Kinderarbeid in Bangladesh
Kinderarbeid is nog steeds een moeilijk te bestrijden probleem. Ondanks talloze acties is de kinderarbeid nog niet de wereld uit. In veel landen werken kinderen in de meest erbarmelijke omstandigheden waar zij zeer weinig of zelfs niets verdienen. Kinderen worden vaak ingezet vanwege de lage loonkosten en de lage weerstand. Soms worden kinderen gedwongen om te werken. Dit alles is in Bangladesh een feit.
gratis reisadvies
Definitie
Kinderarbeid betekent grofweg de arbeid die verricht wordt door kinderen onder de 15 jaar die tegelijkertijd schade toekent aan de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind. Kinderarbeid in Bangladesh komt het meest voor in de landbouw en in de textielindustrie. Dit zijn de twee grootste geldbronnen van het land. In deze bedrijfstakken is de vraag dan ook groot naar goedkope werklieden die handig, snel en onderdanig zijn. Kinderen worden dan vaak als de oplossing gezien.
Oorzaken
De voornaamste oorzaak van de kinderarbeid in Bangladesh is de heersende armoede in het land. Bijna de helft van de Bengaalse bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen in Bangladesh moeten hun ouders financieel bijstaan door voor hun 15e levensjaar te gaan werken. Het komt regelmatig voor dat Bengaalse kinderen door hun ouders verkocht worden aan een afnemer om zo schulden weg te werken of omdat het onderwijs voor de kinderen simpelweg te duur is. Straatkinderen werken om te overleven of omdat zij gedwongen worden door anderen. Ook is een oorzaak van kinderarbeid de dure en minimaal ontwikkelde zorg. Met name meisjes moeten vaak onbetaald zieke vrienden en familieleden verzorgen of zelfs het hele huishouden overnemen.
Vraag gratis een offerte aan
Gevolgen
Kinderarbeid neemt zowel geestelijke als lichamelijke gevolgen met zich mee. Een geestelijk gevolg voor de kinderen is dat zij naast de arbeid die verricht moet worden geen tijd meer hebben om naar school te gaan om te leren. Door deze ontbrekende kennis is de kans al snel verkeken om de carrièreladder te beklimmen en goed te verdienen. In Bangladesh blijven de kinderen vaak werken in de landbouw en in de fabrieken waardoor de heersende armoede blijft bestaan. Een ander geestelijk gevolg voor de kinderen is dat de communicatie tussen kind en ouders vaak ondermaats is doordat kinderen na een lange werkdag gelijk gaan slapen. Ook hebben de kinderen geen tijd om te gaan spelen met leeftijdsgenoten. De Bengaalse kinderarbeiders krijgen niet de kans om kind te zijn.
Kinderarbeiders moeten hard en lang werken, soms wel 12 uur of langer per dag. De weerstand van de kinderen neemt hierdoor sterk af en de kinderen zijn dan ook regelmatig ziek. Wanneer de kinderen ziek zijn is de zorg dat er in Bangladesh wordt aangeboden ontoegankelijk door de hoge kosten. De kinderen in de fabrieken bevinden zich ook nog eens in donkere ruimten met weinig frisse lucht. Het lichamelijke gevolg daarvan is dat ze door het weinige daglicht slechter gaan zien en longproblemen ontwikkelen. Daar komt nog eens bij dat veel kinderen, en met name meisjes, worden misbruikt en mishandeld. Vaak zien de kinderen hier geen erg in doordat zij het verschil tussen normaal en abnormaal niet kennen.
Kinderrechten in Bangladesh
Wettelijk gezien is kinderarbeid in Bangladesh tot op zekere hoogte verboden. Bengaalse kinderen moeten verplicht naar school tot hun 10e levensjaar en mogen als ze van school gaan niet voor hun 14e levensjaar gaan werken. Kinderen vanaf 14 jaar mogen maximaal 5 uur op een dag werken tussen 07:00 uur en 19:00 uur. Dat kinderarbeid alsnog in hoge mate voorkomt heeft te maken met het feit dat er slecht, of vaak helemaal niet, gecontroleerd wordt. Het behoud van de handelswijze resulteert in het behoud van de kinderarbeid.