Bezienswaardigheden Denemarken

Denemarken is vooral populair om de kleurrijke hoofdstad Kopenhagen. Daar is niets mis mee als je denkt aan de prachtige, monumentale panden, talloze cafés en restaurants en natuurlijk het beeld van De Kleine Zeemeermin. Maar naast Kopenhagen heeft het land nog veel meer te bieden. Denk maar eens aan de mooie streken Seeland, de Limfjord, Jutland en de indrukwekkende kliffen van Stevns Klint. Je kunt in deze gebieden bijvoorbeeld erg goed wandelen en fietsen. Ook heeft Denemarken veel kastelen en oude steden die een bezoek zeker waard zijn. Wat dacht je van het kasteel Kronborg en de stad Ribe, de oudste stad van Denemarken? Er zijn ontzettend veel mooie plekken te bezoeken in het land. Maar wat zijn nou de beste bezienswaardigheden van Denemarken? Die vind je in de lijst hieronder. Neem een kijkje en raak geïnspireerd.

Egeskov
Egeskov

Museum Den Gamle By

Het nationaal, cultuur historisch museum Den Gamle By is een prachtig openluchtmuseum. In 1914 ging het museum voor het publiek open en was het het eerste openluchtmuseum dat stedelijke huizen had in de hele wereld. In Den Gamble By willen ze je graag alle delen uit het leven van vroeger laten zien. Naast de huizen zie je hier dus ook kraampjes, markten en interieurs. Ook kun je aan het speelgoed, de kleding, munten, meubels en muziekinstrumenten goed zien hoe de mensen vroeger leefden.

Legoland

Legoland
Legoland
Kaart met locatie Legoland

Legoland in de regio Jutland is een attractiepark met meer dan 50 activiteiten gemaakt van Lego-stenen. Voor het maken van dit park zijn meer dan 50 miljoen steentjes gebruikt. Legoland is plezier voor jong en oud! Voor de jongere kinderen is er o.a. een rijschool en voor de volwassene zijn er een aantal interessante bouwwerken om te bekijken, ook zijn er een aantal spannende attracties die zeker bezocht moeten worden.

National Park Lille Vildmose

Het National Park Lille Vildmose is een oud gebied, het veen wat er ligt is meer dan 1000 jaar geleden ontstaan en wordt vandaag de dag verkocht als plantenaarde. Vanaf de uitzichttoren kun je de koningsadelaar bekijken. In het park zijn bankjes, tafels en grills waar je gratis gebruik van mag maken. Verder vind je in het park een centrum waar tentoonstellingen worden gehouden over de flora en fauna van het park en een bioscoop met een vluchtsimulator.

Markt in Denemarken

Markt in Denemarken
Markt in Denemarken

Door heel Denemarken worden veel markten georganiseerd en vooral in de kleine dorpjes en steden vinden ze regelmatig plaats. Op de meeste markten worden souvenirs verkocht en dat trekt vele toeristen aan. Je kunt er ook vaak een aantal Deense specialiteiten proeven. Tijdens de feestdagen zijn er door het hele land kerstmarkten die erg leuk zijn om te bezoeken.

Winkelen in Denemarken

Winkelen in Denemarken
Winkelen in Denemarken

In Denemarken heb je veel gebieden waar je kunt winkelen. De meeste winkels zijn van 9.00 uur tot 18.00 uur open en vrijdags tot 19.00 uur of 20.00 uur. Er zijn veel grote winkelcentra en warenhuizen waar je je uren kunt vermaken. In de toeristische gebieden zijn de winkels zelfs vaak de hele zaterdag en zondag nog open. De winkels zijn allemaal gesloten op 18 april (Gebedsdag), 5 juni (Dag van de Grondwet) en op 24 en 31 december (feestdagen).

Sporten in Denemarken

Sporten in Denemarken
Sporten in Denemarken

Denemarken telt 500 eilanden en het land is een paradijs voor vissers. Maar de meest populaire sporten van Denemarken zijn handbal en voetbal! In beide sporten zijn de inwoners van Denemarken zeer bedreven. Voor het handbal geldt dat Denemarken toonaangevend is voor de rest van Europa. Voetbal is ook zeer populair. De hoogste voetbaldivisie van Denemarken is de SAS Ligaen. In deze wedstrijd komen 12 clubs tegen elkaar uit. Ook fietsen is een erg populaire bezigheid voor jong en oud.

