Benin

Afrikaans kind in Benin
Afrikaans kind in Benin

Benin is een land in het westen van Afrika en grenst in het westen aan Togo, in het oosten aan Nigeria, in het noorden aan Niger en Burkina Faso en in het zuiden aan de Baai van Benin. De meeste mensen wonen in het zuiden van het land waar ook de twee grootste steden liggen. De grootste stad is Cotonou, waar de meeste overheidsinstanties zitten. De tweede grootste stad is Porto-Novo, de hoofdstad van Benin. Benin telt ongeveer 9,1 miljoen inwoners, deze leven vooral van landbouw, de productie van katoen en regionale handel.

Benin is een geweldig land om te bezoeken. Je vindt er veel ruïnes van paleizen en tempels. Er zijn ook enkele nationale parken die door hun wilde dieren zeker het bezoeken waard zijn. Benin is tevens een van de meest stabiele en veilige landen om doorheen te reizen.

Heb je weinig kennis van Benin? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Benin
Officiele naam:
Republiek Benin
ISO:
BJ
Ligging:
west
Hoofdstad:
Porto-Novo
Inwoners:
+/- 9100000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
CFA-frank
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
112622 km²

Ervaringen

Benin krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

9,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Greta Van Keer op 6 september 2017 plaats: Diverse, reisperiode: januari 2016

Speciale cultuur, w.o. voodoofestival bijwonen, vriendelijke mensen

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 5
  • Cultuur 10
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Benin

Adjarra markt (Porto-Novo)

Adjarra markt
Adjarra markt
Kaart met locatie Adjarra markt

Ongeveer 10 km van Porto-Novo wordt de Adjarra markt gehouden. De markt is om de vier dagen geopend en staat bekend als een van de beste van Benin. Je kunt er onder andere unieke stoffen, aardewerk, muziekinstrumenten, voodoo-ornamenten en eten en drinken vinden. De plaatselijke bewoners lopen in traditionele klederdracht rond wat ook een bezienswaardigheid op zich is.

Centre Songhai (Porto-Novo)

Het Centre Songhai is een project dat studenten uit West-Afrika aantrekt om landbouwstudies te volgen. Ze zijn de pioniers in afvalbeheer en vindingrijkheid. Het Centre Songhai bevat studentenhuisvesting, conferentiecentra in de open lucht, een cybercafé, leuke restaurantjes en bars en een kleine winkel waar je verse producten kunt kopen.

King Toffa's Palace (Porto-Novo)

King Toffa's Palace
King Toffa's Palace
Kaart met locatie King Toffa's Palace

Het King Toffa's Palace (of: het Royal Palace Museum) is helemaal gewijd aan koninklijke figuren. Het was eerst een paleis voor koning Toffa maar is nu een museum. Het laat zien hoe het leven van een Afrikaanse edelen in de 19e en 20e eeuw was. In het museum vind je onder andere spullen van koning Toffa zoals foto's.

Ouidah Museum of History (Ouidah)

Ouidah Museum of History
Ouidah Museum of History
Kaart met locatie Ouidah Museum of History

Aan de Route des Esclaves bevindt zich het Ouidah Museum of History. Hier vind je veel objecten en illustraties van historisch en cultureel belang. De bezoeker krijgt hier een goed beeld van het verleden van de regio. De collecties zijn opgedeeld in zes thema's: Portugese forten, het Koninkrijk Xwéda, het Koninkrijk Dahomey, de slavenhandel, Voodoo en de culturele banden tussen Benin en de nieuwe wereld.

Monumenten slavenhandel (Ouidah)

Door de vroegere slavenhandel zijn er veel monumenten in Ouidah die te maken hebben hiermee. Een voorbeeld hiervan is de Route des Esclaves (de slavenroute). Dit is een 4 km lange weg van het Ouidah Museum of History naar het strand. Vroeger was dit de weg waarover slaven liepen om bij de kust te komen. Langs de weg staan enkele monumenten om de slaven te herdenken. Een voorbeeld hiervan is de Door of No return. Dit is een boog die wel 15 miljoen slaven gepasseerd hebben. En de Tree of Forgetfulness. De slaven moesten hier rondjes omheen lopen, zodat ze hun geboorteland zouden vergeten.

Lake Nokoué (Cotonou)

Lake Nokoué is een meer in het zuiden van Benin ten noorden van Cotonou. Aan de westerse oever vind je het waterdorp Ganvié. De huizen hier zijn gebouwd van bamboe of boomstammen die in het water verdwijnen. Het meer is een belangrijk gebied voor veel verschillende vogels die hier dus ook in groten getale voorkomen.

Winkelen in Benin

Winkelen in Benin
Winkelen in Benin

Omdat Benin een redelijk onderontwikkeld land is, kun je er niet heel goed winkelen. Wel zijn de plaatselijke markten, zoals die in Cotonou de moeite waard. Je ziet hier veel lokale producten die je voor een klein prijsje kunt kopen. Verder kun je er ook vaak eten en drinken kopen.

Watersporten

De watersportfaciliteiten aan de kust van Benin zijn niet erg uitgebreid. Toch zijn er erg mooie stranden bij bijvoorbeeld Ouidah en Grand Popo. Het wordt echter afgeraden om in de zee te zwemmen. Deze kan namelijk erg gevaarlijk zijn door sterke stromingen. Ga alleen in zee zwemmen als je uitstekend kunt zwemmen. Je kunt wel in de zee zeilen. Dit kan o.a. bij de zeilvereniging in Cotonou.

Python-Tempel in Ouidah (Ouidah)

Python-Tempel in Ouidah
Python-Tempel in Ouidah
Kaart met locatie Python-Tempel in Ouidah

In Ouidah staat een tempel gewijd aan de python. Er leven 50 volwassen pythons in het gebouw. De tempel beslaat ongeveer 12 m². In de tempel kun je op de foto met een slang om je nek, hier moet je wel voor betalen. Ook mag je ze aaien, want het aanraken van een python zou geluk brengen. De tempel is dagelijks geopend.

Fort van São João Baptista de Ajudá (Ouidah)

Een overblijfsel van de Portugese tijd van Benin is het Fort van São João Baptista de Ajudá, in Ouidah. Het fort is vooral belangrijk geweest voor de slavenhandel. Nadat de slavenhandel werd afgeschaft, verloor het fort zijn belangrijke betekenis. Nadat de Fransen dreigden het land binnen te vallen, werd het fort weer veel gebruikt. Het fort is een klein vierkant gebouw met op elke hoek een toren. Ook vind je er een kerk en een kwartier voor de officier. In het fort vind je nu een museum.

Dan Tokpa (Cotonou)

Een andere markt in Cotonou is Dan Tokpa, deze wordt normaal gesproken eens in de vier dagen gehouden. Het is een kleurrijke markt met rondom verschillende boetiekjes. Je vindt er producten van goede kwaliteit. Op deze markt is afdingen aan de orde van de dag.

Centre Artisanal (Cotonou)

In Cotonou vind je het Centre Artisanal, het ambachtelijke centrum. Je vindt er onder andere traditionele houten maskers, manden, potten en geweven stoffen. Deze producten hebben vaak mooie verhalen over waar ze voor gebruikt worden. Je kunt de producten tegen redelijke prijzen kopen.

W National Park

W National Park
W National Park
Kaart met locatie W National Park

Een ander (minder ontwikkeld) park in Benin is het W Nationaal Park. Het is een groot nationaal park in West-Afrika vernoemd naar de bocht in de rivier de Niger die eruit ziet als een W. Het park bevindt zich in drie landen; Niger, Benin en Burkina Faso. Het park staat bekend om de grote zoogdieren die er leven. Dit zijn bijvoorbeeld aardvarkens, bavianen, buffels, jachtluipaarden, caracals, olifanten, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen en wrattenzwijnen. Er leven ook ongeveer 350 soorten vogels in het park.

Pendjari National Park

Pendjari National Park
Pendjari National Park
Kaart met locatie Pendjari National Park

In het noordwesten van Benin vind je het Pendjari Nationaal Park. Het park beslaat ongeveer 2.755 hectare en huisvest vele diersoorten. Het is de thuisbasis van enkele laatste populaties van bijvoorbeeld de olifant, de West-Afrikaanse leeuw, het nijlpaard, de buffel en verschillende antilopes. Het park staat ook bekend om zijn vele vogelsoorten.

Etnografische museum 'Alexandre Sènou Adandé' (Porto-Novo)

Etnografische museum 'Alexandre Sènou Adandé' in Porto-Novo is zeker een bezoek waard. Het museum is vernoemd naar Alexandre Sènou Adandé, een getalenteerde Afrikaanse etnoloog, politicus en internationaal ambtenaar die ervoor gevochten heeft dat het culturele erfgoed van Benin niet verloren ging. In het museum vind je bijvoorbeeld wapens, gereedschap, muziekinstrumenten, religieuze objecten en meubels van verschillende culturele groepen van Benin.

Musée historique d'Abomey

In de stad Abomey vind je het Musée historique d'Abomey. Het ligt ongeveer 100 km net noordoosten van Porto-Novo. Je vindt er onder andere paleizen uit het Abomey koninkrijk en 1050 tentoongestelde objecten die vooral betrekking hebben op de koningen die het land regeerden. Je vindt er traditionele trommels, een 'konings'quilt en schilderingen over ceremonies. Ook staat er een troon die van menselijke schedels is gemaakt.

