25 en 50 santim. En de biljetten bestaan uit: 1, 5, 10, 50 en 100 birr. Birr is een woord in de Amhaarse taal en heeft de betekenis 'wit zijn'. De birr bestaat al sinds het jaar 1894. In dat jaar werd de birr ingevoerd door de toenmalige keizer Menelik II.
H van Hoogland
Het Ethiopisch Hoogland is een hoogvlakte met bergen die vooral in Ethiopië gelegen zijn. Delen van dit hoogland liggen ook in Eritrea en Soedan. Dit gebied is een van de meest omvangrijke en aaneengesloten berg-gebieden van Afrika. Het hele gebied ligt vrijwel boven de 1500 meter, maar er zijn ook enkele bergtoppen die wel 4.600 tot 4.900 meter hoog zijn. Het Ethiopisch Hoogland ligt dicht bij de evenaar, maar kent mede door zijn hoogte een gematigd klimaat. Tevens vormt dit gebied een barrière voor de regen die door de moesson vanaf de Indische Oceaan aangevoerd wordt. Daardoor is er van juni tot september een periode van regen in dit gebied.
I van Injera
Injera is een gerecht dat in Ethiopië 's ochtends, 's middags en 's avonds gegeten wordt. Injera is een soort koek waarin vlees, vis of groente is verwerkt en op smaak wordt gebracht met kruiden en gesmolten boter. Bij dit alles wordt ook nog een pittige saus geserveerd. De injera wordt gemaakt van bloem afkomstig van een speciaal soort gierst, sorghum of tef. Geheel volgens de traditie wordt de schaal met injera op een felgekleurde rieten tafel, de masëb, gezet. De injera wordt gezamenlijk met familie en vrienden opgegeten. Traditioneel pakt iedereen een stuk van de schaal met de rechterhand. Normaal gesproken zit er vaak vlees en vis in de injera verwerkt, maar de woensdagen en vrijdagen zijn vastendagen en mag er geen vlees of vis gegeten worden. Daarom wordt op deze dagen de injera alleen met groente gegeten.
J van Juliaanse kalender
In Ethiopië wordt, in tegenstelling tot de rest van de wereld, nog steeds de Juliaanse kalender gehanteerd. Omdat deze kalender achter loopt is de jaartelling in Ethiopië ook anders. Op 11 september 2011 zal Ethiopië pas het jaar 2004 in gaan. Dus ook het begin van het jaar is in Ethiopië anders dan in andere landen. Waar in de rest van de wereld het jaar op 1 januari begint, begint het jaar in Ethiopië pas op 11 september. Ook het aantal maanden in Ethiopië is anders, want de kalender kent 12 maanden van 30 dagen en 1 maand van ongeveer 5 dagen. Door verschillende toeristenbureau's wordt daarom ook wel de term 'Thirteen months of sunshine' gehanteerd.
K van Koffieplant
Tot de koffieplant behoren zo'n 60 verschillende soorten houtige planten, waarvan er ongeveer 33 in het tropische deel van Afrika voorkomen. De meeste koffieplanten komen van oorsprong uit Ethiopië. Vanuit Ethiopië zijn de koffieplanten naar diverse landen over de wereld verspreid. Vanwege het klimaat doet de koffieplant het voornamelijk goed in landen die gelegen zijn tussen de Steenbokskeerkring en de Kreeftskeerkring. Tegenwoordig geldt Ethiopië nog steeds als belangrijk koffieland. De Ethiopische kwaliteitskoffie die hier vandaan komt behoort tot één van de beste koffie's ter wereld.
L van Lucy
Lucy is de naam van een half-compleet skelet dat door archeologen is ontdekt in 1974. Het skelet, gevonden in Ethiopië, heeft de naam Lucy verkregen, omdat tijdens het monteren van het skelet het nummer 'Lucy in the Sky with Diamonds' van The Beatles. Het gevonden skelet was vermoedelijk van een vrouw die behoorde tot de oudste mensachtigen. Het skelet behoorde tot het geslacht Australopithecus afarensis, een uitgestorven mensachtige. Behalve in Ethiopië zijn er ook fossielen van Australopithecus afarensis gevonden in Kenia en Tanzania.
M van Mensen
In Ethiopië schijnen aardig wat mensen te wonen, maar het is lastig om aan exacte gegevens te komen. Uitkomsten van volkstellingen werden haast nooit volledig vrij gegeven. Tegenwoordig ligt het inwonersaantal van Ethiopië rond de 85 miljoen. Onder de mensen die in Ethiopië leven is er veel armoede en meer dan de helft kan niet lezen en schrijven. Dit komt vooral omdat er bijna geen mogelijkheden zijn voor goed onderwijs in het land. De mensen zijn onder te verdelen in dorpelingen of stedelingen of op basis van religie. Ruim de helft is christen, ongeveer 35% is moslim en de rest van mensen heeft een natuurreligie.
N van Nationale Feestdagen
Ethiopië kent ook een aantal nationale, christelijke en islamitische feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen in Ethiopië vallen op: - 13 maart, dan wordt de overwinning van keizer Medik II op het leger van Italië in het jaar 1896 gevierd - 6 april, dan is het Patriots Victory Day - 28 mei, Derg Downfall Day (nederlaag van het regime Mengistu in 1991) Enkele christelijke feestdagen zijn het Ethiopische kerstmis op 7 januari en het Ethiopisch Pasen een week na Pasen in Europa. De islamitische feestdagen kennen geen vaste datum, omdat deze de maankalender volgen. Een aantal belangrijke islamitische feestdagen die in Ethiopië worden gevierd zijn het Offerfeest, de Ramadan en het Suikerfeest.
