Reisadvies: Is India een veilig vakantieland?
India is een bijzonder land in Azië. Het reisadvies voor India is niet eenduidig, maar per gebied verschillend. Het is daarom belangrijk goed voorbereid op reis te gaan en te weten welke gebieden je moet vermijden en met welke zaken je rekening moet houden. In dit artikel kom je meer te weten over het huidige reisadvies voor India, lichten we toe hoe het staat met de veiligheid in de hoofdstad New-Delhi en vertellen we je waar je rekening mee moet houden tijdens je reis door India.
India is een land in Zuid-Azië met een enorme variatie aan landschappen en gigantische steden. Het is daarom een bijzonder land dat geliefd is bij reizigers. Waar reizigers zich wel van bewust moeten zijn, is dat het momenteel onveilig is om naar het grensgebied India-Pakistan te reizen.
gratis reisadvies
Huidig reisadvies India
Het reisadvies voor India is grotendeels geel met oranje en rode gebieden. Reis niet naar het grensgebied met Pakistan, naar de deelstaten Jammu en Kasjmir of naar de Siachen-gletsjer. Deze gebieden krijgen een rood reisadvies. Ook de steden Jammu en Kasjmir, de regio Ladakh, de deelstaten Nagaland, Manipur, Chhattisgarh, Assam, Tripura, Bihar, Jharkhand, het zuiddwesten en westen van Odisha, westen van West-Bengal, noorden van Andhra Pradesh en het oosten van Maharashtra en de grenslanden zijn niet veilig om naartoe te reizen. Deze gebieden krijgen een oranje reisadvies. Geel houdt in dat reizen veilig is, maar dat er wel veiligheidsrisico's zijn waar je op voorbereid moet zijn. Voor de oranje en rode gebieden geldt een negatief reisadvies. De overheid raadt aan absoluut niet naar een rood gebied te reizen en alleen indien strikt noodzakelijk naar de oranje gebieden.
Er kan alleen gereisd worden naar India als je daar toestemming voor hebt (visum), je 72 uur voor vertrek een zelfverklaringsformulier hebt ingevuld via dit portaal, je volledig gevaccineerd bent óf een negatieve PCR-test kan laten zien die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek.
Onveilige gebieden in India
Er zijn verschillende gebieden in India die een negatief reisadvies krijgen vanuit de overheid. De overheid adviseert om niet naar het grensgebied van India met Pakistan en het gebied rond de bestandslijn in de noordelijke deelstaat Jammu en Kasjmir te reizen. In het noordoosten van India zijn er deelstaten waarbij wordt aangeraden om alleen doorheen te reizen als het echt noodzakelijk is. Dit zijn de deelstaten: Assam, Chhattisgarh, Manipur, Nagaland en Tripura. Deze gebieden zijn onveilig vanwege de gewapende groepen die er actief zijn. Voor een aantal landelijke deelstaten in India gelden veiligheidsrisico's, omdat de Maoïstische groeperingen er voor onrust zorgen. Dit zijn o.a. de deelstaten: Andhra Pradesh, Bihar, Jharkland, Maharashtra, Odisha en West-Bengal. Ontvoeringen, afpersingen en aanslagen komen hier vaak voor.
Vraag gratis een offerte aan
Veiligheid in India
Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de veiligheidssituatie niet vergelijkbaar is met die in Nederland. Er kan gereisd worden door het land, maar er zijn veiligheidsrisico's waar je goed op voorbereid moet zijn. Wees alert op publieke plaatsen waar veel mensen samenkomen. Deze plekken zijn in het verleden doelwit geweest van een terroristische aanslag. Zeker in de aanloop naar en op de dagen van nationale betekenis is het goed extra alert te zijn. In de toeristische gebieden is veel last van criminaliteit, denk aan berovingen, drogering en oplichting. New Delhi is de hoofdstad van India. De drukke stad ligt in een gebied dat geel is gekleurd. Dit houdt in dat er veiligheidsrisico's gelden en dat je hier rekening mee moet houden. Let daarnaast ook goed op je persoonlijke eigendommen. In grote steden zoals New Delhi zijn vaak veel zakkenrollers en bendes actief.
Houd hier ook rekening mee:
- Er zijn een aantal regio's en gebieden in India die je als buitenlandse toerist alleen kunt bezoeken als je daar vooraf toestemming voor hebt gekregen. Je hebt hiervoor een 'Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP) nodig'. Deze zijn aan te vragen bij de Indiase ambassades. Houd er rekening mee dat er zware straffen gelden als je toch een gebied bezoekt zonder een geldige 'permit'.
- We raden aan om goed op te passen met wat je eet en drinkt, vooral met het drinken en eten dat op straat verkocht wordt. Je loopt makkelijk darm- en maaginfecties op en deze kunnen de gezondheid aantasten.
- De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Zaken kunnen jaren duren waardoor je erg lang in voorarrest gehouden kan worden.
- Vermijd demonstraties. Het kan voorkomen dat de demonstraties die gehouden worden uit de hand lopen. Dit kan weer leiden tot geweld en gevaarlijke situaties.
- Je mag in India geen foto's maken van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Je kunt hier zelfs voor gearresteerd worden.
- Voor het meenemen van filmapparaten, opnameapparaten, radiotransmitters, krachtige camera's en verrekijkers is het verplicht vooraf toestemming te vragen. Het is verboden satelliettelefoons en iridiumtelefoons mee te nemen.
- E-sigaretten zijn verboden in India. Deze mogen niet in- en uitgevoerd, verkocht of gedragen worden.
- In India wordt er niet op dezelfde manier gekeken naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar. Wat voor jou onschuldig lijkt kan leiden tot heftige reacties van de lokale bevolking.
- In India zijn er regelmatig meldingen van seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Het wordt daarom aangeraden om als vrouw op je hoede te zijn als je door India reist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vrouwen aan om bedekt gekleed te gaan en afgelegen plaatsen te vermijden. Het is verstandig om na zonsondergang niet alleen over straat te gaan. Ook het gebruik van het openbaar vervoer of een taxi nemen kan beter vermeden worden na zonsondergang.
- Het bezitten en verhandelen van drugs is strafbaar. Hier staan in India zware straffen en doordat het proces traag verloopt, kan het jaren duren voordat je uit voorarrest mag.
- Het is verboden beschermde wilde dieren te kopen, verkopen, vangen of doden zonder vergunning. Hier staan hoge boetes en straffen op.
- Maak bergtochten alleen in groepen onder begeleiding van een gids. Er zijn verschillende meldingen van vermissingen tijdens bergtochten.
- De moessonperiode duurt in India van juni tot en met oktober. De moesson begint in het oosten en eindigt in het noordwesten. Tijdens de moessonperiode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Daarnaast kunnen tropische stormen en cyclonen voorkomen.
- Sommige gebieden in India zijn aardbevingsgevoelig. In bergachtige gebieden kan dit leiden tot aardverschuivingen.
Link
Voor het actuele reisadvies voor India kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.