Noord-Cyprus
Noord-Cyprus is een illegale bezetting van Turkije. Dit deel van het eiland wordt niet erkend en behoort niet tot Europa. Dit heikel punt staat vaak op de agenda van de Europese Unie. Het gebied is 3335 km2 groot, ongeveer 1/3 van het hele eiland. De economie steunt vooral op steun uit Turkije en de export van agrarische producten (met name druiven, aardappelen, citrusvruchten, peren, appels en tabak) via Turkije. Het noorden van Cyprus is nog een redelijk onontgonnen toeristisch gebied, waar de bevolking de toerist met open armen zal ontvangen en een warm welkom zal geven. Een vakantie Cyprus is de ideale bestemming als je zeker wilt zijn van een zonnige vakantie, gecombineerd met cultuur en natuur!
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Noord-Cyprus (Cyprus) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Noord-Cyprus
Bellapais Abdij (Noord-Cyprus)
Op 4 kilometer afstand van Kyrenia ligt het dorpje Bellapais. De mooiste bezienswaardigheid in Bellapais is de ruïne van de Bellapais Abdij. Deze abdij wordt ook wel vaker 'The abbey of peace' genoemd. Deze abdij is gebouwd in de 13e eeuw en bestaat uit een kerk en een klooster. De Canons Regular, een priestergroep, hebben de abdij gebouwd. Je kunt de abdij bezoeken en vanuit deze locatie heb je een prachtig uitzicht over Kyrenia en de Mediterrane Zee. Daarnaast is er bij de abdij ook een museum en een restaurant.
Kyrenia Shipwreck Museum (Noord-Cyprus)
In de stad Kyrenia ligt het Kyrenia Shipwreck Museum. Dit museum herbergt een van de oudste intacte scheepswrakken ter wereld. Het scheepswrak is van een handelsschip dat over de Mediterrane Zee voer rond 300 voor Christus. Het schip is op minder dan een mijl afstand van de kust van Kyrenia gezonken. In het museum zijn objecten te zien die aan boord lagen van het handelsschip dat 2300 jaar geleden over de zee voer. Het Kyrenia Shipwreck Museum ligt in het Kyrenia Castle. Een bezoekje aan beide bezienswaardigheden is dus goed te combineren.
St. Hilarion Castle (Noord-Cyprus)
Op de weg van Nicosia naar Kyrenia ligt het St. Hilarion Kasteel. De weg die je neemt naar dit kasteel is Turks militair gebied. Vanwege deze reden mag je niet eerder stoppen op de weg totdat je bij het kasteel bent aangekomen. Door haar ligging was het kasteel zeer geschikt ter verdediging tegen piraten. Op de bergketen waarop het St. Hilarion Castle ligt, liggen nog twee kastelen: Buffavento Castle en Kantara Castle. St. Hilarion Castle is het best bewaarde kasteel van de drie. Vanaf de bergketen waar het kasteel op ligt, heb je een fantastisch uitzicht.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cyprus bekijken.
Geschiedenis
Op 16 augustus 1960 werd Cyprus onafhankelijk van Groot-Brittannië. De machtsdeling die volgde tussen de inwoners van Griekse en Turkse komaf bleek onwerkbaar. Ook voor de onafhankelijkheid waren er al spanningen maar na 1970 mondde dit uit in een burgeroorlog. De regering koos de kant van de Grieken en stimuleerde hen tot een politieke en economische boycot van de Turks-Cyprioten. Vele Turks-Cyprioten moesten vluchten voor Grieks geweld. Toen Cypriotische bondgenoten van het Griekse regime in 1974 een staatsgreep pleegden bereikten de onlusten zijn hoogtepunt. En werd de staatsgreep gevolgd door aanvallen op de Turks-Cyprioten. Met als reden de Turks-Cyprioten te beschermen, ging Turkije op 20 juli 1974 over tot een invasie en werd het noorden van het eiland bezet. De oorlog rondom de bezetting door Turkije was gelukkig maar van korte duur, eind augustus werd een wapenstilstand ingevoerd. In 1983 werd de Turkse Republiek Noord-Cyprus opgericht. Turkije beschouwt de operatie als een bevrijding, terwijl de Grieken de operatie zien als een bezetting. De reden voor de bezetting was dat Griekse Cyprioten streefden naar eenmaking met Griekenland. Om dit doel te bereiken voerden enkele Grieks-Cyprioten, met ondersteuning van de junta die toen de macht had in Griekenland, een staatsgreep uit, hetgeen door Turkije als een bedreiging werd gezien voor de Turks-Cypriotische bevolking.