De president van Argentinië

De regeringsvorm van Argentinië is een federale, presidentiële republiek met een presidentieel systeem en een meerpartijenstelsel (democratie). Ten eerste is het Zuid-Amerikaanse land dus een federale staat: die bestaat uit één centrale overheid en enkele afzonderlijke deelgebieden waaraan een zeer grote mate van zelfstandigheid is toegekend. Deze hebben ieder dan ook een aantal eigen bevoegdheden, een eigen regering en een eigen volksvertegenwoordiging. Daarnaast is het land een republiek met een president als staatshoofd. De huidige president van Argentinië is Cristina Fernández de Kirchner.

Heb je weinig kennis van Argentinië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Achtergrond

Cristina Elisabet Fernández de Kirchner werd op 19 februari 1953 geboren in Ringuelet, een plaats in het Argentijnse bestuurlijke gebied La Plata in de provincie Buenos Aires. Haar vader, Eduardo Fernández, is van Spaanse afkomst en haar moeder, Ofelia Esther Wilhelmin Tolosa, heeft Duits bloed.

In de jaren zeventig studeerde Cristina Fernández de Kirchner Rechten aan de Nationale Universiteit van La Plata. Tijdens haar studieperiode leerde ze hier ook haar latere echtgenoot, Néstor Kirchner, kennen en met hem stapte ze in 1975 in het huwelijksbootje. Na hun afstuderen, vestigde het jonge paar zich in de provincie Santa Cruz en begonnen ze daar een advocatenpraktijk. Samen werden ze de trotse ouders van twee kinderen, namelijk Máximo en Florencia. Haar man, Néstor Kirchner, die van 2003 tot 2007 president van Argentinië was, is op 27 oktober 2010 overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Politieke carrière

Al tijdens haar studieperiode besloot Cristina zich aan te sluiten bij de peronistische beweging, waarbinnen zij tot de linkervleugel behoorde. Daarnaast is ze, net als haar echtgenoot Néstor, lid van de grootste peronistische politieke partij binnen de beweging: namelijk de Partido Justicialista, de partij die in 1947 is opgericht door Juan en Evita Perón.

In 1987 sleepte Néstor de overwinning in de wacht tijdens de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Río Gallegos. Dit was het moment waarop Cristina het besluit nam ook actief te worden in de politiek. Een kleine twee jaar later werd ze als afgevaardigde in het provinciale parlement van Santa Cruz verkozen en in 1993 werd ze hiervoor herkozen. Hierna kwam ze in 1995 namens Santa Cruz in het federale huis van afgevaardigden terecht en in 1997 krijgt ze zelfs een plek in de federale senaat, waarvoor ze in 2001 weer herkozen werd.

Tijdens de succesvolle verkiezingscampagne van haar man voor de presidentsverkiezingen in 2003 vervulde Fernández de Kirchner een zeer belangrijke rol. Want ze trok het hele land door als een soort afgezante die de regering van haar echtgenoot vertegenwoordigde.

Nieuwe verkiezingen voor de federale senaat vonden plaats in 2005 en hiervoor stelde Christina zich opnieuw kandidaat, maar deze keer voor de provincie Buenos Aires. Hilda González de Duhalde (de echtgenote van de voormalige interim-president Eduardo Duhalde) was haar grote concurrente tijdens deze verkiezingen, maar uiteindelijk kwam Fernández de Kirchner op 23 oktober 2005 als winnaar uit deze verhitte strijd, want ze versloeg haar tegenstander met 25% meer stemmen.

Gedurende haar politieke loopbaan heeft ze zich altijd volledig ingezet om de rechten van vrouwen te bevorderen. Verder heeft ze de vervolging van personen die tijdens de militaire junta van 1976 tot 1983 misdaden tegen de menselijkheid begingen hoog in het vaandel staan. Vraag gratis een offerte aan

Presidentschap

In juli 2007 nam Cristina Fernández de Kirchner voor de eerste keer deel aan de presidentsverkiezingen in Argentinië, nadat haar man had bedankt voor een eventuele herverkiezing. Ze won deze verkiezingen met bijna 45% van de stemmen, maar haar overwinning had ze met name te danken aan het economische beleid van haar echtgenoot. Want toen het land in het begin van de 21ste eeuw diep in de economische problemen was geraakt, bedacht Néstor Kirchner adequate maatregelen om het land er weer bovenop te helpen. En tijdens haar verkiezingscampagne was de voortzetting van het beleid van haar man één van haar belangrijkste items.

Op 10 december 2007 werd Cristina Fernández de Kirchner tot president van Argentinië benoemd en was ze officieel de opvolger van haar man. Daarmee werd ze, na Isabel Martínez de Péron, de tweede vrouwelijke president van het Zuid-Amerikaanse land, maar in tegenstelling tot haar voorgangster werd zij rechtstreeks door de Argentijnse bevolking gekozen. En doordat Argentinië een flinke economische groei doormaakt sinds zij staatshoofd is, is ze bij het merendeel van de bevolking zeer geliefd en populair. Ook bij de meest recente presidentsverkiezingen, die op 24 oktober 2011 plaatsvonden, kwam Cristina Fernández de Kirchner als winnaar uit de bus. Al in de eerste stemronde haalde zij met 54% de meerderheid van de stemmen en werd haar ambtstermijn verlengd tot 10 december 2015.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen