San Nicolas
San Nicolas is de tweede stad van Aruba en staat tevens bekend als de plek waar het Arubaanse carnaval zijn oorsprong vindt. In de stad hangt een heel eigen sfeer, maar overdag lijkt er in San Nicolas een permanente siësta te heersen, want op het heetst van de dag is de stad uitgestorven. Ook wordt San Nicolas vaak gerelateerd aan Aruba’s gouden tijden van de olie-industrie, maar die hoogtijdagen behoren definitief tot het verleden, want tegenwoordig is de stad vervallen tot centrum van louche bars, drugshandel en (toegestane) prostitutie. Het gedeelte van San Nicolas wat vroeger bestond uit houten huisjes en zinken golfplaten wordt door de Arubanen aangeduid als ‘The Village’. Hier woonden veel medewerkers van raffinaderij LAGO.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van San Nicolas (Aruba) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van San Nicolas
Baby beach (San Nicolas)
De olie-industrie van San Nicolas laat zich verbazingwekkend goed combineren met kristalhelder zeewater, schitterende stranden en een prachtig zeeleven. De weg rondom Seroe Colorado leidt namelijk naar het wonderschone Baby Beach en Rodger’s Beach, zowel bij toeristen als eilanders erg geliefd. In het weekend houden de Arubanen graag een barbecuefeestje op Baby Beach. Vanaf Rodger’s Beach heb je een prachtig uitzicht op vijf eilandjes, waar grote sternkolonies broeden. Even verderop is er nog het afgelegen strand Boca Grandi, waar hoge golven de ideale plek zijn voor kitesurfers.
Charlie’s Bar (San Nicolas)
Begin 20e eeuw opende de Nederlander Charlie Brouns samen met zijn vrouw deze bar, waar als eerste bezoekers voornamelijk walvisvaarders, zeelieden, prostituees en arbeiders van de olieraffinaderij kwamen, maar sinds 1941 is deze legendarische bar ook een bekend trefpunt voor de bevolking van San Nicolas. De visitekaartjes, (verkeers)borden, duikvondsten, sportattributen, krantenartikelen en verschillende trofeeën die het wonderlijke decor van de bar vormen, ademen nog steeds de typische sfeer van het verleden uit en maken deze bar tot een speciale bezienswaardigheid op zich.
Lourdes-grot (San Nicolas)
Als je vanuit San Nicolas in noordelijke richting naar het Arikok Park rijdt, passeer je onderweg een in de rotsen gebouwd kerkje genaamd de Lourdes-grot. In 1958 werd het kerkje door parochianen gesticht onder het toeziend oog van bisschop Erkamp. Dit was ter herdenking aan de verschijning van de Heilige Maagd van Bernadette. Bovendien werd in het kerkje een reusachtig beeld van Maria geplaatst. Jaarlijks wordt op 11 februari de dag van Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gevierd, waarbij gelovigen vanuit de Santa Teresia-kerk in San Nicolas in processie naar de grot gaan om een mis bij te wonen. De rest van het jaar is het een ingetogen meditatieplek.
Modeltreinenmuseum (San Nicolas)
Het modeltreinmuseum is gevestigd in de garage van een doodgewoon woonhuis. Het is een groot speelparadijs voor zowel kinderen als volwassen. Ze kunnen er spelen met treinmodellen uit Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland en bovendien zijn er ook bussen en vliegtuigen in miniformaat. Het Museum werd in 2001 geopend en de toegang is ook nog eens gratis. Een donatie is welkom, en je kan je naam achterlaten in hun gastenboek. Zeker leuk om eens te bezoeken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Aruba bekijken.
Vervoer
Aruba ontdekken gaat het best per auto, scooter of motor. Verder kun je een taxi nemen, maar reizen met de bus is een erg goedkope en efficiënte manier om je over het eiland te verplaatsen. De belangrijkste route van het lokale busbedrijf Arubus is die tussen San Nicolas en Oranjestad: deze lijndienst beslaat namelijk 80% van het totale passagiersvervoer. Vanuit kleinere buitenwijken is San Nicolas via andere lijndiensten bereikbaar. Voor het reguliere vervoer tussen San Nicolas en Oranjestad wordt gebruik gemaakt van ongeveer 40 minibusjes met ieder zo’n 12 zitplaatsen, die privé-eigendom zijn.
Geschiedenis
De winstgevende fosfaat-, goud- en oliewinning leidde vele schepen naar San Nicolas en zorgde voor welvaart over het hele eiland. In 1929 werd de Lago-olieraffinaderij geopend waardoor het eenvoudige dorp uitgroeide tot een levendige arbeidersstad. Immigranten van de Antilliaanse en Brits-Caribische eilanden kwamen naar de stad, dat nu een belangrijk commerciële centrum was geworden. Doordat de nieuwelingen steelbandmuziek en de Engelse taal meebrachten, kreeg San Nicolas kreeg zijn typisch Caribische identiteit. In 1985 werd de raffinaderij gesloten waardoor de stad leeg liep en een beetje afgezonderd raakte. Ook na heropening van de raffinaderij voelen de inwoners zich nog altijd achtergesteld in vergelijking met Oranjestad.