Famagusta
Famagusta is een haven– en vissersplaatsje met een prachtig zandstrand, gelegen aan de oostkust van Cyprus. De wijk Varosha in Famagusta is een soort spookstad aangezien dit gedeelte wordt beschouwd als niemandsland. Het hele gedeelte wordt omgeven door een hek en wordt bewaakt door het Turkse leger. Het centrum van Famagusta wordt omringd door een oude stadsmuur en bestaat uit smalle straatjes met restaurantjes en winkeltjes.
De haven is een belangrijke plek voor Cyprus, omdat hier de handel op gang kwam. De rijkdom uit die handel stopte toen de stad deel uit ging maken van Noord-Cyprus en de haven niet meer internationaal erkend werd. De belangrijkste bronnen van inkomsten in Famagusta zijn nu het toerisme en de industrie. De haven functioneert wel nog als de grootste haven van Noord-Cyprus.
Het stadscentrum ligt binnen de oude stadsmuren. Er zijn veel winkeltjes en restaurantjes te vinden in de nauwe straatjes die door het centrum kronkelen. Doordat het toerisme en het aantal studenten in de stad snel is gestegen heeft ook het nachtleven in Famagusta zich snel ontwikkeld. Er zijn een aantal Casino's en in de Salamis Road vind je veel drukke barretjes.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Famagusta (Cyprus) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Famagusta
Kaap Greco (Famagusta)
Aan einde van Famagusta Bay ligt de prachtige Kaap Greco. Op deze kaap kun je wandelen en genieten van de natuur. Vanaf de klif heb je een indrukwekkend uitzicht over de zee. Kaap Greco staat bekend om haar prachtige rotsformaties en zeegrotten. De zeegrotten zijn ontstaan doordat de zee holen in het zachte gesteente heeft gespoeld. 's Avonds kun je op de kaap genieten van een mooie zonsondergang. Als je het durft, kun je ook van de klif zo het water inspringen om te gaan zwemmen. Kaap Greco is een beschermd natuurgebied.
Kasteel Kantara (Famagusta)
Op een top van het Kyreniagebergte in Cyprus liggen de ruïnes van het kasteel Kantara. Vanaf Famagusta ligt dit kasteel op rijafstand. In de 10e eeuw is dit kasteel door de Byzantijnen gebouwd ter verdediging tegen Arabische piraten. De naam is afgeleid van het Arabische woord 'Qantara', wat kleine brug betekent. Als je het gebouw betreedt en omhoog klimt, kun je genieten van het schitterende uitzicht.
Ruïnes van Salamis (Famagusta)
Op 6 kilometer ten noorden van Famagusta zijn de oude ruïnes van Salamis te vinden. Salamis was vanaf 1100 voor Christus voor enkele eeuwen de belangrijkste stad van Cyprus. De stad had door haar ligging een grote strategische waarde als aanleghaven. Salamis werd in de eerste en vierde eeuw na Christus verwoest door aardbevingen. Als gevolg hiervan werd de stad als Constantia herbouwd. Tijdens een aanval van Arabieren werd de stad in de zevende eeuw na Christus weer grotendees verwoest. Hierna werd Salamis niet meer herbouwd.
Sint Nicholaas Kathedraal (Famagusta)
Middenin het centrum van Famagusta ligt de Sint Nicolaas Kathedraal. De kathedraal is gebouwd in een gotische stijl in de 14e eeuw. In 1571 werd door de Turkse Ottomanen besloten dat de kathedraal als moskee gebruikt zou gaan worden. Tegenwoordig heet de kathedraal dan ook de Lala Mustafa Pasa Moskee. Er wordt gezegd dat de kathedraal een van de mooiste is in het Middellands Zeegebied.
Venetiaans Paleis (Famagusta)
Het Venetiaans Paleis ligt op drie kilometer afstand van het centrum van Famagusta. Het is door de Venetianen gebouwd in de 16e eeuw. Rondom en in het paleis liggen verschillende bezienswaardigheden zoals de Nestoriaanse kerk en de Namik Kemal Kelder. In de Nestoriaanse kerk zijn schilderingen en inscripties te zien van de oude Syriërs die daar woonden. Op de binnenplaats van het paleis ligt de Namik Kemal Kelder, die vroeger diende als gevangenis.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cyprus bekijken.
Vervoer
De beste manier om naar Famagusta te gaan is met het vliegtuig. De afstand tussen Amsterdam en de stad is 2.989 kilometer. Een normale vlucht zal rond de 4 uur duren, als we uitgaan van een commerciële lijnvlucht met een normale snelheid. In Famagusta zelf zijn er bussen, treinen en taxi's. Ook kun je er een auto huren. Er is geen vliegveld in de plek zelf, maar wel in de buurt, namelijk Geçitkale Airport.
Geschiedenis
Er is weinig zeker over de vroege geschiedenis van Famagusta. Alle kennis waarover we beschikken komt uit verslagen van reizigers en handelaren. Men vermoedt dat de stad Salamis, ten noorden van Famagusta, al is ontstaan in 1100 jaar v.C. In 648 n.C. werd Salamis getroffen door aardbevingen en geplaagd door Arabische piraten. De inwoners van Salamis waren genoodzaakt te evacueren en verhuisden naar Famagusta. Ook in 1291 bood Famagusta een toevluchtsoord aan christelijke vluchtelingen vanuit Palestina. Dankzij alle vluchtelingen groeide de stad binnen een eeuw uit tot een van de belangrijkste handelsplaatsen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. De haven was de bron van rijkdom en daarom ook een aantrekkelijk doelwit voor andere naties. Meerdere keren is de haven door andere volken ingenomen.
In 1974 werden de Griekse Cyprioten verdreven uit Famagusta door Turkse bezetters. De wijk Varosha is omringd door een hek en verklaard tot niemandsland. De stad ging op economisch gebied er hard op achteruit, omdat de haven minder gebruikt werd voor handel met de rest van Europa. Het noordoostelijke deel van de stad is wel populair geworden bij toeristen.
Weer
Cyprus kent een mediterraan klimaat met zachte winters en warme, droge zomers. Famagusta ligt op het droogste gedeelte van Cyprus. Het regent dan ook alleen tijdens de winter. De temperaturen dalen tijdens de winter weinig. Ook de zeetemperatuur blijft er ongewoon hoog, waardoor je in het late najaar ook nog lekker in de zee kunt zwemmen.