Vakantiebestemmingen in Benin

Artikelen

Eten en drinken

Het eten in Benin kan gecategoriseerd worden naar regio. In het noorden is het hoofdvoedsel yam (een soort knol). De mensen in het noorden eten ook varkensvlees, kip en rundvlees. Het vlees is meestal gebakken. Ook worden er mango's, bonen, rijst en couscous gegeten.

Het hoofdvoedsel van de mensen in het zuiden is maïs. Er wordt vooral kip, vis, konijnenvlees, geitenvlees en rundvlees gegeten. Ook wordt er fruit gegeten: sinaasappels, ananas, bananen en mango's. De mensen in het zuiden eten bij het vlees ook bonen, couscous of rijst,

De markten en restaurant van Benin hebben een groot aanbod in vruchtensappen. Ook vind je er lokale frisdranken zoals Fizzi. Er wordt tevens Coca Cola gedronken. Castel, La Beninoise en Flag zijn een aantal lokale bieren, maar je kunt in sommige bars ook Heineken kopen.

Vervoer

Er is een vliegveld in Benin, in Cotonou. Hier arriveren veel internationale vluchten. Vanuit Cotonou zijn er verbindingen naar Parijs, Amsterdam, Moskou en een aantal West-Afrikaanse steden. Om het land binnen te komen, moet je bewijzen dat je een inenting tegen gele koorts hebt gehad.

In Benin is er een bussysteem dat erg betrouwbaar is en vaak op tijd komt. De bus rijdt elke dag door elke grote stad in Benin. De buslijnen rijden naar Porto-Novo, Cotonou, Calavey, Bohicon, Dassau, Parakou, Djougou, Natitingou, Tanguieta, Kandi en zelfs helemaal naar Malaville, in het noorden van Benin. Een busreis kost ongeveer €0,75.

Tussen de grote steden rijden er ook een soort taxibusjes. De prijs ligt bij deze busjes iets hoger dan bij de reguliere bussen, terwijl het comfort en de veiligheid aanzienlijk lager zijn. De busjes zijn flexibeler dan de bussen en je vindt er vaak snel een. De prijs moet van tevoren met de chauffeur besproken worden.

De meeste toeristen reizen met een ingehuurde chauffeur, wat ongeveer hetzelfde idee is als een taxi. De prijs voor een trip van drie uur ligt ongeveer tussen de 30.000 (€45,-) en 40.000 (€60,-) CFA Francs. Het verkeer in Benin is echter wel chaotisch en de verkeersregels worden vaak niet toegepast.

De beste manier om je in een stad te verplaatsen is via een motortaxi. Deze zijn erg goedkoop en de chauffeurs kennen de stad goed. De chauffeurs zijn meestal erg betrouwbaar en brengen je overal naartoe. Een ritje kost tussen de 100 (€0,15) en 300 (€0,46) CFA Francs. De prijs moet van tevoren afgesproken worden.

Er is ook een trein die tot halverwege het land rijdt, van Cotonou naar Parakou. Het duurt wel iets langer dan met een taxibus, maar de manier van reizen is veel aangenamer. De trein vertrekt drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) om 8 uur precies vanuit Cotonou richting Parakou. De volgende dag keert de trein weer terug.

Visum

Als Nederlandse bezoeker heb je voor Benin een visum nodig. Ook moet je paspoort nog ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de dag dat je in Benin arriveert.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Benin ligt een stuk lager dan het prijsniveau van Nederland. De munteenheid is de CFA-Frank (XOF). Voor de komst van de euro was de CFA gekoppeld aan de Franse Franc. Nu is de CFA gekoppeld aan de euro.

Veiligheid

Je bent het veiligste in Benin als je in aanwezigheid bent van een lokale bewoner, bijvoorbeeld een vriend of gids. Zij weten welke plaatsen veilig zijn en welke niet en ze spreken de taal. Vrouwen moeten alleen reizen vermijden. Reis 's avonds sowieso niet alleen, er komen regelmatig aanvallen en overvallen voor. Als je het slachtoffer wordt van een misdaad, moet je meteen contact opnemen met de politie.

Medische informatie

De medische voorzieningen in Benin zijn niet erg uitgebreid. Er zijn niet veel ziekenhuizen, bedden en dokters beschikbaar.

Het is verstandig om op te letten wat je eet en drinkt en waar je dit doet. Zorg ervoor dat eten heel heet is bereid, zodat bacteriën gedood zijn. Er is redelijk wat drinkwater beschikbaar. In Cotonou is het veilig om kraanwater te drinken, maar er zit wel chloor in.