Deense Margrietroute

Wie het liefst alle mooiste bezienswaardigheden van Denemarken wil zien, kan gebruik maken van de Deense Margrietroute. Deze route leg je af met de auto en heeft een totale lengte van zo'n 3.700 kilometer. De route loopt over mooie, landelijke wegen langs de meest belangrijke bezienswaardigheden van Denemarken. Je kunt de route in beide richtingen volgen en op elk moment starten. Bij de route hoort een boekje waarin de route en bezienswaardigheden goed beschreven worden. De Margrietroute is ook te downloaden voor je navigatiesysteem.

Tivoli (Kopenhagen)

Tivoli
Tivoli
Kaart met locatie Tivoli

Tivoli wordt door mensen die er nooit geweest zijn vaak versleten voor een pretpark, maar het is veel meer dan dat. Natuurlijk wemelt het er van de (spectaculaire) attracties, maar Tivoli heeft ook een concertzaal, theaters, restaurants en discotheken. Het is het meest beroemde pretpark van het land, mede door de mooie aankleding. Zo wordt het park in de avond verlicht door 115.000 lampen. In de zomer worden er op het podium in het park concerten gegeven.

Amalienborg (Kopenhagen)

Amalienborg
Amalienborg
Kaart met locatie Amalienborg

Amalienborg is de residentie van koningin Margaretha II van Denemarken. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie. Ook wonen de twee zonen Frederik en Joachim hier met hun gezin. Het paleis heeft vier vleugels, die in een vierkant liggen rondom het standbeeld van Frederik V. In het paleis zit ook het Amalienmusem gevestigd, waarbij de kamers van de families uit de 19e eeuw worden gereconstrueerd.


Kleine zeemeermin (Kopenhagen)

Kleine zeemeermin
Kleine zeemeermin
Kaart met locatie Kleine zeemeermin

In de haven staat het geliefde beeldje de kleine zeemeermin. Dit beeldje is geïnspireerd door het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en is een zeer populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Dit beeldje is niet het enige standbeeld: overal in de stad vind je standbeelden aan de openbare weg en in parken. 

Statens Museum for Kunst (Kopenhagen)

Statens Museum for Kunst
Statens Museum for Kunst
Kaart met locatie Statens Museum for Kunst

In Kopenhagen staat het Statens Museum for Kunst (Staatsmuseum voor kunst) dat gebouwd is in 1896. Het is ooit ontworpen door architect Jens Vilhelm Dahlerup en werd door Niels Koppel in 1970 uitgebreid. In het museum kun je een collectie van meer dan 9.000 schilderijen bewonderen van internationale en Deense kunstenaars uit allerlei tijden. In het nieuwe gedeelte, dat gebouwd is in 1998, staat de 'beeldenstraat'.

Dierentuin van Kopenhagen (Kopenhagen)

Dierentuin van Kopenhagen
Dierentuin van Kopenhagen
Kaart met locatie Dierentuin van Kopenhagen

De dierentuin van Kopenhagen is erg speciaal. In het park wonen meer dan 2.000 dieren van de meest uiteenlopende soorten, sommige zijn zelfs zeldzaam. In de dierentuin is van alles te beleven, je kunt bijvoorbeeld dieren aaien op de kinderboerderij of het interessante tropenhuis bewonderen. In het park zijn veel tentjes waar je iets te eten en te drinken kunt kopen. Ook zijn er veel souvenirwinkels te vinden.

Slot Kronborg (Helsingor)

Slot Kronborg
Slot Kronborg
Kaart met locatie Slot Kronborg

Slot Kronborg is een slot dat uit de tijd van de renaissance dateert. Het interieur van het slot dateert zowel uit de renaissance als uit de barok. Slot Kronborg staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het slot werd gebouwd om tol te innen van de personen die Oresund wilde doorvaren. Het slot ligt dan ook zeer nabij de haven. Het slot is zeer bekend onder de literaire reizigers. Het slot was namelijk het toneel van Shakespeare zijn bekende toneelstuk 'Hamlet'. Slot Kronborg staat om die reden dan ook wel bekend als 'Elsinore Castle', de naam van het slot in Hamlet. In het slot is eveneens het Danish Maritime Museum gevestigd.

