De keuken van Marrakesh
Gelegen aan de voet van het Atlasgebergte en met het Djemaa el Fnaplein als hart van de stad is Marrakech een bijzonder interessante plaats om te ontdekken, vooral op culinair gebied heeft de stad veel te bieden. De keuken van Marrakech is een afspiegeling van de Marokkaans keuken met veelvuldig gebruik van de tajine, verschillende specerijen, soepen en het typische Marokkaanse brood. Ieder ochtend is er wel ergens in de stad een markt waar je verse producten kunt kopen om te verwerken in de typisch, heerlijk geurende gerechten.
gratis reisadvies
Koningsstad
Er zijn verschillende steden ooit de hoofdstad geweest van het koninkrijk Marokko, waaronder ook Marrakech. De eerste benoeming vond plaats in het jaar 1073, bij het aanbreken van de Almoravidendynastie. In 1147 werd deze dynastie opgevolgd door de Almohadendynastie, waarbij Marrakech als hoofdstad bleef aangesteld. Deze dynastie duurde tot 1269, waarna Marrakesh pas weer onder de Saadidynastie in 1554 hoofdstad van Marokko werd. Deze roem zorgde voor veel belangrijke mensen in de stad en dat zorgde vervolgens weer voor een overvloed aan levensmiddelen.
Djeema el Fnaplein
Het Djemaa el Fnaplein in Marrakech is het hart van de stad waar je veel verschillende dingen kunt krijgen op elk tijdstip van de dag, het maakt dus niet uit of het dag of nacht is. 's Ochtends wordt er een markt gehouden waar je allerlei authentieke Marokkaanse producten kunt kopen en 's avonds stroomt het plein vol met slangenbezweerders en verhalenvertellers. Ben je op zoek naar het echte streetfood van Marokko, dan ben je hier aan het juiste adres. Naast het heerlijke eten zul je hier ook de Marokkaanse gastvrijheid ervaren.
Vraag gratis een offerte aan
Marokkaans brood
De platte Marokkaanse broden worden op iedere straathoek in Marrakech verkocht. Ze worden bij elke maaltijd gegeten en zijn ideaal om de laatste restjes tajinesaus op te 'vegen'. Ook wordt het brood gebruikt om heerlijke sandwiches te maken met bijvoorbeeld gegrilde groenten en kikkererwtensalade.
Soep
Soep wordt op elk moment van de dag gegeten en vormt een wezenlijk onderdeel van het eetpatroon van de Marokkanen. Harde werkers nemen hun ontbijt serieus met een dikke linzenbessarasoep. Harira (soep met lamsvlees, groenten en kikkererwten) wordt vaak aan het einde van de dag gegeten en een koude soep kan altijd als voorgerecht bij het diner.
Tajine
De gestoofde eenpansgerechten die worden bereidt in de tajine zijn het harte en de ziel van de Marokkaanse keuken. Deze gerechten met gestoofde vis, vlees of groenten worden samen met couscous gegeten en zijn makkelijk te bereiden. Vaak wordt de tajine midden op de tafel gezet zodat iedereen zelf kan opscheppen.
Specerijen
Bij Marokkaanse recepten worden er veel verschillende specerijen gebruikt. Marokko is al duizenden jaren actief als exportland van specerijen. Maar er komen ook veel ingrediënten uit Marokko zelf zoals munt, limoenen, saffraan en sinaasappelen. Enkele specerijen die erg belangrijk zijn voor de Marokkaanse gerechten zijn: paprikapoeder, gember, kaneel, komijn, koriander, peper en saffraan.
Muntthee
Muntthee is de nationale drank van Marokko en op veel plaatsen in Marrakech kun je genieten van deze vloeibare traditie. De thee wordt geserveerd uit metalen potten en is op ieder moment van de dag verkrijgbaar. Het is een ritueel om de thee vanaf grote hoogte in te schenken in de kleine glaasjes en met veel suiker te drinken.
Een maand in Marrakech
Wil je meer lezen over typisch Marokkaanse gerechten en de koningsstad Marrekech, koop dan het boek 'Een maand in Marrakech' (ISBN 978-90-215-5125-8). Met heerlijke recepten en vele prachtige foto's wordt je meegenomen in het dagelijkse leven van Marrakech. De schrijver Andy Harris is hoofdredacteur van Jamie Magazine en David Loftus is al jaren Jamie's vaste fotograaf. De recepten zijn onderverdeeld in ontbijtgerechten, salades en soepen, streetfood & snacks, tajines, ovenschotels van vis en vlees, hartige deeggerechten, nagerechten en typisch Marokkaanse smaakmakers.
Lees hier verder over de mooiste plekken van Marokko !