In Benin komt malaria voor en het wordt dus aangeraden om malaria tabletten en preventieve maatregelen te nemen. Draag bijvoorbeeld kleren met lange mouwen en broekspijpen en slaap 's nachts onder een klamboe. Ook kan een middel met DEET, dat insecten werend werkt, gebruikt worden.

Een veelvoorkomende ziekte in Benin is AIDS. Het wordt dus sterk aangeraden om een condoom te gebruiken als je een seksuele relatie aangaat met een inwoner van Benin.

Om Benin binnen te komen moet je een vaccinatie tegen gele koorts hebben gehad. Ook is een cholerastempel verplicht.

De vaccinaties die, ongeacht de verblijfsduur, worden aangeraden zijn:
- Vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- Vaccinatie tegen hepatitis A

Als je langer dan drie maanden verblijft, worden de volgende vaccinaties aanbevolen:
- Vaccinatie tegen buiktyfus
- Vaccinatie tegen hepatitis B
- Vaccinatie tegen rabiës
- Vaccinatie tegen tuberculose

Als je zes maanden of langer in Benin wilt verblijven, of als je zes weken of langer verblijft en nauw contact hebt met de plaatselijke bevolking, wordt ook een vaccinatie tegen meningitis aanbevolen.

Voor actuele adviezen is het echter verstand om contact op te nemen met GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Er leven ongeveer 40 etnische groepen in Benin. 49% van de bevolking bestaat uit Fon. Andere etnische groepen zijn bijvoorbeeld de Yoruba, de Adja, de Ottamari en de Bariba. Door recente migraties bestaat de bevolking ook uit Nigerianen, Togolezen en Malinezen. De levensverwachting van de inwoners is ongeveer 59 jaar.

In Benin is het christendom met 42,8% de grootste religie. Hierna volgt de islam met 24,4%. Voodoo wordt gezien als de officiële religie van Benin ook al voert maar 17,3% van de bevolking het uit.

In Benin wordt de python gezien als een heilig dier. Er zijn ook enkele tempels aan het dier gewijd, het aanraken van de python zou namelijk geluk brengen. De bekendste tempel gewijd aan de python is gebouwd ter ere van de slangengod Dangbé en staat in Ouidah.

De taal

Benin is een Franse kolonie geweest en dus is de nationale taal Frans. Er zijn echter ook nog andere talen die veel gesproken worden, dit zijn Fon en Yoruba. Frans wordt vooral in de grotere steden gesproken.

Flora & Fauna

In het noordwesten van Benin vind je de Atacora-bergketen. Ook stromen er verschillende rivieren door het land: de Mono, de Kouffou, de Zou, de Niger en de Okpara. Er zijn weinige echte bossen in Benin en de vegetatie bevindt zich voornamelijk langs het water. De kustgebieden hebben natuurlijke kokosnootplantages en langs de rivieroevers groeien bomen zoals oliepalmen. Er zijn ook veel savannebossen in het droge land.

Er leven veel soorten zoogdieren in Benin. De grotere zijn bijvoorbeeld het nijlpaard, de olifant en de giraffe. Deze komen vooral in het noorden van het land voor. Ook kom je er kleine zoogdieren zoals herten en antilopes tegen.

Geschiedenis

In de vijftiende eeuw arriveerden de Portugezen in het Koninkrijk Dahomey (voormalig Benin), die belangrijke handelsposten oprichtten in de kuststreek van Benin. Het koninkrijk werd erg welvarend door het verhandelen van slaven aan Europa. De kust stond toen bekend als de 'Slavenkust'. Er staat nog een fort in Ouidah dat herinnert aan de tijd van de slavenhandel.

Toen het koninkrijk in de 18e eeuw uiteenviel, kregen de Fransen een groot deel van het gebied in hun bezit. In 1958 werd het land autonoom en werd het de Republiek Dahomey. Het land is vanaf 1 augustus 1960 volledig onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid vonden er veel etnische conflicten en verschillende staatsgrepen plaats. Ook wisselde de regering erg vaak.

Vanaf 1975 werd het land, na een militaire staatsgreep, omgedoopt tot de Volksrepubliek Benin. Het had toen, onder Mathieu Kérékou, een marxistisch bewind. Na een economische crisis, eind jaren '80, werd Benin een democratisch land. Het was het eerste Afrikaanse land dat succesvol van een dictatuur naar een democratie is overgegaan. Vanaf 1 maart 1990 heet het land de Republiek Benin. De huidige president van Benin is Yayi Boni, die door democratische verkiezingen verkozen is.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing