Stedentrip naar Krakau
De Malediven, Chili, Azoren, de Italiaanse Amalfi kust, Ibiza... Op onze lijst met...
Bekijk verhaal
Bestemming:
A. Iława
(Polen)
, B. Gdansk
Periode: april 2006
Vervoer:
Accommodatie: Gastgezin
In april 2006 gingen we naar Polen voor een uitwisselingstraject. Eerst gingen wij een week cultuur snuiven in het interessante Polen waarna de Poolse studenten twee maanden later kennis gingen maken met het Nederlandse “platteland”.
In Bergen op Zoom stapte een groep van ongeveer twaalf studenten in de bus op weg naar Brussel Charleroi. Vanuit het zuiden maar een paar uurtjes rijden. Het vliegveld is lekker klein en overzichtelijk, vandaar dat we geen moeite hadden om de juiste gate te vinden. Wij hadden er allemaal natuurlijk erg veel zin in en het zal je dan ook niet verwonderen dat wij in een uiterst euforische bui verkeerden. Het feit dat wij vlogen met een totaal roze gekleurd vliegtuig van Wizz Air zal hier vast aan bijgedragen hebben. De vlucht vertrok aan het begin van de avond zonder vertraging naar Warschau, de hoofdstad van Polen.
Heel en zonder enige kleerscheuren (het blijft natuurlijk een knalroze vliegtuig) aangekomen op het vliegveld van Warschau roken wij de verse lucht van Polen meteen. Erg lang genieten konden wij niet omdat er gelijk een klein busje klaarstond. De spannende reis van bijna 4 uur van Warschau naar Iława was begonnen. In het begin van deze reis ging alles erg goed. We hadden veel lol en genoten van het uitzicht over het door lantarenpalen verlichte Warschau.
Vanaf het moment dat wij ongeveer 2 uur onderweg waren, gingen wij de comfortabele wegen van Warschau erg missen. Op dit moment reden we over smalle binnendoor wegen door de donkere bossen op de route van Warschau naar Iława via Plonsk, Clinojeck, Mlawa en Lubawa. Het waren de diepe kuilen in deze halfgeasfalteerde wegen die ons telkens weer wakker maakte.
Aangekomen in Iława rond middernacht werden wij opgewacht door de Poolse uitwisselingsstudenten en hun ouders. Na erg onwennig kennis gemaakt te hebben in gebrekkig Engels, reden wij naar mijn nieuwe huis voor deze week. Aangekomen in het huis hadden de moeder en oma een verrukkelijk en vooral uitgebreid avondeten bereid, waarover ik straks meer zal vertellen. De oma van dit gezin woonde in de winter en in het voorjaar bij mijn gastgezin. In de zomer en in het najaar woonde ze in de buurt van Warschau in haar eigen onverwarmde flatje.
Het huis was naar verwachting erg groot. Het had een aparte woonkamer, een aparte keuken en een aparte eetkamer. Daarnaast waren er nog een douche (naast de keuken) en een viertal slaapkamers op de 1e verdieping. De douche lag meteen naast de keuken. Omdat deze ruimte niet door een deur was afgeschermd kon degene die stond te koken lekker meegenieten. Daarnaast zat er een erg groot raam in de douche die uitzicht bood op de achtertuin. Ik was dan ook wel een beetje geschrokken toen ik de eerste ochtend nietsvermoedend onder de douche stond en de man des huizes tussen zijn tuinwerkzaamheden door vrolijk naar mij stond te zwaaien.
Er zijn verschillende typische gerechten in Polen. Toen ik de eerste avond werd verwelkomt heb ik gelijk een aantal van deze gerechten kunnen proeven. De meest bekende Poolse soep is de barszcz, dit is een soep met als basis rode bieten. Ik was er niet zo gek op maar natuurlijk is dat erg persoonsgebonden. Ook de pierogi behoren tot de typische Poolse lekkernijen. Pierogi zijn rolletjes of kussentjes van deeg gevuld met hartige of zoete producten. Deze deegwaren kunnen gevuld zijn met verschillende soorten kaas, paddenstoelen, fruit, kool, zoete kwark of vlees. Naast deze heerlijke deeghapjes heb ik deze eerste avond ook nog een ander typisch Pools product gegeten. De Poolse met noten gevulde chocoladekoeken, de zogeheten marzurek is echt het proberen waard.
De tweede dag gingen wij op weg naar de school van de Poolse uitwisselingsstudenten. Hiervoor moesten wij door verschillende delen van de stad Iława. Het eerste wat mij opviel toen ik door de stad liep, was het grote verschil tussen arm en rijk. De rijkere mensen hebben een goed huis met een redelijk stuk grond en wonen verspreid door de stad. De arme gezinnen wonen daarentegen bij elkaar in een soort van buurt. Zij wonen in huisjes van golfplaten die in de winter nauwelijks tot geen bescherming bieden tegen de kou, wind en regen.
Naast deze verschillende buurten hebben wij ook even stilgestaan bij het grootste meer van Polen, genaamd Jerziorak. Het meer is in totaal 3219 hectare groot. Over deze gigantische oppervlakte zijn 20 eilanden verdeeld met een totale oppervlakte van 240 hectare. Wij kregen te horen dat het meer wel bijna 28 kilometer lang is en zeker 2,5 kilometer breed. Je zou verwachten dat een meer zo groot als deze wel erg diep moet zijn. Het tegenovergestelde is echter waar, het diepste punt van dit meer ligt 13 meter onder het wateroppervlak.
In Polen staan erg veel kastelen. De kastelen in de oosterse helft van Polen zijn beroemd om de stenen. Veel van deze kastelen zijn helemaal gebouwd van bakstenen. Deze bakstenen werden gebruikt voor een aantal doeleinden. De voornaamste reden voor het gebruik van bakstenen was vanwege het feit dat deze in vergelijking met andere bouwmaterialen vroeger erg goedkoop waren. Daarnaast was de grond er geschikt om deze bakstenen te maken. Ten slotte zijn bakstenen erg gemakkelijk te transporteren vergeleken met andere materialen. De stenen waren toentertijd al makkelijk te stapelen en dus tegelijkertijd makkelijker om te vervoeren.
Het openbaar vervoer in Polen is erg goedkoop. Overal kun je gemakkelijk de bus nemen of een taxi bellen. Voor een rit van ongeveer 15 minuten betaalde wij slechts 15 zloty, de munt waarmee in Polen betaald word. Omgerekend is dat €3,45.
Gdańsk is de noordelijke havenstad van Polen. De stad is gelegen aan de Oostzee waar de Wisla, een westelijke arm, de Bocht van Gdańsk bereikt. De stad telt 450.000 inwoners en is door het 6 kilometer lange strand bekend als badplaats. De stad is ook bekend door het verleden. Nog steeds staat Gdańsk op de lijst van historische Hanzesteden. Dit wordt teruggezien in de architectuur van de gebouwen in de stad.
Tijdens de citytrip zijn wij veel typische Amsterdamse grachtenhuizen tegengekomen. Waarschijnlijk zijn er Nederlandse handelslieden langs de Hanzesteden getrokken rond de middeleeuwse tijd. Zij hebben hier verschillende (pak)huizen gebouwd, die tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen zijn.