De sultan van Oman

Oude paleis van de sultan
Oude paleis van de sultan

Het woestijnland Oman ligt aan de zuidoostkust van het Arabische schiereiland in het westen van het Midden-Oosten en is met bijna 3,5 miljoen inwoners één van de dunst bevolkte landen ter wereld. De hoofdstad van Oman is Muscat: ongeveer een derde van de totale bevolking woont hier en daarmee is het ook de grootste stad van het hele land. De officiële naam van het land is eigenlijk Sultanaat Oman, wat inhoudt dat het Arabische land een absolute monarchie is met aan het hoofd daarvan een sultan. Die sultan heet Qaboos bin Said Al Said en in dit artikel kom je meer over deze belangrijke man te weten.

Heb je weinig kennis van Oman? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Jeugd

Qaboos bin Said Al Said werd geboren op 18 november 1940 in Salalah, een kuststad in het uiterste zuiden van het gouvernement Dhofar. Hij is een afstammeling in de 14de generatie van de stichter van de Al Said dynastie en de enige zoon van de vorige heerser van het Sultanaat Oman, Said bin Taimur. De eerste 16 jaar van zijn leven bracht Qaboos door in zijn geboortestad, totdat zijn vader hem naar een privéschool in Engeland stuurde.

Vervolgens ging hij op 20-jarige leeftijd als cadet officier naar de militaire academie Sandhurst Royal Military Academy, waarna hij een tijdje in militaire dienst ging. Hierna volgde Qaboos nog een studie Lokale Politieke Wetenschappen in Engeland en maakte hij daarna een wereldreis om uiteindelijk in 1964 naar Oman terug te keren.

Machtsovername

Na de terugkeer in zijn geboorteland, legde zijn vader hem huisarrest op en bracht Qaboos de daaropvolgende 6 jaar door in de stad Salalah. Zo kreeg hij toen de tijd om de Islam en de geschiedenis van Oman en zijn landgenoten eens goed te bestuderen. Gedurende deze periode werd hij zich sterk bewust van de armoede waarin het Omanitische volk eigenlijk moest leven en de lage levensstandaard waaraan de inwoners werden blootgesteld. Gekomen tot deze verontrustende conclusie, besloot hij de macht in het land over te nemen.

Op 23 juli 1970 pleegde hij daarom een staatsgreep: Qaboos zette zijn vader Said bin Taimur af en verbande hem naar Engeland, zodat hij de troon kon overnemen. Hij riep de Omanieten die het land onder de heerschappij van zijn vader waren ontvlucht meteen op terug te keren om hem te helpen van Oman een beter land te maken. Vraag gratis een offerte aan

Politieke loopbaan

Met zijn komst blies Qaboos bin Said Al Said een frisse wind door Oman, want tot 1970 was het land een zeer geïsoleerde staat zonder relaties met omliggende of andere islamitische staten. Omdat de nieuwe sultan hoge prioriteit gaf aan de modernisering van Oman, startte hij direct na zijn aantreden een vernieuwingsproces: hij gaf opdracht veel nieuwe voorzieningen te bouwen en de infrastructuur van het land grondig te verbeteren.

Onder zijn leiding vroeg Oman in 1971 ook lidmaatschap aan voor zowel de Arabische Liga als de Verenigde Naties, hetgeen succesvol was. Dit leek meteen zijn vruchten af te werpen, want nog geen jaar later werden er met succes diplomatieke relaties tussen Oman en andere Arabische landen tot stand gebracht.

In 1978 was Qaboos de enige Arabische leider die de opgestelde akkoorden tussen Egypte en Israël in orde vond. Hij nam vervolgens ook nog eens de taak op zich om als schakel tussen Egypte en andere Arabische landen te fungeren. En in 1993 liet hij door het spelen van een actieve rol duidelijk zien dat hij het vredesproces in het Midden-Oosten een warm hart toedroeg. Ook wist hij er nog voor te zorgen dat Oman zich in oktober 2000 bij de Wereldhandelsorganisatie aan mocht sluiten.

Het nieuwe politieke beleid van de sultan bezorgde de Omanitische burgers meer vrijheid en vrouwen kregen nu ook kiesrecht. Verder kende het land een behoorlijke groei in welvaart en stegen ook de inkomsten uit olieproductie flink. Onder leiding van Qaboos bin Said Al Said is de economische situatie van het land enorm verbeterd en bleef Oman in vrede met alle andere landen in het Midden-Oosten.

Opvolging

De huidige sultan is de laatste telg in een lijn van monarchen die te herleiden is tot de leider van een Jemenitische stam. Hoewel het heel ongebruikelijk is in de Arabische wereld, is Qaboos bin Said Al Said niet getrouwd. In 1976 stapte hij weliswaar in het huwelijksbootje met een nichtje, Kamila Nawaal bin Tariq, maar die relatie hield niet lang stand en liep al snel uit op een echtscheiding.

De sultan heeft dan ook geen kinderen en hierdoor kan ook de troon in de toekomst niet volgens traditie worden overgedragen. Wanneer hij komt te overlijden, moet door middel van een koninklijke familieraad binnen drie dagen een opvolger worden aangewezen. En voor het geval de familie er zelf niet uitkomt, heeft Qaboos zijn persoonlijke voorkeur in een verzegelde envelop aangegeven.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen