Klimaat Bahamas
De in totaal 694 eilanden in het Caribisch gebied die behoren tot de Bahamas kennen een heerlijk klimaat. In de wintermaanden is het hier goed vertoeven met het zonnige weer op de prachtige zandstranden. Hoewel het fijn is dat de temperaturen en het aantal zonuren altijd hoog zijn heeft dit ook een keerzijde. Je moet rekening houden met de kans op tropische depressies en zelfs orkanen.
gratis reisadvies
Klimaat
Op de Bahamas is het het hele jaar door goed vertoeven dankzij het tropisch savanneklimaat dat het land kent. De zomers zijn warm en vochtiger dan de winters. De verschillen tussen de seizoenen zijn echter minimaal en de temperaturen zijn het hele jaar door hoog. Je kunt daarnaast het hele jaar door rekenen op een hoog aantal zonuren. Dit maakt de Bahamas een goede winterzonbestemming. Dat het weer in de winter zo goed blijft komt door de warme lucht die in deze tijd van het jaar vanuit de Atlantische Oceaan komt.
Temperaturen
De verschillen in temperaturen zijn op de Bahamas zeer klein. Dit komt doordat de zeewind tijdens de zomermaanden een verkoelend effect heeft en tijdens de wintermaanden juist een verwarmend effect. Tijdens de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 31℃. In de winter dalen de temperaturen slechts een paar graden tot een gemiddelde van 26℃. 's Nachts koelt het wel enigszins af, maar extreem afkoelen doet het vrijwel nooit. Het komt dan ook zelden voor dat het kouder dan 17℃ wordt. De zeewatertemperaturen komen ook vrijwel nooit onder de 22°C. In de zomer kan het zeewater zelfs temperaturen van boven de 27°C halen. Je kunt dus met een gerust hart een plons in het zeewater nemen. Daarnaast is het warme water ideaal voor het diverse onderwaterleven, wat de Bahamas een goede bestemming maakt voor duikers en snorkelaars.
Vraag gratis een offerte aan
Seizoenen
Hoewel de Bahamas niet echt seizoenen kennen zijn er wel kleine verschillen te ontdekken tussen verschillende periodes in het jaar. De beste maanden voor een vakantie op de Bahamas zijn december tot en met april. In deze maanden is de kans op neerslag het kleinst, de temperaturen zeer aangenaam en de zee rustig. In mei begint het regenseizoen en de kans op neerslag blijft verhoogd tot in november. Juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt en de kans op extreme weersomstandigheden het grootst is.
Neerslag en orkanen
Hoewel de Bahamas net zoals de Antillen in het Caribisch gebied liggen, is het klimaat er een stuk aangenamer dan op de andere eilanden in het gebied. Dit komt doordat het regenseizoen dat bij het klimaat van het Caribisch gebied hoort op de Bahamas niet zo heftig is. Het regenseizoen duurt van mei tot en met november, maar ook in deze maanden valt de neerslag nog mee. De buien kunnen wel heftig zijn, maar duren bijna nooit langer dan 2 uur. Daarnaast komt het vaker voor dat er neerslag is op een deel van de Bahamas en dat het op het andere deel droog blijft. Wel heb je in juli en augustus een kans op zware tropische depressies en zelfs orkanen. Alle hotels zijn voorbereid op het orkaanseizoen, maar het is uiteraard verstandig om in deze maanden de weerberichten goed in de gaten te houden. In de winter valt er veel minder neerslag. Het sneeuwt eigenlijk nooit op de Bahamas, maar in 1997 heeft het in Freeport kort gesneeuwd als gevolg van een extreem koude poollucht die over de Atlantische Oceaan werd aangevoerd.
UV straling
Op de Bahamas is het zeer zonnig. Hoewel het natuurlijk heel fijn is dat je kunt rekenen op goed weer heeft het ook een groot nadeel. Het grootste gedeelte van het jaar is er sprake van de hoogst mogelijke UV straling. Al na 15 minuten kan je huid schade oplopen als je die niet beschermt met zonnebrandcrème. Gemiddeld schijnt de zon jaarlijks 320 dagen en het gemiddelde aantal zonuren per dag is maar liefst 9 uur.