Antwerpen
Antwerpen ligt ten noorden van Brussel en ten zuiden van Roosendaal in het noordwesten van België. Het is niet de grootste stad van België maar de gemeente Antwerpen heeft het wel de meeste inwoners. In Antwerpen woont een grote joodse gemeenschap. Velen van hen behoren tot de streng orthodoxe richting. Zij gaan gekleed met keppel en speciale jas/hoed en zijn daarom een opvallende verschijning in het Antwerpse straatbeeld, vooral door de loshangende pijpenkrullen. In Antwerpen zijn ontzettend veel musea, er is voor ieder wat wils. Er zijn historische huizen waar je de sfeer van vroeger kunt opsnuiven, modemusa, musea met hedendaagse kunst en musea die de geschiedenis van Antwerpen vertellen. Met allerlei activiteiten zoals tentoonstellingen, workshops, lezingen en ateliers bereikt de stad verschillend museumpubliek uit binnen- en buitenland.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Antwerpen (België) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen
Antwerpse Zoo (Antwerpen)
De Antwerpse Zoo is gelegen naast het centraal station in het centrum van Antwerpen. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000 soorten. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.
Antwerpse Zoo (Antwerpen)
In het centrum van Antwerpen naast het Centraal Station ligt de Antwerpse Zoo. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Antwerpen)
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een kathedraal die gebouwd werd tussen 1352 en circa 1530. De kathedraal is gevestigd aan de Handschoenmarkt. Het is de hoofdkerk van Antwerpen. Deze kathedraal is toegewijd aan Maria. De bijzondere toren van de kathedraal is geregistreerd op de lijst van de UNESCO werelderfgoedlijst. In deze toren zijn 515 treden, maar daarboven zijn nog meer trappen die voor het personeel toegankelijk zijn. De hoge toren is elke vrijdag te bezoeken in de maanden april tot en met september. Je wordt dan rondgeleid door officiële gidsen.
Grote markt (Antwerpen)
De Grote markt was oorspronkelijk een onregelmatig driehoekig gevormd Frankisch plein. Het wordt begrenst door 16e en 17e eeuwse gildenhuizen en reconstructies van dergelijke oude huizen. Ook het standbeeld van Silvius Brabo staat op dit plein. Ook is het de Dienst voor Toerisme (VVV) te vinden en het stadhuis. Op loopafstand van de Grote Markt vind je de Schelde, een plein met vele gildehuizen. Je kunt hier in de winter schaatsen op de ijsbaan en rondsnuffelen op de kerstmarkt. Overigens liggen er veel cafés en winkels aan de markt.
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen)
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is gesloten voor een renovatie die tot 2017 zal duren. Toch blijft de collectie dichtbij en toegankelijk. Zo kan je tal van topwerken bewonderen op gastlocaties in en rond Antwerpen.
Rubenshuis (Antwerpen)
Rubens (1577-1640) woonde vanaf 1610 in het Rubenshuis. Deze woning bleef zijn eigendom tot en met zijn dood. Vanaf 1630 woonde hij er met zijn tweede echtgenote, Helena Fourment. Het Rubenshuis is nu een museum. Peter Paul Rubens was een bekende Vlaamse diplomaat, maar ook was hij tekenaar en barokschilder. Veel van zijn tijd bracht hij door in zijn paleis. Toen Rubens overleed werd het paleis door zijn erfgenamen verkocht en opgedeeld. In 1937 verwierf uiteindelijk de stad Antwerpen het pand.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van België bekijken.
Geschiedenis
Antwerpen heeft een lange geschiedenis. De stad was zelfs ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog de grootste stad van de Nederlanden. Vooral de lakenindustrie en diamanthandel zorgde voor welvaart. De diamanthandel is tegenwoordig nog steeds van groot belang.