Sankt Olai Kirke (Helsingor)

Sankt Olai Kirke
Sankt Olai Kirke
Kaart met locatie Sankt Olai Kirke

De Sankt Olai Kirke, de Sint Olafs Kerk, is de kathedraal van Helsingor. De kathedraal staat in het centrum van de plaats. De geschiedenis van de kathedraal gaat zo'n 1200 jaar terug in de tijd. De kathedraal zoals hij nu is, is voltooid in 1559. De kerk is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur en er is de mogelijkheid om een rondleiding voor groepen te doen. Buiten het hoogseizoen, van september tot en met april, is de kathedraal tot 14.00 uur geopend.

Karen Blixen Museum (Helsingor)

Karen Blixen Museum
Karen Blixen Museum
Kaart met locatie Karen Blixen Museum

Net ten zuiden van Helsingor vind je het Karen Blixen Museum. Het museum biedt je een unieke kijk in het leven van deze bekende Deense schrijfster. Karen Blixen was een barones, barones van Blixen-Finecke, en schreef onder een pseudoniem. Haar werken schreef ze onder de naam Isak Dinesen, welke in het Deens en Engels zijn gepubliceerd. De bekende film 'Out of Africa' is een verfilming van haar semi-autobiografisch werk over de tijd die zij in Kenia meemaakte. In het museum vind je onder andere een galerij met haar werk, maar je kunt ook haar volledig ingerichte huis en tuin bezichtigen.

Den Gamle By (Arhus)

Den Gamle By
Den Gamle By
Kaart met locatie Den Gamle By

De grootste attractie van Aarhus is Den Gamle By (De Oude Stad). Het is een openluchtmuseum waar je 75 huizen en andere gebouwen uit de 17de, 18de en 19e eeuw kunt zien. Den Gamble By is als het ware een dorp wat precies lijkt op de dorpen van vroeger in de tijd van Hans Christian Andersen. Er zijn ook mensen die verkleed zijn als de lokale bevolking die je kunt ontmoeten en je kunt zien hoe ze destijds leefden. Als je dus een dagje terug in de tijd wilt dan is Den Gamle By waar je moet zijn. Er is veel te zien in het openluchtmuseum, maar wat je absoluut niet mag missen zijn de straten, het huis van de muntmeester, het huis van de burgemeester, het oude speelgoedmuseum, de huizen uit 1974 en het huis van de handelaar.

Moesgaard Museum (Arhus)

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Kaart met locatie Moesgaard Museum

In het Forhistorisk Museum Moesgård, ook wel het Moesgaard Museum genoemd, zijn prehistorische vondsten en verschillende tentoonstellingen te zien. Kom oog in oog te staan met onze voorvaderen en bekijk de uitgebreide collectie met o.a. een gemummificeerd lijk, ook wel bekend als de 'Graubelle man'. Hij werd in 1952 gevonden in een moerasgebied en is waarschijnlijk 2.000 jaar oud. Een onderdeel van het Moesgaard Museum is het Viking Museum voor wie benieuwd is naar het leven van de Vikings.

AroS Aarhus Kunstmuseum (Arhus)

AroS Aarhus Kunstmuseum
AroS Aarhus Kunstmuseum
Kaart met locatie AroS Aarhus Kunstmuseum

Het AroS Aarhus Kunstmuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum van Aarhus. Het is een van de grootste musea in Noord-Europa. Het museum heeft 4 grote galerijen met kunstwerken van nationale en internationale kunstenaars. In mei is ook het project 'Your rainbow panorama' op de top van het museum. Dit is een 150 meter lange cirkelvormig voetpad op het dak van het museum. Zoals de naam al aangeeft heeft het pad alle kleuren van de regenboog en heb je uitzicht over de stad in prachtige kleuren.

Klooster van de Heilige Geest (Aalborg)

Een van de mooie oude gebouwen in Aalborg is het klooster van de Heilige Geest, Helligåndsklostret i Aalborg in het Deens, uit het jaar 1431. Het klooster in Aalborg is het oudste maatschappelijke gebouw dat te vinden is in Denemarken. Tegenwoordig is het een onderkomen voor senioren, maar vroeger was het klooster een ziekenhuis en een Latijnse school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster ook gebruikt als verblijfplaats door de eerste Deense verzetsgroep

Aalborg Zoo (Aalborg)

Aalborg Zoo
Aalborg Zoo
Kaart met locatie Aalborg Zoo

Aalborg beschikt over een van de grootste dierentuinen van Scandinavië. De dierentuin staat op de tweede plaats om precies te zijn en er zijn wel meer dan 1.600 dieren uit de hele wereld te zien. In 2014 opende Aalborg Zoo een nieuwe speelplaats met barbecuehoek waar je heerlijk buiten kan lunchen terwijl de kinderen spelen. Er is in de dierentuin ook een Afrikaans dorp gecreëerd waar je de savanne van dichtbij kunt zien. Aalborg Zoo kreeg als eerste in de wereld het milieu SO 14001 certificaat.

Het Aalborghus Kasteel (Aalborg)

Het Aalborghus Kasteel
Het Aalborghus Kasteel
Kaart met locatie Het Aalborghus Kasteel

Het Aalborghus Kasteel werd in 1550 gebouwd in opdracht van koning Christian III. Er is niet veel over van de oorspronkelijke vier vleugels die gebouwd waren. Bij de oostelijke vleugel van het kasteel kun je nog wel zien dat het kasteel een binnenmuur van uitstekend vakwerk had. Het kasteel zelf is niet toegankelijk voor bezoekers, maar de binnenplaats en de ringmuren van het kasteel zijn wel te bewonderen. Deze zijn het hele jaar door geopend. Het is ook mogelijk om de kerkers en de bunkers te bekijken. Deze zijn alleen van mei tot oktober open.

Leo's Legoland (Aalborg)

Leo's Legoland
Leo's Legoland
Kaart met locatie Leo's Legoland

Leo's Legoland is een groot speelcentrum voor jong en oud met meerdere vestigingen. Met wel 4.500 m² oppervlakte is die in Aalborg de grootste in Scandinavië. Ga je met kinderen naar Aalborg dan is Leo's Legoland iets wat je niet kunt overslaan. De kinderen kunnen hier fietsen, van de achtbaan, springen op trampolines en nog veel meer. Ook voor de volwassenen zijn er gelegenheden om te relaxen en een hapje te eten.

Marinemuseum (Aalborg)

In het Marinemuseum, gelegen in de havenstad Aalborg, kom je meer te weten over de geschiedenis van Aalborg in de afgelopen 200 jaar. Hier staat de haven- en scheepswerfstad centraal. Het museum is open sinds mei 1992 en heeft haar collectie al aardig uitgebreid. Zo kun je er op het moment een collectie scheepsradio's en navigatie-instrumenten zien en de ontwikkeling daarvan. Door de jaren heen is het museum tot belangrijkste attractie van Noord-Jutland uitgegroeid.

Odense domkerk (Odense)

Odense domkerk
Odense domkerk
Kaart met locatie Odense domkerk

De Odense domkerk (Sint Knus-kerk) komt uit de 13e eeuw. De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een eerdere kerk die werd gebouwd in 1095. De kerk is vernoemd naar Koning Knud II. In 1086 dwong Knud de Jutland boeren om deel te nemen aan een expeditie tegen Engeland. Hier waren zij het niet mee eens en vermoorden Knud, zijn broer Benedikt en 17 hovelingen. In 1101 werd Knud tot heilige vernoemd samen met zijn broer. Ze werden begraven in de nieuwe kerk in 1300. Knud en Benedikt waren oorspronkelijk begraven in de St. Albani Kerk. Later werd zijn stoffelijk overschot overgeplaatst naar de domkerk. In de middeleeuwen werd de kerk een populair bedevaartsoord. Dit betekende een goed inkomen voor de kerk.

Odense Zoo (Odense)

Odense Zoo
Odense Zoo
Kaart met locatie Odense Zoo

In 1930 was Christian Jensen al enkele jaren bezig met kweken van fazanten, kippen en duiven in zijn achtertuin. Zijn belangstelling voor dieren was zeer groot en hij besloot om een kleine dierentuin te openen. De eerste dieren in zijn tuin waren 2 apen, een pauw, een hert, een ezel en een aantal cavia's. Op de eerste dag had hij al behoorlijk was bezoekers. In 1933 veranderde zijn tuin en kreeg het de naam Odense Zoo. De dierentuin werd zo goed bezocht dat hij in 1946 een weide kon kopen aan de andere kant van de Odense rivier. Hier kwam o.a. een circus. In 1948 was het zo succesvol dat het circus werd overgeplaatst naar een groter stuk land. In 1950 stierf Christian Jensen, zijn vrouw en dochter verkochten de dierentuin in 1962. Het park heeft verschillende continenten nagebouwd. Zo kun je in 'Afrika' verschillende vogels, schildpadden, slangen, apen, zebra's en andere zoogdieren zien. In 'Azië' tijgers, kamelen en panda's. In 'Australië' kangoeroes, parkieten en emoes. In 'Europa' rendieren en zeehonden. In 'Noord-Amerika' zeeleeuwen en prairiehonden en in 'Zuid-Amerika' veel verschillende vissen, vogels, insecten, koraaldieren, reptielen, amfibieën en andere zoogdieren.

