Sofia
Sofia ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitoshagebergte. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en een van de oudste nederzettingen in Europa. De stad is een prachtige mix van diverse culturen en herbergt vele erfenissen uit het verleden. Als je door het centrum loopt proef je de rijke geschiedenis van stad en land. Er zijn vele imposante kerken en overheidsgebouwen, aantrekkelijke parken en pleinen en de soms grimmige overblijfselen uit het communistisch tijdperk. Ook herbergt de stad de grootste kathedraal van de Balkan, de Alexander Nevski Kathedraal. Tegenwoordig is Sofia een moderne en drukke stad, het centrum van de Bulgaarse politiek, economie en cultuur. Door de harmonie van het oude en het nieuwe, krijgt de stad een unieke charme. Sofia heeft het luidruchtige van een hoofdstad en het vertrouwen van een compact centrum, waar alle belangrijke bezienswaardigheden te voet bezocht kunnen worden. De verwerkingsindustrie in Sofia vertegenwoordigt meer dan 800 grote fabrieken voor onder andere metaal, textiel, rubber, leer, drukkerij en elektronica. Sofia heeft veel leuke en moderne winkels, sfeervolle restaurants en hippe clubs. Aan de Vitosha Boulevard in het hart van het centrum vind je alle grote merken.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Sofia (Bulgarije) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sofia
Alexander Nevski-kathedraal (Sofia)
Tussen 1892 en 1912 is de heilige Alexander Nevski-kathedraal gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is in Neo-Byzantijnse stijl gebouwd. In de crypte van de kathedraal is een tentoonstellingsruimte waar onder andere iconen worden getoond van de 9e tot en met de 19e eeuw.
Dierentuin van Sofia (Sofia)
De oudste dierentuin van Bulgarije en één van de oudste van Europa, is gelegen in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De dierentuin werd in 1888 opgericht en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 36 hectare. Er leven meer dan 1.100 dieren in de dierentuin en wel 244 verschillende diersoorten. Hier zitten ook een aantal bedreigde diersoorten bij. Oorspronkelijk was de dierentuin gevestigd in de tuinen van het voormalig Paleis maar in 1984 verhuisde het naar een andere locatie. Je kunt er naast de dieren die in Bulgarije voorkomen ook panters, leeuwen, aapjes, nijlpaarden, neushoorns en zebra's bewonderen.
Historisch Museum in Sofia (Sofia)
Bulgarije is een land met vele musea, gelegen door heel het land. Het grootste museum van het land is het Historisch Museum in Sofia. Dit museum is geopend in 1905 en heeft tegenwoordig al 5 zalen; een grote centrale hal, een prehistoriezaal, een schattenzaal, de middeleeuwenzaal en een zaal speciaal voor tijdelijke tentoonstellingen. Het is echt een museum dat de moeite waard is, zeker als je in de buurt van Sofia bent. Het gebouw waar het museum huisvest is bovendien ook erg indrukwekkend. Het bevindt zich namelijk in de grote moskee van Sofia.
Nationaal Theater Ivan Vazov (Sofia)
Het Nationaal Theater Ivan Vazov biedt plaats aan 900 personen en is een van de mooiste gebouwen van Sofia. Het gebouw werd ontworpen door de beroemde Weense architecten Helmer en Felner en is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Ook is het mogelijk om een voorstelling bij te wonen.
Vitosha Nationaal Park (Sofia)
Op zo'n 7 km afstand van Sofia ligt het Vitosha Nationaal Park. In de winter kan je hier skieën en langlaufen en in de zomer kan je er genieten van de frisse berglucht. De 'zwarte top' van Vitosha ligt op 2.290 meter en is voor (de geoefende) bergwandelaars goed te doen. Trek hiervoor wel goede schoenen aan.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.
Vervoer
Sofia heeft een internationale luchthaven. Het openbaar vervoer in en rond Sofia is uitstekend geregeld en erg goedkoop. Trams, bussen, trolleybussen en de metro brengen je snel naar alle delen van de stad.
Geschiedenis
De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. Het gebied kwam in 29 v.Chr. in Romeinse handen en kreeg als de status van municipium. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden de stad Sredets (= Serdica) en doopten haar in 1376 om in Sofia, naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later werd de stad onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden bijna vijf eeuwen blijven. In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het moderne Bulgarije. Tussen 1879 en 1939 nam het inwonertal toe van 20.000 tot 300.000. In de Tweede Wereldoorlog leed Sofia zware schade, waarna de stad in communistische stijl werd herbouwd en uitgebreid.