Maleisië
Maleisië bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: West-Maleisië (Malakka), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit; en Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.
Maleisië is een land van tegenstellingen. Je vindt er prachtige stranden met wuivende palmen, de ultramoderne stad Kuala Lumpur en miljoenen jaren oude oerwouden.
- Officiele naam:
- Malaysia
- ISO:
- MY
- Ligging:
- zuidoost Azië
- Hoofdstad:
- Kuala Lumpur
- Inwoners:
- +/- 26128000
- Taal:
- Maleisisch
- Godsdienst:
- Diverse
- Tijdzone:
- UTC +8
- Munteenheid:
- Ringgit
- Klimaat:
- Tropisch
- Oppervlakte:
- 329847 km²
- Beste reistijd:
- juni - augustus
Tatoeëren is een traditie in de cultuur van de volken van Borneo. Zowel mannen als vrouwen laten zich rijkelijk versieren. Elke tatoeage is uniek.
Gawai - het grootste feest van Sarawak. Het oogsten van de rijst wordt dan gevierd met dansen, feesten en veel rijstwijn (tuak).
Bomoh - de wonderdokter heeft in de traditionele Maleise gemeenschap de status van expert op het spirituele vlak. Hij wordt vaak geraadpleegd vanwege zijn bovennatuurlijke kennis en de kruidendrank die hij maakt voor de genezing van kwalen.
Houtbewerking is al eeuwenlang populair in Maleisië. In Sarawak maken de Kajang nog steeds hun houten grafpalen (klirieng).
Zijdebrokaat (kain songket) is van oudsher het favoriete weefsel voor koninklijke gelegenheden. Deze stijlvolle, dure stof is nog steeds favoriet.
Batik wordt vaak gebruikt als symbool voor Maleisië. Gebatikte overhemden zijn voorgeschreven als formele kleding voor mannen. Batikken is geen traditioneel Maleisische ambacht, maar werd in het begin van de 20e eeuw uit Indonesië gehaald.
Ervaringen
Pagina 1 van 5 met 42 resultaten
Geen stranden in de omgeving. Restaurants zijn er veel en lekker ook nog. Ook veel bezienswaardigheden die makkelijk te bereikbaar zijn. Prachtige natuur en leuke wandelroutes.
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Al diverse malen naar Aziatische landen gegaan. Maleisië is zeker een mooi land, maar is eigenlijk al te veel verwesterd. Het authentieke van de Aziatische landen vind je er eigenlijk niet meer terug. Ook heeft Maleisië niet echt bezienswaardigheden die je het wow gevoel geven (zoals je die in Thailand, Indonesië en Vietnam wel ziet). Kortom, een prima land met aardige mensen, maar voor het echte Azië gevoel kun je beter naar een ander land gaan.
- Algemeen 7
- Uitgaan 7
- Cultuur 6
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 7
Maleisië is een land dat prima zonder reisorganisatie is te doen. Wij hebben er een hele maand doorgebracht en alle bekende plekken aangedaan en ook een 3 daags uitstapje naar Singapore gemaakt. Alles met openbaar vervoer geregeld via Redbus. Daarnaast vaak een Grab (Aziatische Uber) genomen. Met de trein vanuit de luchthaven van Kuala Lumpur naar het centrum is de snelste verbinding. Petronas Towers wel ver vooruit reserveren. Reis met Han travel naar Taman Negara en boek Tebing Guesthouse, de perfecte plek om 's ochtends bij de rivier te ontbijten en 's avonds aan de juiste oever te zitten voor de restaurants. Eindig je reis door Maleisië op Langkawi resort Tanjung Rhu is iets duurder, maar zeer aan te bevelen.
- Algemeen 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Het is heerlijk om door Maleisië heen te reizen, er is zoveel te zien! We zijn van grote steden, naar jungle, naar de bergen gegaan en geeindigd op een eiland met het mooiste strand die we ooit gezien hebben.
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Super bestemming!
- Algemeen 10
- Uitgaan 6
- Cultuur 7
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Maleisie was voor ons allen een nieuwe ervaring die heel goed bevallen is. Wat ik niet verwacht had, is dat je er heerlijk kunt eten, ook gewoon buiten de hotels, je er niet ziek van wordt. Het was bijna overal schoon. Ik denk bij elkaar schoner dan in nederland. De mensen waren echt heel vriendelijk en niet opdringerig. We hebben zoveel mooie dingen gezien en aan t eind van de vakantie heerlijk tijd voor onszelf gehad.
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
De jungle excursies in Taman Negara zijn erg mooi. Met een bootje door de jungle is een onvergetelijke ervaring. Het zwemmen/ zonnen bij een waterval in de rivier is erg mooi
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Maleisie is een zeer mooi land om een rondreis te maken. De mensen zijn zeer gastvrij. Je kunt op veel plaatsen goedkoop en lekker eten.
- Algemeen 9
- Uitgaan 7
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 9
Een afwisselende reis door Maleisië en Thailand te bezoeken. Je kunt er heerlijk eten. Mensen zijn heel aardig. Verschillende culture mee te maken. Natuur is prachtig.
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Geweldige reisbestemming, zeer vriendelijke mensen
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Maleisië
Penang 3D Trick Art Museum (Penang)
In het Penang 3D Trick Art Museum zijn 2D schilderijen via een techniek omgevormd zodat ze 3D zijn geworden. Op de muren, vloeren en op het plafond poppen zo verschillende kunstwerken op. Het museum trekt veel toeristen. Je kunt namelijk grappige foto’s maken in/bij de kunstwerken. Het museum is doordeweeks van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend en in het weekend van 9.00 tot 21.00 uur.
Kuil Ular (Penang)
Kuil Ular is Maleis voor slangentempel, in deze tempel kun je zoals de naam al zegt slangen bekijken. Deze tempel is gebouwd in 1850 om Chor Soo Kong te herdenken. Hij was een belangrijke boeddhistische monnik. Vandaag de dag komen er nog veel gelovigen vanuit verschillende gebieden naar de tempel. Vooral op de verjaardag van Chor Soo Kong wordt de tempel door gelovige druk bezocht.
Penang National Park (Penang)
Penang National Park is het kleinste nationale park van Maleisië (het is 2.300 hectare groot) en ligt in het uiterste noordwestelijke puntje van het eiland. Om er te komen moet je vanaf Teluk Bahang een behoorlijk zware wandeltocht maken. Als je toch liever niet wandelt, kun je ook een boot nemen. Eenmaal in het park kun je door de jungle lopen of naar een van de rustige strandjes gaan.
Fu Lin Ye Kong Tempel (Pangkor Island)
Fu Lin Ye Kong is een Chinese tempel, waar vandaag de dag nog veel mensen komen. Niet alleen toeristen, maar ook boeddhisten die er komen bidden. Er zijn daarom ook veel Boeddha beelden bij de tempel te vinden. Er wordt gezegd dat als je een wens bij een van deze Boeddha beelden in de tempel doet, deze uitkomt. Daarnaast heeft de tempel iets unieks, namelijk een mini Chinese Muur.
Fort Dindingh/Kota Belanda (Pangkor Island)
Kota Belanda zijn de ruïnes van het fort genaamd Fort Dindingh. Kota Belenda is letterlijk vertaald 'Hollandse stad'. Fort Dindingh was namelijk een buitenpost gebouwd in 1670 door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dit fort diende als opslag en bewakingsplaats van tin. Het fort is 100 meter van het strand gelegen en bestaat uit drie stenen muren met daarin ronde ramen. Verder is Fort Dindingh omgeven door een klein park met enkele winkeltjes.
Boh Tea Plantation (Tanah Rata)
De Boh Tea Plantation is een familiebedrijf plantage dat al generaties lang uitstekende theebladeren produceert. Bij deze plantage krijg je het proces van het planten tot aan het eindproduct te zien. Rondom de plantage kun je van het prachtige panoramische uitzicht genieten onder het genot van een drankje in één van de omliggende cafés. Het koele briesje maakt het bezoek helemaal compleet.
