Montréal
Montréal ligt in het zuidwesten van de provincie Québec. De stad ligt op het Eiland van Montréal, een van de eilanden van de Holecha-archipel. Montréal is de grootste stad van de provincie Québec en na Toronto de grootste stad van Canada. Het mag dan de grootste stad van Québec zijn, het is niet de hoofdstad van deze provincie.
Montréal is het culturele centrum van heel Franstalig Noord-Amerika. Het is het hoofdkwartier voor de Franstalige media. In 2005 werd de Grande Bibliothèque du Québec geopend en deze bibliotheek heeft zo`n 4 miljoen documenten waarvan 1,2 miljoen boeken. Na Parijs is Montréal de grootste Franstalige stad ter wereld.
In de zomer worden er diverse festivals en culturele evenementen georganiseerd waaronder het Festival International de Jazz de Montréal en het Festival Juste pour Rire. Het nachtleven van Montréal is erg dynamisch, de belangrijkste wijken met bars en clubs vind je rondom Rue Crescent en Rue Sainte-Catherine in de binnenstad en in het Quartier Latin aan de Rue Saint-Denis.
De centrale straat in het centrum van Montréal is Rue Sainte-Cathérine, hier kun je goed winkelen. Het is zelfs de drukste winkelstraat van heel Canada. De stad staat bekend om het contrast in haar stadsbeeld tussen oude en nieuwe architectuur. Twee van de meest prominente wolkenkrabbers staan bijvoorbeeld pal naast de twee kathedralen van de stad.
De "ondergrondse stad" van Montréal is een enorm complex van ondergrondse hallen en tunnels onder het centrum. Het staat in Montréal ook wel bekend als de ville intérieure. In de ondergrondse stad bevinden zich zon 1.600 winkels, banken, faculteiten, hotels, restaurants, bioscopen, musea en kantoren. Bovendien bevat het complex zeven metrostations, twee treinstations, een busterminal en een hockey-arena. Er zijn meer dan 120 in- en uitgangen, en de ondergrondse stad wordt dagelijks gebruikt door zon 500.000 mensen, vooral om het verkeer en de strenge winters te ontwijken.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Montréal (Canada) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Montréal
Basilique Notre-Dame Montreal (Montréal)
Aan het Place d'Armes staat de Basilique Notre-Dame, de beroemdste kerk van Montréal, gebouwd in 1824-1829 in neo-gotische stijl door architect James O'Donnell. Het rijke interieur is in 1872-1880 aangebracht door Victor Bourgeau.
Christ Church Cathedral (Montréal)
De Anglicaanse kathedraal, de Christ Church Cathedral aan de Rue Sainte-Catherine, werd in 1859 gebouwd in neo-gotische stijl. Het is de zetel van de Anglicaanse bisdom van Montreal. In 1999 werd het gebouw aangewezen als 'National Historic Site of Canada'.
Mont-Royal (Montréal)
De Mont-Royal is de opvallendste heuvel ten noordwesten van het stadscentrum. Hij werd al in 1535 door Jacques Cartier beklommen. De heuvel bestaat uit 3 toppen; Westmount, Outremont en Mont-Royal en is letterlijk het hoogtepunt van elke stadsrondrit. Vanaf Mont-Royal heb je een prachtig uitzicht over Montréal.
Musée des Beaux Arts (Montréal)
Het Musée des Beaux Arts is een van de voornaamste kunstmusea van Canada, gesticht in 1860. Het bezit een gevarieerde collectie met de nadruk op Canadese kunstenaars. Het is gelegen in het oude centrum van de stad aan de Rue Sherbrooke. Je kunt er verschillende tentoonstellingen bewonderen en het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Canada bekijken.
Vervoer
De buslijnen, metrolijnen en regionale treinen worden beheerd door de Société de transport de Montréal. Elk station van de Metro van Montréal is ontworpen door een andere architect, met eigen themas en originele kunst. Rondom Montréal liggen twee internationale luchthavens, één voor passagiersverkeer en één voor vrachtvervoer.
Geschiedenis
Uit opgravingen blijkt dat er al eeuwen lang bewoning is in het gebied rondom Montréal. Toen Jacques Cartier als eerste Europeaan in 1535 hier arriveerde was het een klein dorp met de naam Hochelaga. Jacques beklom de heuvel en verliet het gebied weer. Begin 17e eeuw kwam Samuel de Champlain er aan en begon met de bouw van de stad. Het dorp Hochelaga bestond toen al niet meer. Het gebied kreeg de naam Place Royale. Tegen 1700 veranderde dat in Montréal. In 1760 namen de Britten de stad in. Het Verdrag van Parijs maakte in 1763 een einde aan de Zevenjarige Oorlog, en Nieuw Frankrijk hoorde vanaf toen bij het Britse Koninkrijk. Een brand verwoestte op 18 mei 1765 een deel van de stad.
Weer
De stad krijgt jaarlijks erg veel neerslag, inclusief sneeuw. Er valt gemiddeld meer sneeuw in Montréal dan in Moskou. De zomer in Montréal is statistisch gezien het natste seizoen, maar ook het zonnigste.