De hoofdstad van Albanië
Tirana is de hoofdstad van Albanië en tevens de grootste stad van het land. De stad ligt aan de rivieren Tiranë en Lanë en ligt in het meest vlakke gedeelte van het land. Tirana is een prachtige stad die stamt uit de oude steentijd. Veel van de bijzondere geschiedenis van deze stad is nog terug te zien in het oude centrum.
gratis reisadvies
Tirana
Tirana is een relatief kleine hoofdstad met een oppervlakte van ongeveer 42 km². De stad ligt meer dan 100 meter boven zeeniveau en is sinds 1920 de hoofdstad van Albanië. In de 20e eeuw ging Tirana de ooit veel grotere plaatsen als Durrës en Shkodër overvleugelen, waardoor het tegenwoordig de belangrijkste stad van het land is.
Geschiedenis
Sinds de oude steentijd wordt het gebied in en rondom Tirana al bewoond. Dit hebben onderzoekers aangetoond naar aanleiding van vondsten uit die periode. Ook zijn er resten van een Romeinse villa omstreeks de 2e of 3e eeuw gevonden. De Byzantijnse keizer Justinjanus I liet aan het begin van de 6e eeuw een muur als versterking aanleggen. Tegenwoordig zijn delen van deze muur nog steeds te zien in het centrum. Tirana werd pas een echte stad aan het begin van de 17e eeuw. De Ottomaanse edelman en generaal Sulejman Pasja zou in 1614 de stad hebben gesticht. Hij bouwde hier een marktplaats, een moskee en een hammam. Oorspronkelijk heette de stad Teheran, naar de Perzische stad Teheran. Hij had voor de stichting namelijk een succesvolle overwinning gehad tegen het Perzische Rijk. Tot het begin van de 20e eeuw bleef Tirana een kleine stad. Toen het in 1920 echter de hoofdstad van Albanië werd op het Congres van Lushnjë werd de stad steeds belangrijker. In korte tijd werd het de belangrijkste en grootste stad van heel het land.
Wat je niet mag missen
Tijdens de rijke geschiedenis van Tirana zijn er veel bijzondere en mooie gebouwen gebouwd. Een aantal van die gebouwen zijn nog te bezichtigen. De oude muren in de stad zijn nog steeds te bewonderen en geven het centrum karakter. Ook het gigantische Skanderbegplein siert het centrum enorm. Dit is het grootste plein van de stad en vernoemd naar een nationale held genaamd Skanderbeg. Hij staat op het plein ook afgebeeld met zijn paard. Aan dit plein staan verschillende belangrijke gebouwen, waaronder de Ethem Bei Moskee. Ook de klokkentoren Kulla e Sahatit is gelegen aan het plein. Dit is een van de oudste gebouwen van de stad. Ook worden er in de Piramida, een internationaal cultureel centrum, regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden.
De Ethem Bei Moskee is een belangrijk gebouw in het centrum van de stad. De kleinzoon van Sulejman Pasja begon in 1789 met het bouwen van de moskee. Het is dan ook een van de oudste gebouwen van heel de stad. Een lange tijd mocht de moskee op last van de overheid niet gebruikt worden voor religieuze doeleinden. De moskee werd weer gebruikt door de moslims in 1991. Elke dag worden er rondleidingen gegeven, een bezoek aan deze prachtige moskee mag dan ook zeker niet ontbreken bij een verblijf in Tirana.
De hoofdstraat van Tirana is een straat die je zeker een keer over moet wandelen. Op de Rruga Bajram Curri staan namelijk prachtige huizen en bomen die nog stammen uit de Ottomaanse tijd. Bij een wandeling door deze straat waan je je echt even terug in die tijd.
Vanuit Tirana kun je met een kabelbaan naar de bergtop van de Dajti van 1600 meter. Dit kabelbaantje heeft de "Dajti express" en is de langste kabelbaan van de Balkan. In ongeveer een kwartier stijg je steeds hoger tot dat je bij het eindpunt een prachtig uitzicht hebt waarbij je met heldere dagen zelfs helemaal tot aan Durrës kunt kijken. Deze plek is ideaal voor wandelen en er zijn twee restaurants bovenop waar je wat kunt eten. Een van deze restaurants heeft een draaiende verdieping voor een mooi panorama uitzicht. Bovenop de berg worden verschillende outdoor sporten aangeboden zoals mountainbiken en paardrijden en soms zie je paragliders naar beneden gaan.
Tip: Op de top van de berg, bij het eindpunt van de kabelbaan vind je een adventurepark . Dit park ligt bovenop de Dajti, met ziplines en klimmogelijkheden. Ook is er een speeltuin en kan je rolschaatsen en spelen op springkussens. Dit maakt de kabelbaantocht echt een aanrader voor gezinnen met kinderen.
Bunkart is een museum wat je kunt bezoeken vanuit Tirana. De officiële naam is Bunk'art 1 en het ligt in een buitenwijk van Tirana. Bunk'art 1 is een groot bunkercomplex, gebouwd in de koude oorlog in opdracht zodat de leiders van het land hier kon schuilen indien nodig. Je kunt de bunkers in, en kunt zien hoe groots het complex is, helemaal uitgehouwen in grote rotswanden met allerlei vertrekken en woonkamers compleet met een TV (wat in die tijd verboden was). Er is een museum die de geschiedenis van deze moeilijke periode laat zien door middel van filmpjes en foto's.
Hoewel Tirana niet echt een stad is waar enorm veel te zien is, is het een kort bezoekje waard. Meer weten over de top 5 excursies van dit land? Of alles weten over de tweede stad van Albanië aan de kust: Durrës?