Kaunas
Kaunas ligt in het midden van Litouwen, aan de Memel. Kaunas is qua grootte de 2e stad van Litouwen. De stad kent 2 stadsgedeelten, de oude stad en de nieuwe stad. In de oude stad vind je o.a. ruïnes van de burcht en het Stadhuisplein.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Kaunas (Litouwen) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kaunas
Het Negende Fort (Kaunas)
Het Negende Fort ligt in Kaunas en werd gebouwd tussen 1902 en 1913. Het fort maakte deel uit van een groter complex genaamd Fort Kaunas en diende als gevangenis sinds 1924. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een concentratiekamp van nazi-Duitsland. Er kwamen meer dan 30.000 mensen hier om. Na afloop van de oorlog werd het weer een gevangenis, waarna het vervolgens een landbouwcomplex werd. Hierna werd er een museum gevestigd. Er is tevens een groot monument aanwezig.
Het stadhuis (Kaunas)
Het stadhuis in Kaunas is een van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Het wordt ook wel de Witte Zwaan genoemd, vanwege de vorm en kleur. De bouw begon in 1542, waarbij diverse bouwstijlen als barok, gotisch en classicisme werden gebruikt. Het stadhuis was in de middeleeuwen het centrum van Kaunas. Een grondige renovatie vond plaats in 1970.
Kasteel van Kaunas (Kaunas)
Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Archeologische vondsten suggereren dat het kasteel omstreeks de 14e eeuw in gotische stijl gebouwd moet zijn. Gelegen aan de rivieroever diende het kasteel met name als uitkijkpost. In 2010 en 2011 heeft er een enorme reconstructie plaatsgevonden en in de ronde toren bevindt zich tegenwoordig een kunstgalerie. Het is gebouwd op de plaats waar de rivieren Nemunas en Neris samenstromen.
St. Franciscus kerk (Kaunas)
De barokke St. Franciscus kerk is gebouwd in 1666. In 1787 werd de kerk gegeven aan de Franciscaanse Monniken Orde. In 1825 werd de kerk een Orthodoxe kerk en de naam gewijzigd in Alexander Nevski kerk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de kerk weer in handen van de Jezuïeten, maar deze moesten hem in 1962 afstaan aan het Sovjet regime. Sinds 1990 is de kerk weer in gebruik door de Jezuïeten.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Litouwen bekijken.
Geschiedenis
De plek waar de rivieren Neris en Nemunas samenkomen heeft een lange geschiedenis van menselijke bewoning. In de 14e eeuw werd het stadje voor het eerst genoemd, en werd er ook een burcht gebouwd als verdediging tegen de Teutoonse ridders. In 1408 verkreeg Kaunas stadsrechten, en in 1441 sloot de stad zich aan bij de Hanze. Een welvarende periode brak aan die duurde tot in de 17e eeuw. Kaunas was van 1919 tot 1939 de hoofdstad van Litouwen.