Oud & Nieuw in Georgië
In Georgië speelt Oud & Nieuwjaar een belangrijke rol. De huizen worden schoongemaakt en alle familieleden worden in nieuwe kleding gestoken. In veel gebieden zijn oude gewoontes verdwenen maar de traditie van “Mekvle” ofwel 'eerste-voeter' wordt nog altijd in ere gehouden. De eerste-voeter is de persoon die na 00:00 uur als eerste bij je aanklopt. Deze persoon zal het geluk tot het einde van het jaar bepalen en daarom wordt de eerste-voeter voor velen zorgvuldig gekozen.
gratis reisadvies
Eerste-voeter
Na 00:00 uur slaat de eerste-voeter op de deur waarna de gastheer een korte toespraak houdt en de deur opent. De belangrijkste traditie is het dwingen van de eerste-voeter om wijn te drinken uit een kom in de vorm van een schip. Hij blijft de hele nacht bij de familie. Bij dageraad gaat het hoofd van de familie naar buiten en brengt wat sneeuw het huis in om alle familieleden te bespuiten. Bij zonsopgang verlaat hij het huis opnieuw om de klok te luiden. De eerste-voeter moet nu naar buiten gaan en opnieuw het huis betreden. Na deze ceremonie is de deur open en mogen alle familieleden naar buiten gaan. Ze mogen echter niet hun buren bezoeken tot en met de derde dag na nieuwjaar.
Cake in Khevsureti
In elk dorpje gaat het er net iets anders aan toe. Zo bakt de gastheer in Khevsureti een grote cake met daarop een kruis, een mens, een stier, een koe en een paard. Deze cake is bestemd voor de eerste-voeter. In het dorp Pshavi brengt de eerste-voeter een toost uit op het begin van het nieuwe jaar. Er staan drie tafeltjes voor hem klaar. Eentje is voor de overleden voorvaderen, de tweede voor de doden die door hun verwanten worden vergeten en de laatste voor de doden die geen verwanten hebben.
Vraag gratis een offerte aan
Chichilaka in Racha
In Racha gelooft men dat hun dromen in het nieuwe jaar vervuld zullen worden. Een dag voor de nieuwjaarsnacht verzamelen de families hout, chichilaka (de hoogste tak van een notenboom) en wat hooi op een slee. Op oudejaarsavond slachten zij traditiegetrouw een varken. In de nacht bakken bij Basilaakindo, een brood met een beeltenis van een man zijn gezicht en een gewoon brood. Wanneer de haan 's ochtends voor de eerste keer kraait maakt de eerste-voeter een groot vuur. Hij verlaat vervolgens het huis met suikergoed en neemt chichilaki van de slee. Met het grote brood in zijn handen zegt hij “Ik heb de drempel van het huis gekruist, mag God u zegenen. Ik wens u welvaart, overvloed van wijn en tarwe, geluk en voorspoed. Mag God u duizenden Nieuwjaren geven”. Hierna gaat de eerste-voeter naar de stallen en wenst het vee veel geluk en geeft hen wat hooi.
Nieuwjaar in Georgië
Nieuwjaar wordt tweemaal gevierd, de eerste keer op 1 januari en de tweede keer op 14 januari. De tweede keer wordt 'Oud Nieuwjaar' genoemd en op deze dag wordt ook de chichilaki verbrandt. De dagen na nieuwjaar, 2 en 15 januari, zijn ook erg belangrijk voor Georgiërs. Deze dagen worden “Bedoba” genoemd wat 'het lot' betekent. De manier waarop Georgiërs de tweede dag na nieuwjaar doorbrengen is bepalend voor de rest van het jaar.
Typisch Georgisch eten
Een andere traditie is het typisch Georgische eten dat in schotels op tafel verschijnt. Het meest populair is de gekookte kalkoen in notensaus, ook wel Satsivi genoemd. Andere traditionele gerechten zijn gekookte honing met noten (Gozinaki) en zongedroogd fruit in poedersuiker (Chiri). Ook wordt er veel wijn gedronken waarbij er een toostmeester, een Tamada, wordt aangesteld. Deze kondigt traditionele toosten aan met betrekking tot vrede, geluk, liefde en allerlei andere zaken. De toosten zijn een ware kunstvorm, een toost kan makkelijk vijf minuten duren voordat er gedronken kan worden.