Geboortehuis van Hans Christian Andersen (Odense)

Geboortehuis van Hans Christian Andersen
Geboortehuis van Hans Christian Andersen
Kaart met locatie Geboortehuis van Hans Christian Andersen

In Odense staat het geboortehuis van Hans Christian Andersen. Het huis van de sprookjesschrijver is toegankelijk voor publiek en erg interessant om te bezichtigen. In het museum staat het leven van Andersen centraal. Ook zijn er tentoonstellingen over zijn werken, zijn liefdesleven, zijn jonge jaren en zijn dood. Via speciale schermen met touch-screen kunnen zijn reizen naar het buitenland worden gevolgd. Ook zijn er veel originele papierknipsels, tekeningen en andere voorwerpen van de Deen te zien.

Deltavliegen (Seeland)

Deltavliegen
Deltavliegen
Kaart met locatie Deltavliegen

Altijd al eens willen deltavliegen? Breng dan een bezoekje aan de Gilbjerg Head (Gilbjerg Hoved) in Seeland. Vanuit de lucht bekijk je de prachtige omgeving en het landschap van Denemarken. Bij Deltavliegen vlieg je als een vogel door de lucht en hang je als het ware onder de vlieger en is een unieke ervaring.

Det Kongelige Bibliotek (Seeland)

Det Kongelige Bibliotek
Det Kongelige Bibliotek
Kaart met locatie Det Kongelige Bibliotek

De nationale bibliotheek van Denemarken ligt in Seeland en heet de Det Kongelige Bibliotek. De bibliotheek ligt in de stad Kopenhagen en werd opgericht in 1648, door koning Fredrik III. De bibliotheek werd voor het publiek opengesteld bijna 150 jaar later. De bibliotheek is nog niet zo lang geleden flink uitgebreid. Er liggen meer dan 4,7 miljoen waarvan ook een groot aantal belangrijke boeken waar je niet direct bij kan komen. 

Deense Maritiem Museum (Seeland)

Deense Maritiem Museum
Deense Maritiem Museum
Kaart met locatie Deense Maritiem Museum

Het Deense Maritiem Museum is een van de leukste bezienswaardigheden van de omgeving Seeland. Het museum was altijd te vinden bij Kronborg Castle in Elsinore, een gebouw dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Tegenwoordig is het museum te vinden op een nieuwe plek in het havengebied. Het gebouw valt ontzettend op door zijn architectuur, dat door de Deense architect Bjarke Ingels is ontworpen. In het museum leer je alles over het maritieme leven en verleden van Denemarken.

Aalborg Zoo (Jutland)

Aalborg Zoo
Aalborg Zoo
Kaart met locatie Aalborg Zoo

In Jutland kun je de mooie Aalborg Zoo bezoeken. In Aalborg Zoo kun je meer dan 1.200 verschillende dieren afkomstig uit de hele wereld bewonderen. De dieren zijn op te delen in ongeveer 138 diersoorten. De dierentuin opende zijn deuren in april 1935 en is vandaag de dag een van de grootste toeristische attracties van de provincie die het hele jaar door te bezoeken is. Jaarlijks trekken er ongeveer 375.000 bezoekers naar Aalborg Zoo.

Vejlerne (Jutland)

Vejlerne
Vejlerne

Voor echte vogelliefhebbers is het reservaat Vejlerne bij de Limfjord en Bulbjerg zeker een bezoek waard. Dit natuurreservaat is namelijk de enige broedplaats in Denemarken. Het gehele reservaat heeft ongeveer een oppervlakte van 60 km2. Hierme is Vejlerne zelfs het grootste vogelreservaat van Noord-Europa. Het reservaat is voorzien van glooiende weides, rietvelden en verschillende meren. Vejlerne is eigenlijk het resultaat van een mislukt drainageproject uit 1870.

LEGOLAND (Jutland)

LEGOLAND
LEGOLAND
Kaart met locatie LEGOLAND

In Jutland vind je een van de meest bekende familieparken van Denemarken. In Billund ligt het populaire LEGOLAND. LEGOLAND Billund is het eerst geopende LEGOLAND-park ter wereld. In 1968 opende het park zijn deuren. Het park bestaat uit meer dan 50 miljoen LEGO-steentjes. De meest uiteenlopende objecten zijn in de miniatuurwereld van LEGOLAND gebouwd met deze Legosteentjes. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen hun ogen uitkijken. Daarnaast beschikt het park over verschillende attracties. Zo heeft het park bijvoorbeeld een achtbaan.

De Zuid-Funense archipel (Funen)

De Zuid-Funense archipel
De Zuid-Funense archipel
Kaart met locatie De Zuid-Funense archipel

De Zuid-Funense archipel bestaat uit 55 eilanden en is een uniek gebied ten zuiden van Funen. De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als een geheel, maar de eilandjes zijn echter heel verschillend van elkaar. Wat de eilanden met elkaar gemeen hebben is dat het er altijd vredig is. Bovendien heeft elk eiland veel gezellige dorpjes, een prachtige natuur en mooie havens. De eilanden zijn makkelijk bereikbaar vanaf Funen en Seeland. De Zuid-Funense archipel is populair bij watersporters en zeilers.

Naturama (Funen)

Naturama
Naturama
Kaart met locatie Naturama

In Svendborg, de twee na grootste stad van Funen, vind je Naturama. Naturuma is een modern natuurhistorisch museum waar diersoorten uit verschillende leefgebieden tentoongesteld worden. Het is een interactief museum waar je verschillende huiden en botten kunt aanraken. Door leuke opdrachtjes op te lossen kom je veel te weten over de dierenwereld. Kom op expeditie in het Naturama en bekijk de grootste walvisskeletten tentoonstelling van Denemarken.

Slot Egeskov (Funen)

Slot Egeskov
Slot Egeskov
Kaart met locatie Slot Egeskov

Slot Egeskov is een kasteel op het eiland Funen vlakbij de plaats Kværndrup. Dit kasteel wordt gezien als de best bewaarde Waterburcht van Europa uit de tijd van de Renaissance. Slot Egeskov trekt jaarlijks veel bezoekers en is dan ook het meest bezochte kasteel van Denemarken. In Slot Egeskov kun je op de eerste twee verdiepingen van het kasteel mooie kamers, een jachtkamer, persoonlijke bezittingen van de familie die er woonde en een ridderzaal bewonderen. In het kasteel vind je ook Titania's Palace, een bijzonder poppenhuis met wel 19 kamers. Op de zolderverdieping vind je een grote speelgoedcollectie en de 'houten man van Egeskov' tussen de zolderbalken. Volgens de legende zal het kasteel op kerstavond instorten als je de man weghaalt. Daarnaast heeft het kasteel ook een aantal tentoonstellingen, een museum, een galerij, een kruidenierswinkeltje en 12 prachtige kasteeltuinen. Kortom, er is genoeg te zien in Slot Egeskov. Een bezoek aan het kasteel is een leuk uitstapje voor jong en oud.

Almindingen (Bornholm)

Almindingen
Almindingen
Kaart met locatie Almindingen

Almindingen is het derde grootste bos van Denemarken en is in de 19e eeuw is aangelegd. Voor die tijd was er weinig bos op het eiland Bornholm. Almindingen betekent 'van iedereen' in het Oud Deens en het bos is daarom ook leuk voor jong en oud. Het is een bos waar veel te zien is zoals de valleien, planten en dieren. Daarnaast staan er enkele interessante gebouwen in het bos met een interessante geschiedenis. In het bos is ook het hoogste punt van het eiland te vinden, namelijk de 162 meter hoge berg Rytterknaegten. Almindingen is een geschikte plek om lekker te wandelen.