Strawberry Farm (Tanah Rata)
De Strawberry Farm is dé plek voor aardbeiliefhebbers. Op deze boerderijen worden aardbeien in grote getale gekweekt. Naast aardbeien verkopen enkele boeren ook verse jam en aardbeienijs Nabij het Excelsior Hotel kun je heerlijke aardbeiendrankjes en aardbeien in chocoladesaus consumeren. Voor degenen die aardbeien voor in huis willen kopen, kunnen terecht bij de Farm Raju. Bij deze boerderij worden de aardbeien verpakt in een met ijs gevulde koelbox.
Honey Farm (Tanah Rata)
Bij de Honey Farm kun je de lekkerste honing proeven. Madu Tualang is wild geoogste honing uit de jungle. Er worden twee soorten honing verkocht waarbij de donkere honing suiker bevat. In de omgeving van de Honey Farm zijn een groot aantal honingwinkels aan te treffen. De prijs in de winkels is echter wel een stuk hoger dan bij de stalletjes langs de weg.
Bukit China (Melaka)
Bukit China beschikt vandaag de dag over 12.000 graven die verdeeld zijn over 25 hectare land. Veel van deze graven dateren uit de Ming-dynastie, toen de Chinezen Melaka in bezit namen. Het is de grootste Chinese begraafplaats buiten China. Vroeger gaf sultan Mansur Shah zijn dochter deze plek als onderkomen. Er waren destijds 500 hofdames aan het werk om aan de behoeften van de familie te voldoen.
Hang Kasturi Mausoleum (Melaka)
Het Hang Kasturi Mausoleum is het traditionele graf van Hang Kasturi, een machtige Maleisische krijger tijdens het bewind van sultan Mansor Shah. Volgens Maleisische bronnen was Hang Kasturi van plan om zijn broer Hang Tuah te doden. Hang Tuah werd destijds ten onrechte beschuldigd voor het vermoorden van een aantal hofdames van de sultan. Hang Tuah vermoorde echter Hang Kasturi nadat hij achter zijn plan kwam. Hij vermoordde tevens Hang Jemat, de echte verrader.
Butterfly Farm (Melaka)
De Butterfly Farm telt meer dan 150 exotische soorten tropische vlinders waaronder de Radja Brooke en de vogelvleugelvlinder. Het beschikt over een eigen laboratorium dat de eerste in zijn soort is in Zuidoost-Azië en de tweede in de wereld. Naast de circa 9.000 vlinders, herbergt het ook miniatuurhuizen, slangen en een insectentuin. Het is een populaire plek voor familiefeesten. De entreeprijzen van de Butterfly Farm zijn goedkoop.
Pulau Payar Marine Park (Langkawi)
Pulau Payar Marine Park is een erg populaire plek om te snorkelen en duiken. Bij dit schitterende koraaleilandje kan dit vanaf een platform en vanaf het strand. Ook kun je er in een onderwatercabine naar de vissen kijken, in deze cabine hoef je bovendien niet te zwemmen. Onderdelen van het park zijn de vier eilanden: Pulau Payar, Pulau Lembu, Pulau Segantang en Pulau Kaca. Geen van deze eilanden is bewoond, dit om de mooie natuur te behouden.
Langkawi Cable Car (Langkawi)
Voor een schitterend uitzicht over de eilanden van Maleisië kun je de Langkawi Cable Car nemen. Deze berglift gaat 708 meten omhoog naar Langkawi’s op twee na hoogste top Mt. Machinchang en het is een van de steilste bergliften ter wereld. Tijdens je rit omhoog kun je bovendien genieten van de schitterende natuur, zoals de watervallen. Daarnaast zijn er op de vertrekstations van de berglift, zowel boven als beneden nog activiteiten waar je aan kunt deelnemen, zoals Skydome. Daar kun je 3D projecties van de ruimte zien.