O van Onverwacht
Onverwacht is Ethiopië wel een beetje als land voor een vakantie. Het land wordt nog door veel mensen geassocieerd met magere mensen, oorlog en een uitgedroogd landschap. Maar deze associaties zijn onterecht. Natuurlijk kom je geen hypermoderne toeristencentra of internetcafés tegen, maar wel een prachtig landschap, veel cultuur en aardige mensen. Ethiopië is nooit een kolonie geweest en de bevolking wil altijd blijven vechten voor onafhankelijkheid.
P van Projecten
Ethiopië is een land waarvoor veel organisaties projecten uitvoeren. Dit komt voornamelijk omdat Ethiopië een erg arm land is. Zo zijn er organisaties die zorgen dat de inwoners van het land voedsel krijgen of er zijn projecten voor schoondrinkwater. Omdat een groot deel van de bevolking niet kan lezen en schrijven zijn er ook veel projecten op het gebied van onderwijs in Ethiopië. Vooral organisaties uit de Westerse wereld zetten zich in voor zulke projecten in Ethiopië.
Q van ?
R van Riftvallei
De Riftvallei loopt van Syrië tot Mozambique, en tevens door Ethiopië. Deze vallei splits in feite het land op in twee delen. De Riftvallei staat ook wel bekend onder de naam 'Grote Slenk', Oost-Afrikaanse Slenk of Grote Afrikaanse Slenk. De Riftvallei heeft een totale lengte van 6.400 kilometer en varieert in breedte en diepte. De Riftvallei is ontstaan door enorme breuken in de aardkorst. Wetenschappers verwachten dat over miljoenen jaren heel Oost-Afrika los gebroken is van de rest van Afrika.
S van St. Joriskerk
De St. Joriskerk is gevestigd in de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. Deze achthoekige kerk is in de jaren twintig gebouwd op dezelfde plek waar al een kerk was gebouwd door keizer Menelik II. De St. Joriskerk staat midden tussen de bomen en jeneverbessen. Bij deze kerk staat ook nog een campanile waar vanaf 1990 een expositie te zien is met diverse kunstschatten van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.
T van Tanameer
Het Tanameer is het grootste meer in Ethiopië en bevindt zich ten noordwesten van de hooglanden. Het Tanameer is tevens het meer dat het hoogstgelegen is van Afrika en de bron van de Blauwe Nijl. Het meer heeft een totale oppervlakte van 3000 km2 en is gelegen op een hoogte van 1800 meter. In het Tanameer liggen 37 eilandjes en op 20 daarvan bevinden zich kerken of kloosters.
U van ?
V van Vlag
Ethiopië heeft tijdens zijn bestaan als land verschillende vlaggen gekend. De vlag in de huidige vorm met de kleuren groen, geel, rood en een blauwe schijf met embleem werd in 1996 aangenomen als nationale vlag. Daarvoor had Ethiopië een vlag met dezelfde kleuren, maar zonder de blauwe schijf en het embleem. De toevoeging van de blauwe schijf met embleem wordt door heel veel inwoners van Ethiopië ook niet erkent. De Ethiopische vlag beschikt al over de drie kleuren, groen, geel en rood, sinds 1941. Iedere kleur heeft een eigen symbolische betekenis. Groen symboliseert de vruchtbaarheid van het land, geel de liefde voor het vaderland en rood al het bloed dat vergoten om de onafhankelijkheid van Ethiopië te behouden.
W van Wijn
Je zult het waarschijnlijk niet verwachten, maar in Ethiopië wordt wijn verbouwd. Dit is best bijzonder, omdat Ethiopië over het algemeen een tropisch klimaat in plaats van een gematigd klimaat heeft. Het beste gebied in Ethiopië voor de wijnbouw is in de hooglanden. Sinds 2006 is de druiventeelt volop in ontwikkeling, met als gevolg dat de wijnbouw in Ethiopië een enorm potentieel heeft. Inmiddels zijn er een aantal bedrijven uit Frankrijk om de wijnbouw in Ethiopië nog verder te ontwikkelen. Zo is er ruim 100 hectare met diverse druivensoorten, waaronder Merlot, Chardonnay, Syrah en Cabernet Sauvignon, aangeplant. De bedrijven verwachten om de wijn in 2011 op de markt te brengen.
X van ?
Y van Yeha
Yeha is een klein dorp gelegen in de hooglanden van Ethiopië. In dit plaatsje is het oudste gebouw van Ethiopië te vinden, namelijk de ruïne van de Tempel van de Maan. Dit gebouw is het best bewaarde monument in Ethiopië. Bijzonder is dat de muren van steen zonder cement gebouwd zijn, en nog steeds staan. Het gebouw stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de 7e eeuw voor Christus.
Z van Zuidelijke naties, nationaliteiten en volken
Zuidelijke naties, nationaliteiten en volken is de Nederlandse betekenis van Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch, een regio van Ethiopië. De stad Awasa is de hoofdstad van de regio. Deze regio bestaat sinds 1995 en is tot stand gekomen op basis van etnische gronden. Naast de hoofdstad zijn andere belangrijke plaatsen in deze regio Arba Minch, Dilla, Hosaena, Irgalem en Sodo.