Werelderfgoed in Botswana
Botswana ligt in het zuiden van Afrika. Dit land staat bekend vanwege haar democratie, diamanthandel en prachtige natuur, die veel toeristen aantrekt. In totaal heeft Botswana twee pronkstukken op de Werelderfgoedlijst staan, namelijk de Okavangodelta en Tsodilo.
gratis reisadvies
Tsodilo
Sinds 2001 staan de heuvels van Tsodilo op de Werelderfgoedlijst. Deze heuvelige site heeft als bijnaam 'the Louvre of the Desert', dankzij de vele rotstekeningen die er te vinden zijn. In dit gebied liggen meer dan 4.500 rotstekeningen in een gebied van 10.000 km², dat deel uitmaakt van de Kalahari woestijn. Tsodilo is een heuvelig gebied, waar je vier grotere bergen aantreft. Drie van deze bergen dragen de namen Man, Vrouw en Kind. De vierde is naamloos, maar wordt gezien als de eerste vrouw van de Man. Deze vrouw verdween naar de achtergrond toen de Man met de Vrouw huwde.
Er liggen veel indrukwekkende rotsformaties in het gebied. Tsodilo bood onderdak en levensmiddelen aan mensen sinds 100.000 jaar geleden. De rotstekeningen stammen dan ook uit verschillende tijdsperken. Dankzij deze rotstekeningen en andere archeologische vondsten in het gebied kunnen wij veel leren over hoe de mens toen leefde. Zo bieden de tekeningen onder andere duidelijkheid over de chronologische menselijke activiteiten en milieuveranderingen in de regio. In dit opzicht heeft Tsodilo een zeer grote archeologische waarde.
Voor de lokale bevolking, de San of bosjesmannen, heeft Tsodilo ook een hoge symbolische waarde. De San vereren in het Tsodilo gebied hun voorouders. Men gelooft dat de goden op de Vrouw berg wonen en vanuit daar over de wereld heersen. Jagen en moorden in het gebied is verboden. Degene die deze misdaden toch begaat, zal gestraft worden door de goden. De meest heilige plek van Tsodilo ligt vlak bij de top van de Man berg. Na de schepping van de aarde hebben geesten hier voor het eerst geknield. De afdrukken van hun knieën zouden nog steeds te zien zijn.
Okavangodelta
Een andere naam voor de Okavangodelta is het Okavangomoeras. De Okavangodelta is genoemd naar de rivier Okavango, die de delta van water voorziet. Deze delta staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst en is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Dit wilt zeggen dat de Okavangodelta niet uitmondt in een zee of oceaan, maar een eigen wetlandsysteem heeft. De delta mondt uit in de Kalahari woestijn en voorziet 15.000 km² van de woestijn op deze manier van water. Het water van de Okavangodelta is zeer puur, doordat er geen industrie en landbouw wordt bedreven rond de delta. Eerst maakte de delta onderdeel uit van het Makgadikgadimeer. Dit meer droogde 10.000 jaar geleden op, één van de overblijfselen is de Okavangodelta.
In de Okavangodelta leven veel plant- en diersoorten, waaronder enkele bedreigde zoogdieren. Onder andere de cheetah, leeuw, witte en zwarte neushoorn en de Afrikaanse wilde hond leven in het gebied. Behalve deze diersoorten leven er nog veel meer verschillende dieren, waaronder grote roofdieren en meer dan vierhonderd vogelsoorten. De biologische cyclus van de plant- en diersoorten loopt gelijk met de regenval en overstromingen in het gebied, die seizoensgebonden zijn. Deze beginnen halverwege de zomer in het noorden en zes maanden later in het zuiden. Hierdoor kan het zijn dat eilanden van de delta eerst geheel verdwijnen onder water, maar daarna weer opduiken.
Bij een vakantie naar Botswana zijn deze twee bijzondere plekken zeker een bezoekje waard. Je kunt de Werelderfgoederen op verschillende manieren verkennen, met verschillende vervoersmiddelen en met of zonder gids. Op de voorlopige lijst van UNESCO staan nog zeven andere mooie, bijzondere plekken. Het zou dus kunnen dat Botswana in de toekomst meer Werelderfgoederen kent.
Vraag gratis een offerte aan