Cat Museum (Kuching)
Het Cat Museum in Kuching, staat zoals de naam al zegt, helemaal in het teken van katten. Het museum is opgericht in 1993. De bedenkers van dit museum waren de minister Abdul Taib Mahmud en zijn vrouw Laila Taib. In het museum kun je ruim 2.000 tentoonstellingen, monumenten en kunstvoorwerpen van katten bekijken, die afkomstig zijn vanuit de hele wereld. De kat is namelijk het symbool van geluk in Maleisië.
Fort Margherita (Kuching)
Fort Margherita is een erg oud fort gebouwd in 1879 door Charles Brooke. Het gebouw is gemaakt in de form van een kasteel. Fort Margherita diende ter verdediging van de stad Kuching tegen de piraten. Vanaf 1971 tot op heden dient het fort echter als een politie museum. De naam van het fort is afkomstig van Brookes vrouw, Margaret Alice Lili de Windt.
Sarawak Museum (Kuching)
Het Sarawak Museum is open sinds 1891 en daarmee is het het oudste museum in Borneo. De oprichter van het museum was Charles Brooke en hij werd op het idee gebracht door de Brit Alfred Russel Wallace. Deze Brit zocht in die tijd naar lokale specialiteiten. In het museum zie je daarom ook lokale kunstwerken en ambachten en collecties van lokale dieren. Het uiterlijk van het museum is gebaseerd op het ziekenhuis Adelaide Children’s Hospital.
Sungai Pandan Waterfalls (Kuantan)
De watervallen Sungai Pandan Waterfalls liggen op 25 kilometer afstand van Kuantan. Deze watervallen trekken veel toeristen, want je kunt er goed picknicken. Ook kun je een duik nemen in het meer waarin de watervallen uitkomen. De watervallen lopen verder over rotsen en zijn omgeven door bossen. Daarnaast zijn de watervallen een onderdeel van het mooie natuurreservaat Sungai Pandan Forest Reserve dat maar liefst 25 hectare groot is.
Charah grotten (Kuantan)
De Charah Grotten liggen op ongeveer 25 kilometer afstand ten noordwesten van Kuantan. Het zijn in totaal 8 grotten die liggen in een 93 hectare groot terrein. Zo is de grot Gua Gelap sinds 1972 toegankelijk voor toeristen. De heuvels van deze rots lijken op een stel met een kind, een adelaar en een man met een baard. Op het moment woont er een monnik in de grotten. Als je de grotten wilt verkennen is het een aanrader om een zaklamp mee te nemen.
Masjid Sultan Ahmad Shah (Kuantan)
Masjid Sultan Ahmad Shah is een moskee gebouwd tussen 1991 en 1993. De naam is afkomstig van de historische Sultan Ahmad Aj Mu Adzam Shah. Hij was de oprichter van Pahang’s huidige koninklijke familie in 1890. De moskee staat in een open groen gebied omgeven door belangrijke koloniale en moderne bezienswaardigheden. De moskee heeft een Ottomaanse en Moorse islamitische stijl, met vier raketvormige minaretten en een halfronde koepel die omgeven wordt door vier smallere koepels. In de moskee passen ongeveer 8.000 mensen.
Istana Jahar (Kota Bharu)
Istana Jahar wordt door vele gezien als het beste museum van Kota Bharu, zowel in tentoonstellingen als de bouw van het museum zelf. Het museumgebouw is namelijk chocolade bruin van kleur, met een vijfhoekige poort en een idyllisch balkon. Verder dateert Istana Jahar uit 1887. In het museum kun je rituelen en gewoontes van de Maleisische deelstaat Kelantan zien, zoals bruiloften en besnijdenissen.
Gnunung Stong State Park (Kota Bharu)
Sinds 2005 is het Gnunung Stong State Park geopend. In dit park, dat bijna 22.000 hectare groot is, zijn veel bossen, rivieren, grotten en watervallen. Ook leven er veel exotische dieren zoals beren, gibbons, olifanten, tijgers en neushoornvogels. Bovendien kun je er de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, spotten. Deze bloem is rood met spikkels en heeft bijna geen bladeren. Daarnaast is er nog de mooie Gunung Stong waterval.
Istana Balai Besar (Kota Bharu)
Het Istana Balai Besar is een paleis dat 170 jaar geleden is gebouwd door de Sultan Muhammad II. Het diende namelijk vroeger als het verblijf van vele sultans. Tot midden 1900 werden er zelfs stierengevechten gehouden tijdens officiële koninklijke ceremonies. Helaas is het paleis alleen van de buitenkant te bezichtigen, omdat het nu in gebruik is voor staatsdoeleinden. Toch is de buitenkant ook mooi om te zien, zo heeft de houten muur mooie sierlijke patronen.
Kellie's Castle (Ipoh)
Op ongeveer 14 kilometer afstand van Ipoh ligt de bizarre verschijning Kellie's Castle. Het is een kasteel dat aan het eind van de 19e eeuw werd gebouwd door William Kellie Smith. Hij was een Schotse rubbermagnaat die helaas overleed voordat de bouw van het kasteel voltooid was. Sindsdien is het een ruïne en ziet het er wat sprookjesachtig uit, mede door de bomen en struiken die het kasteel overwoekeren. Het kasteel staat op de plek waar ooit een rubberplantage stond.
Masjid Negeri (Ipoh)
De grootste moskee van het land is de Masjid Negeri en bevindt zich in Ipoh. Tevens is het de tweede grootste moskee van Zuidoost-Azië. De bouw van de moskee begon in 1982 en eindigde in 1988. De moskee staat ook wel bekend als de 'Blauwe Moskee', door de grote blauwe koepel. De Masjid Negeri is gebouwd volgens islamitische architectuur. Ook steken de 4 minaretten hoog boven het landschap uit.
Sam Poh Tong tempel (Ipoh)
De Sam Poh Tong is een grot die 5 kilometer ten zuiden van Ipoh ligt. De Sam Poh tempel is vernoemd naar deze grot. De tempel is erg indrukwekkend door de mooie Boeddhabeelden tussen de stalagmieten en stalactieten. Het is de grootste tempel in een grot van Maleisië. De grot hoort bij een reeks van Chinese tempels in Gunung Rapat. De eerste tempel is de Ling Sen Tong, de tweede en tevens zijn buurman is de Nam Thean Tong. Om bij deze tempel te komen dien je honderden treden te beklimmen die recht door de bergen lopen. De derde in de rij is de Sam Poh Tong. Bij de ingang van de tempel heb je tevens een mooi aangelegde bonsaituin, een visvijver en een schildpadvijver. Ook zijn er op weg naar de tempels diverse kraampjes met pomeloes te vinden, wat een lokale specialiteit is.
Kapitan Kling Moskee (George Town)
De Kapitan Kling Moskee is op het Maleisische eiland Penang een van de oudste moskeeën. Gebouwd op een 8 hectare groot terrein in het jaar 1801 door Indiase handelaren die in Penang woonden. De moskee heeft indrukwekkende torens en koepels die voorzien zijn van sterren en halvemanen. Nog steeds zijn er dagelijks gelovige mensen die aan het bidden zijn in de moskee, want de moskee is nog steeds in gebruik.
Khoo Kongsi tempel (George Town)
De Chinese Khoo Khongsi tempel ligt in de straag Cannon Square in het hart van de oude stad van George Town. De tempel wordt dan ook omgeven door indrukwekkende na-oorlogse huizen. De tempel zelf kun je herkennen aan de vele schitterende ornamenten. Daarnaast heeft het onder andere een theater en krijgshuizen. Bovendien is het de grootste Chinese tempel in Maleisië. Verder was de bouw ervan in het jaar 1906.
Fort Cornwallis (George Town)
Het Fort Cornwallis is gebouwd in de 18e eeuw door de ‘Britisch East India Company’. De naam is afkomstig van de gouveneur en generaal van Bengal in India, Charles Cornwallis. Fort Cornwallis is het grootste fort in Maleisië. Ondanks dat er een aantal kanonnen staan, is het fort nooit gebruikt in een strijd. Daarnaast heeft het fort nog een kapel, waar trouwerijen plaatsvinden en een vuurtoren ‘Fort Point Lighthouse’ van 21 meter hoog. Deze vuurtoren is de op twee na grootste van Maleisië.
Sepang International Circuit (Kuala Lumpur)
In Maleisië zijn ze gek van autoracen. Op ongeveer 3,5 km afstand van de luchthaven van Kuala Lumpur ligt Sepang International Circuit. Dit werd gebouwd met asfalt dat was overgebleven na de bouw van het vliegveld. De baan is 5,54 km lang en 16 m breed, veel rijders vinden het een indrukwekkende baan. Langs de baan staan grote tribunes zodat je alles goed kunt zien.
Winkelen in Maleisië
Met name Kuala Lumpur heeft als hoofdstad vele grote winkelcentra. Het is even wennen om in deze winkelcentra te shoppen in vergelijking met de avondmarkten. Ook is er een wereld van verschil tussen deze winkelcentra en die van Nederland. Er is werkelijk van alles te koop, van de goedkoopste prularia tot de duurste merken. Een echte walhalla voor de shopaholics dus.
Ook op het eiland Penang zul je vele winkelcentra aantreffen waarvan de meesten erg luxe zijn. Deze winkelcentra worden veel bezocht door toeristen maar ook de lokale inwoners zijn niet vies van een dagje shoppen. De meeste winkelcentra liggen in en rondom de stad Georgetown, dat de hoofdstad is van het eiland. Een bezoek aan de Chinatown van Georgetown en de levendige avondmarkten is een echte must.
Atkinson Clock Tower (Kota Kinabalu)
De door Mary Edith Atkinson ontworpen Atkinson Clock Tower is in 1905 in Kota Kinabulu gebouwd ter nagedachtenis van Francis George Atkinson, haar zoon. Vroeger diende het als navigatie voor schepen, totdat de toren werd overschaduwd door grotere gebouwen. Het is een charmant torentje om te zien en leuk voor een foto.
Chinatown Kuala Lumpur (Kuala Lumpur)
Zelfs in Kuala Lumpur is er een Chinatown. Het is er meestal een drukte vanjewelste en het laat zien hoe belangrijk Chinezen zijn in Maleisië. Je kunt hier echt van alles kopen, zoals gedroogde eend of traditionele geneesmiddelen. Tegen de avond wordt de markt gesloten voor al het verkeer. Dan worden er kleding, elektronica en nog vele andere spullen verkocht. Deze markt is zeer geschikt voor mensen die het echte Maleisië willen ervaren.
Central Market Kuala Lumpur (Kuala Lumpur)
Central Market in Kuala Lumpur is zeker het bezoeken waard. Vroeger was het een markt waar voornamelijk vis, vlees en groenten werden verkocht. Tegenwoordig is dit anders, nu worden er vooral ambachtelijke producten uit de Filipijnen, Indonesië en Thailand verkocht. Er zijn 130 winkels, 140 marktkramen en 30 eethuisjes te vinden op de markt. Er is ook een gedeelte wat als openluchttheater wordt gebruikt voor voorstellingen.
Kuala Lumpur Aquaria (Kuala Lumpur)
Breng een bezoekje aan Kuala Lumpur Aquaria en laat je verbazen door de mysteriën van de oceaan. Het Kuala Lumpur Aquaria is ook een belangrijk educatief centrum, de kans is dus erg groot dat je een klas met kinderen tegenkomt. In het centrum kun je vissen, haaien, inktvissen en nog veel meer dieren bekijken die in de oceaan leven.
Nationaal Park Gunung
Nationaal Park Gunung staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst. Het park is 52.865 ha groot en bevat drie bergen. In het park vind je veel bekende grotten, zoals de Deer Cave, Clearwater Cave en de Tiger's Cave. In veel van deze grotten leven vleermuizen. Het is een prachtig gezicht om deze dieren uit te zien vliegen. De grootste grot in dit park is de Sarawak Chamber van 600 m.
