De flora en fauna van Tonga

Tonga
Tonga

Tonga is een eilandengroep in de Grote Oceaan en is onderdeel van Polynesië. Het land is opgedeeld in drie verschillende delen: Vava'u, Tongatapu en Ha'apai. De eilanden van Tonga staan bekend om de prachtige natuur die je er vindt: een azuurblauwe zee, witte stranden en wuivende palmbomen, maar ook een bijzonder dichtbegroeid binnenland. Je vindt dan ook vele bijzondere plant- en diersoorten op de 170 eilanden van Tonga. Welke flora en fauna er voorkomen lees je hier.

Heb je weinig kennis van Tonga? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Flora

Een bomensoort die je veel tegen zult komen op Tonga is de welbekende kokospalm. De kokospalm wordt tot wel 30 meter hoog en produceert zo'n 50 tot 80 kokosnoten per jaar. Bedenk daarbij dat de boom vaak wel 100 jaar oud wordt, en dus tussen de 50.000 en 80.000 vruchten in zijn leven produceert. De kokospalm is erg belangrijk voor de bewoners van Tonga. Niet alleen vanwege de kokosnoten, maar ook omdat het hout en de bladeren worden gebruikt om te bouwen en spullen te maken. Een andere bijzondere boomsoort die je tegen komt op het eiland is de zogeheten schroefpalm. De boom heeft deze naam gekregen omdat de wortels van de stam als een soort spiraal/schroef de grond in gaan.

Schroefpalm
Schroefpalm


Ook komen er op Tonga veel verschillende soorten bloemen voor. Een daarvan is de geitenhoefwinde Je zou het niet verwachten, maar deze plant vind je op het strand. De geitenhoefwinde heeft stengels tot wel 30 meter lang die als het ware over het zand kruipen. Aan deze stengels zitten bladeren en bloemen vast. De bloemen hebben de vorm van een pootafdruk van een geit, vandaar de naam geitenhoefwinde. De bloemen zijn roze en violet gekleurd. Andere bloemensoorten die veel voorkomen op de eilanden zijn de lantana, hibiscus en de flamboyant. De flamboyant is eigenlijk een boom. De rode bloemen groeien op het bladerdak waardoor de boom er erg kleurrijk uitziet.
Geitenhoefwinde
Geitenhoefwinde

Fauna

Om dat de eilanden van Tonga ver verwijderd liggen van grote stukken land komen er maar weinig landzoogdieren voor. De zoogdieren die er wel voorkomen zijn voornamelijk vleermuizen. De soort die je het meest ziet is de vleerhond. Deze vleerhonden eten alleen fruit en behoren tot de grootste soorten onder de vleermuizen. In de avond hoor je deze dieren vaak 'schreeuwen' wanneer ze vechten om ruimte in hun boom. Andere landzoogdieren die op Tonga voorkomen zijn wilde varkens en geiten.

Vleerhond
Vleerhond


Naast deze zoogdieren komen er enkele soorten reptielen voor op de eilanden. Zo vind je er verschillende soorten hagedissen en gecko's, evenals enkele slangen, zoals de giftige zeeslang de ringslangplatstaart. De meest voorkomende dieren op Tonga zijn toch wel vogels. De pompadourparkiet is een van de meest bijzondere. Deze vogel kwam eerst alleen op Fiji voor, maar is naar Tonga gebracht. Deze rood met groene en blauwe vogels eten fruit, zaden en insecten en leven vaak met een partner.

De enige roofvogel op Tonga is de Pacifische bruine kiekendief. Dit dier voedt zich voornamelijk met knaagdieren, haasachtigen en vogels. Andere mooie vogels die je tegen kunt komen op Tonga zijn de witkraagijsvogel, de roodbuikbuulbuul en de Fijihoningeter. Voor vogelaars is Tonga dus een echt paradijs.
Pacifische bruine kiekendief
Pacifische bruine kiekendief
Vraag gratis een offerte aan

Onderwaterleven

Naast al deze prachtige dieren op het land heeft Tonga ook een bijzondere onderwaterwereld. Er zijn verschillende kofraalriffen en onderwatergrotten te vinden. Zeedieren die er onder andere voorkomen zijn de zeeschildpad, manta's en zelfs walvishaaien. Tevens zijn er verschillende wrakken te vinden van schepen die op de scherpe kliffen zijn gelopen. In en rondom deze wrakken vind je vaak veel dieren die er hun woonplaats van hebben gemaakt. Extra bijzonder is dat tussen juni en november je de kans hebt om migrerende bultruggen te spotten. Dat is iets wat je absoluut niet mag missen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen