Avontuurlijke hondensledetocht in Groenland
Groenland is een bestemming van extreme omstandigheden met ijs en sneeuw. Een tocht per hondenslede is voor die doorzetters dan een uitermate geschikte uitdaging!
gratis reisadvies
Sisimiut
Deze op één na grootste stad van Groenland ligt aan de westkust van het land en is het startpunt van de hondensledetocht. Hier maak je kennis met de ‘driver’ die tijdens de trip de slee zal gaan besturen en dat zijn meestal jagers die in de winter toeristen meenemen en op die manier wat bijverdienen. De slee zelf heeft al eeuwenlang hetzelfde concept: het is een houten constructie van balken en planken, zodat de slee meer weg heeft van een houten bed dan van een vervoermiddel waarmee je de wildernis kunt trotseren. Maar als je eenmaal op de slee zit, merk je al snel dat deze slee tegen elke hindernis bestand is.
Kangerlusuak
De hondensledetocht brengt je in drie dagen vanaf de kust landinwaarts naar Kangerlusuak. Die heeft eigenlijk alleen bestaansrecht omdat er de grootste luchthaven van het land te vinden is, want verder stelt Kangerlusuak, met een massa aan grauwe hallen en loodsen, niet veel voor. Maar als je op dag één op de slee stapt, lijkt deze eindbestemming nog heel ver weg: want als je eenmaal de laatste gebouwen van Sisimiut de rug hebt toegekeerd, verdwijn je in een eindeloze witte wereld en heb je nog een lange weg (180 km) voor je liggen.
Vraag gratis een offerte aan
De witte wereld
De tocht voert je door het betoverende landschap van Groenland: je kunt genieten van de schoonheid van omvangrijke bevroren meren en besneeuwde bergen. In dit sprookjeslandschap is een pad niet te ontdekken, maar toch kennen de honden en hun baasjes hier de weg op hun duimpje. Omdat het landschap zo heuvelachtig is, moet je geregeld uit de slee komen om stukken te voet af te leggen, want de dieren hebben al hun krachten nodig om alleen de slee omhoog te trekken. Boven aangekomen, spring je weer op de slee om vervolgens met een enorme snelheid de berg af te dalen. Na zo’n afdaling komt vaak een groot meer, zodat je dan weer over een vlak stuk uren rechtuit kunt gaan.
Vechten tegen de kou
Op de slee zijn twee dingen van groot belang, namelijk warm worden en warm blijven. In de winter kan de temperatuur in Groenland dalen tot wel -30°C en als er een stevige wind staat, voelt het met gemak nog eens zo’n vijftien graden kouder aan. Nu is het de kunst je zo goed mogelijk te beschermen tegen deze verschrikkelijke kou en dat doe je door veel lagen kleding over elkaar te dragen en elke millimeter blote huid te bedekken. Maar ook al pak je je zo dik in dat je eruit ziet als een Michelinmannetje, toch weet de kou steeds weer een weg door je kleren heen te vinden, zodat het haast onmogelijk is om langer dan vijf minuten stil te zitten.
Om jezelf goed warm te houden, is het goed om eens in de zoveel tijd een paar minuten met de slede mee te rennen en verder is het belangrijk dat je speciale warmhoudzakjes in je snowboots en handschoenen duwt om te voorkomen dat je tenen en vingers bevriezen. Je begeeft je eigenlijk de hele tijd in een reusachtige vrieskist, dus vergeet ook niet om een thermoskan met hete koffie of thee te vullen en draag je eten in de zakken van je kleding, want in de tas is het binnen een paar minuten hartstikke bevroren.
Overnachten
Tijdens de tocht kom je kleine houten hutjes tegen en dat is de plek waar je slaapt. Je deelt de hut met andere slederijders, dus als je geluk hebt, lig je met je slaapzak in een houten stapelbed. Maar als het vol is, zit er niets anders op dan op de grond te slapen. Maar wellicht merk je daar maar weinig van want als je het ’s avonds in de hut aankomt, is iedereen doodmoe. Ook krijg je in de hut nog een traditionele maaltijd voorgeschoteld: een gerecht gemaakt van walrus- of walvisvlees.
Een unieke ervaring!
Ondanks het afzien is deze mooie tocht een zeer speciale ervaring! Hoe het is om urenlang te staren naar de bevroren witte vlaktes en te luisteren naar de rennende honden is heel lastig te beschrijven. Evenals het gevoel dat je krijgt als je bevat hoe ver je van de beschaving verwijderd bent. Een magisch moment tijdens de sledetocht is toch wel als het donker wordt en uit het niets het noorderlicht opkomt. Dit groene licht, dat zwierig door de lucht danst, is misschien wel het mooiste natuurverschijnsel op aarde en verdwijnt even snel als het verschenen is weer in het niets.