Praag
Praag ligt in het westen van Tsjechië. Het is een schitterende vakantiebestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. De hoofdstad van Tsjechië heeft een barokke uitstraling. Het historisch centrum van Praag is een mengeling van stijlen. Mede daardoor heeft de stad een uniek gezicht. Praag is opgedeeld in tien aparte wijken. Iedere wijk heeft zijn eigen unieke eigenschappen. In de stad vind je veel bijzondere pleinen zoals het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein. Hoewel Praag geen winkelparadijs is als Parijs, Milaan of New York zijn er toch moderne winkelcentra en chique winkelstraten. De Oude en de Nieuwe Stad vormen het centrum van Praag. In de Oude Stad waan je je in de Middeleeuwen en in de Nieuwe Stad krijg je een goed beeld van het dagelijkse leven van een Prager.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Praag (Tsjechië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Praag
Astronomisch uurwerk van Praag (Praag)
Een bezienswaardigheid die je zeker niet kunt overslaan is het astronomisch uurwerk van Praag (in het Tsjechisch: Praský orloj of Staroměstský orloj ). Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Je kunt het uurwerk vinden aan de gevel van het Oudestadsraadhuis van Praag, gelegen aan het centrale plein. De klok stamt uit 1490 en bestaat uit drie onderdelen. Het eerste onderdeel is de astronomische wijzerplaat die de 5 soorten tijd aangeeft. De wijzerplaat laat ook de stand van de zon en de maan zien. Het tweede onderdeel wordt de Parade van de Apostelen genoemd. Elk uur gaan er namelijk twee deurtjes open. Veel toeristen komen hier op af omdat uit de deuren een parade van apostelen voorbij komt. Het derde onderdeel is de wijzerplaat met medaillons die de maanden voorstellen. Elke dag wordt er tevens een heilige aangeduid.
Hradcanyplein (Praag)
Aan het Hradcanyplein in Praag liggen een aantal prachtige paleizen en het kasteel van Praag. In de 9e eeuw werd op deze plek door prins Boleslav een houten fort gebouwd. Hier begon de geschiedenis van de stad. Het kasteel en de meeste paleizen rondom het plein kun je van binnen bewonderen.
Karelsbrug (Praag)
Een beroemde brug over de Vltava in Praag is de Karelsbrug, hij verbindt de wijk Malá Strana met de Oude Stad. De bouw van de brug begon onder leiding van koning Karel IV en begon in 1357. Koning Karel IV legde overigens zelf de eerste steen van de brug, wat niet erg vaak gebeurd door koningen. De brug is bijna 10 meter breed en 520 meter lang en er staan 30 standbeelden op de brug. Een verhaal dat de rondte gaat over de brug is dat de mortel die gebruikt is werd aangelegd met eiwit om zo voor nog meer stevigheid te zorgen.
Sint-Vituskathedraal (Praag)
De hoogste en grootste kerk van Praag is de Sint-Vituskathedraal, de bouw van de kathedraal nam maar liefst 600 jaar in beslag. Bij de ingang zie je in de bronzen deur de geschiedenis van de bouw. Binnen in de kerk zijn prachtige glas-in-loodramen te ontdekken en vooral het raam in de kapel is schitterend met een afbeelding van Mucha. Tegen betaling kun je als bezoeker de graven en schatten bezoeken. Je krijgt dan onder andere de graven van Wenceslas en Karel IV te zien.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Tsjechië bekijken.
Vervoer
Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Praag duurt ongeveer 1,5 uur. De luchthaven ligt zo`n 20 km ten noordwesten van de stad. Als je met de trein naar Praag wilt kun je overstappen in Berlijn of Frankfurt. In totaal duurt de reis ongeveer 11 uur. Vanuit diverse steden in Nederland vertrekt er een bus naar Praag. Reizen met het openbaar vervoer in Praag gaat snel en is goedkoop. Er rijden bussen, metro`s en trams. Ook is er een kabelbaan. Als je een taxi neemt let er dan op dat de chauffeur de meter wel aan zet. Vooral in de zomer worden er veel boottochten aangeboden over Moldau. Sommige zelfs met een diner aan boord. Autorijden in Praag is niet aan te raden. Sommige delen zijn afgesloten voor verkeer en er zijn veel doodlopende- en eenrichtingsstraatjes in het centrum.
Geschiedenis
Het gebied rondom Praag werd 400 jaar v. Chr. al bewoond door de Kelten. Zij gaven het gebied de naam Bohemen. Eind 9e eeuw bouwde prins Boleslav het eerste kasteel in Praag. Toen in het begin van de 10e eeuw de Vysehrad en de Hradcany werden gebouwd werd Praag het politieke hart van de Bohemen. In 1230 kreeg de Oude Stad de status van stad. Een jaar later bouwde koning Wenceslas I er muren omheen en liet versterkingen aanleggen. In het begin van de 14e eeuw bestond Praag uit drie steden. Iedere stad had zijn eigen bestuur. Met de stichting van de Nieuwe Stad verdubbelde het grondgebied. Aan het eind van de 14e eeuw was Praag een van de grootste steden van Europa. In de 17e eeuw brak de Dertigjarige Oorlog als eerste in Praag uit. Deze oorlog richtte grote schade aan in de stad. Na de Dertigjarige Oorlog verdween de Tsjechische cultuur. De buitenlandse adel kreeg het voor het zeggen en de Tsjechische taal werd alleen nog gesproken door boeren en armen. Pas in de laatste jaren van de 18e eeuw kreeg Praag weer een eigen gezicht. De Tsjechische taal werd weer ingevoerd en o.a. de theaterwereld bloeide op. In 1918 werd de republiek Tsjechoslowakije uitgeroepen. Op 1 januari 1993 werd dit weer geschieden in de Tsjechische republiek en Slowakije. In maart 1999 trad Tsjechië, samen met Hongarije en Polen, toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.