Pafos
Pafos ligt in het zuidwesten van Cyprus, aan de Middellandse Zee. Pafos is de 4e stad van Cyprus. Vanwege de grote archeologische waarde staat de hele stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ooit was Pafos de hoofdstad van Cyprus maar door de toen voorkomende aardbevingen is de hoofdstad verhuisd naar het midden van het land en werd het Nicosia. Er zijn in de haven veel tavernes waar je heerlijk kunt relaxen, genieten van het uitzicht en de dobberende bootjes. De populaire vakantieplaats is voor zowel strandliefhebbers als cultureel-historisch geïnteresseerde toeristen geschikt. Pafos bestaat uit twee delen, namelijk Ano Pafos (ook bekend als Ktima) en het toeristencentrum Kato Pafos, waar de appartementen en hotels liggen.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Pafos (Cyprus) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Pafos
Agia Solomoni (Pafos)
Volgens de legende rende de vrouw Solomoni een grot in toen zij op de vlucht was voor de Romeinen. Als reactie hierop bouwden de Romeinen een muur voor de grot, waardoor Solomoni een langzame en pijnlijke dood te wachten stond. Toen de grot tweehonderd jaar later werd geopend, liep de heilige Solomoni de grot echter gewoon uit. De catacombe werd later uitgebouwd tot een kerk, die vijf kamers heeft die om een open binnenruimte zijn gebouwd. Boven de catacombe staat een mooie, grote terpentijnboom. Aan de takken van deze boom zijn vodden en kledingstukken gehangen om de heilige Solomoni te eren.
De rots van Aphrodite (Pafos)
Vlak bij Pafos ligt de rots van Aphrodite. Aphrodite is de Griekse godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. Volgens de legende zou Aphrodite bij deze rots uit het water zijn geboren. Om deze reden wordt Cyprus ook wel eens 'het eiland van Aphrodite' genoemd. De rots ligt in de zee en ligt op 25 kilometer rijafstand van Pafos. Een andere naam voor de rots is ook wel Petra tou Romiou (Rots van de Grieken). De natuur en de zee in de omgeving van de rots zijn erg mooi, maar zwemmen in de zee wordt hier sterk afgeraden vanwege de hevige golven.
Pafos Castle (Pafos)
Het kasteel van Pafos, Pafos Castle, werd oorspronkelijk gebruikt om de nabij gelegen haven te verdedigen. Dit grote vierkante kasteel werd in de middeleeuwen gebouwd door de Byzantijnen. In 1222 werd het bijna volledig verwoest door een aardbeving, waarna het later in de 13e eeuw weer werd opgebouwd. Door de eeuwen heen is dit kasteel gebruikt als gevangenis, ter verdediging en als opslagplaats voor verschillende goederen. In 1935 werd het kasteel herkend als monument. Het kasteel van Pafos is dagelijks geopend, in de zomer van 08.30 uur tot 19.30 uur en in de winter van 08.30 uur tot 17.00 uur. Een toegangsticket kost €2,50.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Cyprus bekijken.
Vervoer
Pafos heeft een internationaal vliegveld, waar veel chartervluchten op aanvliegen.
Geschiedenis
In de Oudheid was Pafos het centrum van de cultus van Aphrodite. De mythe gaat namelijk dat Pafos de geboorteplaats is van de godin Aphrodite. Niet ver van de stad steekt de rots van Aphrodite (Petra tou Romiou) uit de zee op. Volgens legendes zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, hier geboren zijn uit de golven van de zee. Wat tegenwoordig Palea Pafos (Grieks voor oud Pafos) wordt genoemd, is geen onderdeel van de stad zelf, maar is de plaats waar de ruïnes van de oude stad zijn gevonden, bij het dorp Kouklia. In deze stad zou de Fenicische godin Astarte vereerd zijn, en mogelijk is zij door Myceneërs of Feniciërs gesticht. Paulus en Barnabas zouden volgens het christelijke Bijbelboek Handelingen Pafos hebben bezocht.