Taman Tasik Perdana (Kuala Lumpur)
Taman Tasik Perdana is de lokale naam van het park dat zich dichtbij de binnenstad van Kuala Lumpur bevindt. Officieel heet het Taman Negara Nationaal Park. Het park dateert uit het jaar 1880 en wordt gezien als het groene hart van Maleisië. Het park is zo groot dat het zich uitstrekt over 3 provincies. Doordat de provincies allemaal een eigen wetgeving hebben over de omgang met het park, zorgt dit nog wel eens voor wat problemen. In het park komen veel mooie diersoorten voor. De spinnen zijn in het park ook goed vertegenwoordigd, ga dus nooit zomaar tegen een boom aan staan. Verder komen er een aantal prachtige bloemen en planten voor in het park. Je kunt diverse wandeltochten maken, van een paar uur tot meerdaagse trektochten. Het wordt wel aangeraden om een gids mee te nemen omdat het park zo groot is.
Nationaal Planetarium (Kuala Lumpur)
Het Nationaal Planetarium in Kuala Lumpur is zeker een bezoekje waard. In het planetarium vind je een interessante tentoonstelling over het zonnestelsel. Ook zijn er een aantal wisselende tentoonstellingen te vinden. Het planetarium is gevestigd op de top van een heuvel in de Lake Gardens. De bouw van het planetarium begon in 1990 en was in 1993 voltooid. De officiële opening volgde op 7 februari 1994.
Nationale Kunstgalerij van Maleisië (Kuala Lumpur)
Aan de grote straat Jalan Hishamuddin in Kuala Lumpur ligt de Nationale Kunstgalerij van Maleisië. De kunstgalerij is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. In de galerij worden verschillende stijlsoorten tentoongesteld van Maleisische kunstenaars. Er is tevens een tentoonstelling geopend waarbij werken van internationale en nationale beeldende kunstenaars.
Vakantiebestemmingen in Maleisië
Artikelen
Eten en drinken
De Maleiers woonden eeuwenlang in dorpen (kampongs) langs de kust en rivieren, hier leefden ze van de natuurlijke rijkdom. Traditioneel bestonden hun maaltijden uit vis, rijst, groenten en sambals. In sommige staten zijn ook Indonesische invloeden te ontdekken.
Lokale specialiteiten;
Belacan
- sterk geurende garnalenpasta
Kuih
- zoete en pikante hapjes
Mee rebus
- gekookte mie in een dikke bruine, kruidige soep
Rempah
- fijngestampte pasta van verse kruiden
Rendang
- een pittig gerecht van kokos en rundvlees
Rojak pasembur
- gefrituurd zeebanket en tahoe in een pindasaus
Saté
- gemarineerde stukjes rundvlees/kip worden aan dunne bamboestokjes geregen en boven een houtskoolvuur geroosterd
Wantan mee
- dunne verse eiernoedels in een bouillon of dressing van olie en sojasaus
Alcoholhoudende dranken zijn over het algemeen duur in Maleisië. Een glas wijn is vaak net zo duur als een glas cognac. Vruchtensappen zijn overal verkrijgbaar. De plaatselijke koffie en thee zijn behoorlijk sterk. Tuak is een bekende rijstwijn.
Vervoer
De gemiddelde reisduur naar Kuala Lumpur bedraagt met Malaysia Airlines en KLM circa 12 uur en met Singapore Airlines circa 16 uur. Maleisie heeft in totaal 19 vliegvelden waarvan 5 internationale, de andere 14 zijn alleen voor binnenlandse vluchten.
Binnen Maleisië kun je op veel manieren reizen. Zo kun je een auto huren, om vervolgens zelf het land te verkennen. Dit wordt vooral veel gedaan op het schiereiland Maleisië. Op Borneo ben je meestal aangewezen op het vliegtuig.
Met lowbudget luchtvaartmaatschappij Air Asia kun je tussen een groot aantal steden binnen Maleisië vliegen. Een enkele reis met het vliegtuig kost meestal niet meer dan 20 euro per persoon (all incl.), soms heb je aanbiedingen waarbij je zelfs al voor een paar euro kunt vliegen.
