Den Haag
Den Haag ligt in Zuid-Holland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de residentie van de Nederlandse nationale overheid en van het koninklijk huis. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Hoewel Den Haag in vrijwel alle opzichten een stad was, heeft het nooit stadsrechten gehad. Desondanks kreeg het al in de Middeleeuwen bestuurlijke instellingen die alleen in steden voorkwamen. Den Haag kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon en in 1810 van keizer Napoleon Bonaparte de eretitel stad. Dit gaf toen geen bijzondere rechten meer, want het stadsrecht was al in 1798 tijdens de Bataafse Republiek afgeschaft.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Den Haag (Nederland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Den Haag
Het Binnenhof (Den Haag)
Den Haag dankt haar bestaan aan het Binnenhof, als centrum van de Nederlandse politiek. Verschillende onderdelen zijn de Ridderzaal (waar jaarlijks de troonrede wordt uitgesproken), de Hofkapel, de Mauritstoren, het Keurhuis, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Torentje (de werkplek van de minister-president). In het eeuwenoude complex is de mogelijkheid een rondleiding te volgen of bijvoorbeeld een openbare vergadering te bezoeken in de Tweede Kamer. Deze vergaderingen vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag.
Madurodam (Den Haag)
Madurodam is een miniatuurstad, dat weergeeft hoe de Nederlandse stad en samenleving eruitziet. Het bestaat uit ruim 700 maquettes op een schaal van 1 op 25. De "stad" is onderverdeeld in 3 rijken: het waterrijk, het stedenrijk en "Vindingrijk" (innovaties door Nederland). Het is gemaakt met een 'glimlach': situaties uit het dagelijkse straatleven worden uitgebeeld en deze zijn vaak komisch om te zien.
Paleis Noordeinde (Den Haag)
Paleis Noordeinde is een van de bekendste kenmerken van Den Haag. Het is de werkplaats van Koning Willem-Alexander. Ieder jaar op Prinsjesdag vertrekt vanaf dit paleis de koninklijke stoet naar de Ridderzaal, waarna de koninklijke familie nog even het balkon op komt. Achter Paleis Noordeinde ligt de Paleistuin, welke voor het grootste deel toegankelijk is voor bezoekers. De achterzijde van de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Huisarchief zijn daarentegen niet zomaar te bereiken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Nederland bekijken.
Vervoer
Den Haag is per auto te bereiken via diverse autosnelwegen. Per trein is Den Haag vanaf station Den Haag Centraal en/of Den Haag Hollands Spoor. Ook zijn er in Den Haag stations die niet zo bekend zijn zoals Station Moerwijk, Ypenburg, Laan van Nieuw Oost-Indië (NOI). Deze zijn verbonden met onder andere: Leiden, Schiphol, Amsterdam, Haarlem, Gouda, Utrecht Centraal, Delft, Rotterdam, Antwerpen en Brussel. De Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM) verzorgt met een uitgebreid net van tram- en buslijnen het vervoer in Den Haag en omliggende gemeenten. RandstadRail verzorgt vanaf september 2007 het vervoer naar Zoetermeer en Rotterdam Hofplein.
Geschiedenis
Den Haag is een verhaal van zee en duinen. Duizenden jaren geleden al profiteerden mensen van de gunstige ligging van dit gebied. Eerst was de invloed van de zee nog groot en werden delen van het land overstroomd. Tot 6000 jaar geleden een duinenrij ontstond. De duintoppen vormden voor de steentijdbewoners de ideale plekken om te jagen, wonen en akkers aan te leggen. De kust verschoof langzamerhand verder naar het westen. Dit gebied met strandwallen en duinen is in de daarop volgende eeuwen altijd bewoond gebleven. De eerste bewoners van het Haagse gebied woonden tussen 3800 en 3400 v.Chr. op het duin bij Ypenburg. Hier zijn de vroegste huizen van Den Haag opgegraven. Ook kwam een van de grootste grafvelden uit de Nederlandse prehistorie aan het licht: 42 mensen, bijgezet in 31 graven.