De ronde kerken van Bornholm (Bornholm)

De ronde kerken van Bornholm
De ronde kerken van Bornholm
Kaart met locatie De ronde kerken van Bornholm

De 'Rundkirkerne', de Ronde Kerken in het Nederlands, zijn alleen te vinden op Bornholm. Het zijn karakteristieke, witgekalkte ronde kerken uit de Middeleeuwen. De kerken, die tevens ook gebouwd zijn als fort, zijn gebouwd om Bornholm te beschermen. De kerken werden ook gebruikt als voorraadruimtes. De bekendste kerken staan in: Osterlars, Nyker, Nylars en Olsker. De kerk in Ostelars is de grootste ronde kerk op Bornholm, in Nyker staat de kleinste en jongste kerk, in Nylars vind je de best bewaarde kerk en de ronde kerk in Olsker is de hoogste en meest elegante van de vier.

Hammershus (Bornholm)

Hammershus
Hammershus
Kaart met locatie Hammershus

Het noordelijkste punt van Bornholm is Hammerknuden, een reusachtige rotsformatie. Op de top van de rotsformatie staat Noord-Europa's grootste kasteelruïne genaamd Hammershus. Het kasteel is waarschijnlijk rond 1255 gebouwd door de aartsbisschop van Lund. Hammershus diende als toevluchtsoord voor de heersers van die tijd en het verdedigen van Bornholm. Het kasteel is open voor bezoekers en er is een informatieve tentoonstelling. Daar vind je een aantal modellen van de hele vesting en details van Hammershus. Het is ook mogelijk om in het gezelschap van een boswachter het prachtige landschap rond het kasteel te verkennen.

Helligdomsklipperne (Bornholm)

Helligdomsklipperne
Helligdomsklipperne
Kaart met locatie Helligdomsklipperne

De Helligdomsklipperne bestaat uit een aantal ruige kustrotsen van 22 meter hoog tussen Gudhjem en Allinge op Bornholm. De Helligdomsklipperne is vernoemd naar Rø Kjijla, wat eerst gezien werd als een heilige bron. Duizenden jaren van weer en wind hebben diepe grotten en ruige pilaren uit deze rotsen gecreëerd. Een wandeling langs deze rotsen is een aanrader vanwege het mooie landschap en uitzicht.

Bornholms Keramikmuseum (Ronne)

Bornholms Keramikmuseum
Bornholms Keramikmuseum
Kaart met locatie Bornholms Keramikmuseum

Het Bornholms Keramikmuseum in Ronne heet "de Hjorths Fabrik". Sinds de 18e eeuw is keramiek een belangrijk exportproduct voor Bornholm. Hierbij speelde deze fabriek ook een grote rol. Tegenwoordig worden er nog een aantal kleine keramische producten gemaakt zoals sieraden, nummerbordjes en klokjes. Merendeel van de fabriek is ingericht als museum met een permanente tentoonstelling over keramiek. Hier leggen ze uit hoe de mensen leefden van keramiek, hoe het verwerkt werd en hoe de productie verliep.

Ronne Theater (Ronne)

Ronne Theater
Ronne Theater
Kaart met locatie Ronne Theater

Ronne Theater is het oudste theater van Denemarken. Het werd gebouwd in 1783 en uiteindelijk in 1823 nog eens uitgebreid. Het ligt in het oude gedeelte van de stad, op de hoek van de Østergade. Het theater is nog steeds in gebruik en staat op een lijst van beschermde gebouwen. Het hoogtepunt in het theater is toch wel de jaarlijks terugkerende Bornholmer Revue. Ook zijn er regelmatig amateurvoorstellingen te zien. Jaarlijks komen er zo'n 25.000 bezoekers.

St. Nikolay kerk (Ronne)

St. Nikolay kerk
St. Nikolay kerk
Kaart met locatie St. Nikolay kerk

De St. Nikolay kerk is een mooie bezienswaardigheid. Het is een oude kerk die stamt uit de Middeleeuwen. Hij werd aan het eind van de 12e eeuw gebouwd en later van 1915 tot 1917 nog eens ingrijpend uitgebreid en verbouwd. Er zijn talloze opmerkelijke kenmerken in het interieur van de St. Nikolay kerk te vinden. Zo staat de doopvont (laat-gotische tijd) van Gotland uit de 12e eeuw hier. Ook de Paxiaanse preekstoel die geschonken is door de Ronnenaar Michael Pax staat hier. Veel van de originele meubels zijn nog steeds te bewonderen in het Bornholms Museum. Ook het beschilderde plafond uit de 17e eeuw.