Nog goedkoper is met de bus door Maleisie reizen. Een rit van een paar honderd kilometer kost meestal maar een paar euro.
De overtocht naar de tropische eilandjes gebeurt per boot. Dit zijn veelal kleinere bootjes die je snel naar de kleine eilandjes brengen. De meeste overtochten duren niet langer dan ongeveer een half uur.
Maleisië heeft een goed aangelegd spoorwegnet van zuid naar noord en het is zeker veilig om per trein te reizen. Indien je een beperkt budget hebt en je wilt geen auto huren, dan is het zeker een goed alternatief om lange afstanden af te leggen. Vanaf de treinstations kun je gemakkelijk een taxi of lokale bus nemen naar de gewenste plek.
Visum
Blijf je niet langer dan 3 maanden in Maleisië dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort bij aankomst in Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Maleisië ligt lager dan in Nederland.
De officiële munteenheid van Maleisië is de Maleisische ringgit.
Veiligheid
Maleisië is een veilig reisland, natuurlijk moet je wel de normale voorzorgsmaatregelen nemen.
Medische informatie
Maleisië heeft een goed ontwikkeld systeem van gezondheidszorg.
Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden.
Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.
Het kraanwater is niet drinkbaar.
Bevolking
Maleisië heeft overduidelijk een multicultureel karakter. Naast Maleiers, Chinezen en Indiërs zijn er Europeanen, de Iban van Sarawak en Orang Asli (de oorspronkelijk mensen).
In Maleisië vind je alle grote wereldgodsdiensten maar ook een aantal kleine geloofsrichtingen zoals het animisme. Elk geloof is meestal verbonden met een bepaalde etnische groepering. De meeste Maleiers zijn moslim.
Tatoeëren is een traditie in de cultuur van de volken van Borneo. Zowel mannen als vrouwen laten zich rijkelijk versieren. Elke tatoeage is uniek.
Gawai is het grootste feest van Sarawak. Het oogsten van de rijst wordt dan gevierd met dansen, feesten en veel rijstwijn (tuak).
Bomoh - de wonderdokter heeft in de traditionele Maleise gemeenschap de status van expert op het spirituele vlak. Hij wordt vaak geraadpleegd vanwege zijn bovennatuurlijke kennis en de kruidendrank die hij maakt voor de genezing van kwalen.
Houtbewerking is al eeuwenlang populair in Maleisië. In Sarawak maken de Kajang nog steeds hun houten grafpalen (klirieng).
Zijdebrokaat (kain songket) is van oudsher het favoriete weefsel voor koninklijke gelegenheden. Deze stijlvolle, dure stof is nog steeds favoriet.
Batik wordt vaak gebruikt als symbool voor Maleisië. Gebatikte overhemden zijn voorgeschreven als formele kleding voor mannen. Batikken is geen traditioneel Maleisische ambacht, maar werd in het begin van de 20e eeuw uit Indonesië gehaald.
De taal
De officiële taal is Bahasa Malaysia (Maleis), maar Engels is de taal van de zakenwereld en de technologie. Het Maleis wordt gesproken door alle Maleisiërs en de basis is hetzelfde. Er zijn wel veel dialecten.
Flora & Fauna
De Indo-Maleise regenwouden zijn de oudste van de wereld. Geschat wordt dat deze regenwouden al 130 miljoen jaar oud zijn. Je vindt hier veel plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De Rafflesia is bijv. de grootste bloem ter wereld met een omtrek van maximaal 1 meter, deze bloem vind je op het Maleisische schiereiland, op Borneo en op Sumatra. In de resterende oerwouden van Borneo leeft de ernstig bedreigde orang-oetan.
Geschiedenis
De geschiedenis van Maleisië gaat zeker 35.000 jaar terug. Het culturele erfgoed omvat megalieten, oude inscripties, ruïnes van boeddhistische tempels, middeleeuwse moskeeën, verlaten forten en neoklassieke koloniale gebouwen.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Maleisië?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.