Parel van Afrika
Winston Churchill noemde het land ooit 'de parel van Afrika', vooral omdat het zo'n gemakkelijk land was. Gemakkelijker dan andere Britse koloniën, en met betere voorzieningen betreffende onderwijs en gezondheidszorg. Het transportsysteem behoorde in de koloniale tijd tot de beste van heel Afrika. Al met al een gunstige startpositie toen Uganda in 1962 onafhankelijk werd. Maar de verdeeldheid, tegenstellingen tussen noord en zuid en het autonome koninkrijk Buganda zorgden jarenlang voor geweld en tirannie. Tot er in 1986 verandering kwam. Yoweri Museveni draaide de scepter en langzaamaan gaf hij het land stabiliteit en groei terug. Ondanks dat Uganda nog steeds een derdewereldland is, is het tegenwoordig een veilig, maar bovenal prachtig land om te bezoeken.
gratis reisadvies
Dierenrijk
Veel toeristen bezoeken Uganda om kennis te maken met het rijke dierenleven. Vooral de berggorilla's zijn een belangrijke toeristische trekpleister. Maar je vindt er ook de 'grote negen' bestaande uit olifant, zwarte neushoorn, buffel, leeuw, luipaard, nijlpaard, zebra, jachtluipaard en de giraffe. En wat dacht je van de vele antilopesoorten zoals de koedoe of de Bate's pygmee antilope. In een van de Nationale Parken kun je dmv een safari kennis maken met prachtige wilde dieren, maar het wild ligt niet op je te wachten dus wees niet teleurgesteld als er een dag is waarop je geen wild ziet.
De berggorilla is misschien de meest unieke trekpleister van Uganda. Berggorilla's zijn de grootste aapachtige met een gedrag waarin veel menselijke trekjes terug te vinden zijn, ook de lichaamsbouw lijkt op die van een mens. Omdat deze dieren met uitsterven worden bedreigd wordt er geprobeerd om ze te beschermen. En met (kleine) successen, de populatie neemt weer enigszins toe.
Verschillende volkeren
Al vanaf het stenen tijdperk wordt Uganda permanent bewoond en vandaag de dag zijn er nog verschillende traditionele volkeren te vinden. Meer dan 50% van de bevolking bestaat uit nakomelingen van de Bantoevolkeren zoals de Buganda, Bagisu, Bakiga en Bakonjo. De pygmeevolkeren Batwa en Bambuti worden gezien als de oudste volkeren die zich definitief in Uganda vestigden. De afzonderlijke volkeren doen er alles aan om hun oorspronkelijkheid te bewaren maar voelen zich bij het zelfstandige volk horen. Elk volk hoort tot het Ugandese volk maar wel met een eigen taal, wonend in een eigen gebied en met een eigen culturele achtergrond. Houdt hier rekening mee tijdens je reis door Uganda, en respecteer ten alle tijden hun leefwijze.
Vraag gratis een offerte aan
Beste reistijd
Je kunt het hele jaar door een bezoek brengen aan Uganda, al kan het zijn dat sommige wegen zijn afgesloten als het heel veel heeft geregend. In het zuiden van Uganda valt bijna dagelijks een regenbui aan het eind van de dag, tijdens de regentijd (april-juni) regent het nog iets regelmatiger. Het noorden wordt vooral van april tot oktober regelmatig verrast met een zware regenbui. Uganda ligt op de evenaar en kent bijna overal een tropisch klimaat. Door de ligging op de evenaar zijn de dagen en nachten altijd even lang. Het land kent geen zomer- en wintertijd waardoor het tijdens onze zomertijd 2 uur later is en tijdens onze wintertijd is het slechts 1 uur later.