Feestdagen in Duitsland
Duitsland staat erom bekend veel feestdagen te hebben. Zo hebben ze de standaard feestdagen die wij ook hebben, denk aan de christelijke feesten als Kerstmis, Pasen en Hemelvaart, naar ook diverse andere feestdagen die wij niet kennen. Daarnaast is het zo dat er ook regionale feestdagen zijn, zoals Corpus Christi of Internationale vrouwendag. Op officiële feestdagen geldt de regel dat je niet mag werken in Duitsland. Dat betekent bijvoorbeeld voor vrachtwagenchauffeurs dat ze op deze dagen niet door Duitsland mogen rijden. Wij hebben de feestdagen in Duitsland op een rijtje gezet.
gratis reisadvies
Nationale feestdagen
- Nieuwjaarsdag (1 januari), in heel Duitsland
- Driekoningen (6 januari), alleen in de deelstaten Baden-Würtemberg, Beieren en Sachsen-Anhalt
- Internationale vrouwendag, alleen in Berlijn
- Goede vrijdag (wisselend van data), in heel Duitsland
- Eerste paasdag (1e zondag na de 1e volle maan in de lente), in heel Duitsland
- Tweede paasdag
- Dag van de Arbeid (1 mei), in heel Duitsland, in heel Duitsland
- Hemelvaartsdag en Vaderdag (39 dagen na Pasen), in heel Duitsland
- Pinksteren (7e zondag na Pasen), in heel Duitsland
- Sacramentsdag (10e dag na Pinksteren, alleen in bepaalde regio's van Duitsland
- Maria Hemelvaart (15 augustus) alleen in de deelstaten Beieren en Saarland
- Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober), in heel Duitsland
- Buß- und Bettag (woensdag tussen 16 en 22 november), alleen in Saksen
- Allerheiligen (1 november) alleen in bepaalde regio's van Duitsland
- Kerstmis (25 en 26 december) in heel Duitsland
Dag van de Arbeid
Op 1 mei is het Dag van de Arbeid, wat een wereldwijde feestdag is. Niet in elk land wordt dit echter als officiële feestdag gezien. In Duitsland is dit wel het geval. Dit komt waarschijnlijk mede doordat er in Duitsland op 1 mei nog een feest gevierd wordt, namelijk 'Maifeiertag'. Dit zijn totaal verschillende feesten die op dezelfde dag gevierd worden. Echter wordt het meifeest niet overal in Duitsland gevierd, in tegenstelling tot de Dag van de Arbeid. De Dag van de Arbeid is eigenlijk geen uitbundig feest, maar gewoon een dag vrij voor de Duitsers.
Vraag gratis een offerte aan
Hemelvaartsdag en Vaderdag
Op de veertigste dag na Pasen wordt Hemelvaartsdag gevierd in Duitsland. Dit is niet anders dan in Nederland. In Duitsland wordt op Hemelvaartsdag echter ook nog een ander feest gevierd, namelijk Vaderdag. De zoon keert bij het vieren van Vaderdag als het ware terug naar de vader. Tijdens Vaderdag, ook wel 'Männertag' of 'Herrentag', is het gebruikelijk dat de mannen onder elkaar de straten op gaan om samen te wandelen. Aansluitend wordt er gepicknickt, waarbij bier en wijn wordt gedronken.
Sacramentsdag
Op de tweede donderdag na Pinksteren wordt Sacramentsdag, ook wel Corpus Christi, gevierd. Het is alleen een officiële feestdag in de zuidwestelijke deelstaten, de Bundesländer. Deze Bundesländer zijn: Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland. Corpus Christi wordt eveneens in een aantal gemeenten van Sachsen en Thüringen gevierd. Tijdens deze feestdag wordt gevierd dat Jezus zich in de gedaante van brood (zijn lichaam) en wijn (zijn bloed) aan gelovigen gaf.
Maria Hemelvaart
Maria Hemelvaart staat ook wel bekend als Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en is een katholieke feestdag. Tijdens Maria Hemelvaart herdenken en vieren de Duitsers de opneming van Maria haar lichaam en ziel in de hemel. De feestdag wordt alleen in Saarland als een officiële feestdag gevierd. Daarnaast wordt het als een officiële feestdag gevierd in Beierse gemeenten met sterk overwegend katholieke inwoners. Maria Hemelvaart wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd.
Dag van de Duitse Eenheid
Een belangrijke feestdag in Duitsland wordt ieder jaar gevierd op 3 oktober. Op deze dag wordt de zogenaamde verjaardag van de Duitse Hereniging in 1990 gevierd. Daarmee is deze feestdag ook aangesteld als nationale feestdag van Duitsland.
Allerheiligen
Allerheiligen is niet in heel Duitsland een officiële feestdag. Het wordt alleen in Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland gevierd. Allerheiligen valt altijd op 1 november. Tijdens deze christelijke feestdag vereert en herdenkt men alle heiligen van de rooms-katholieke kerk, dit zijn er ruim 100.000 wereldwijd.
Oktoberfest
Een bekend feest, maar geen nationale feestdag, in Duitsland is het Oktoberfest. Dit is een volksfeest wat ieder jaar in München gehouden wordt. Het feest begint al halverwege september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Dit Oktoberfest is het grootste bierfeest ter wereld en wordt door miljoenen mensen bezocht. Bij het Oktoberfest neemt het bier een belangrijke rol in. Het kledingstuk de 'Lederhose' hoort traditioneel bij dit feest.
Lang weekend tijdens feestdagen
Rondom veel feestdagen hebben de Duitsers extra vrije dagen, waardoor ze vaak een lang weekend hebben. Hierdoor bezoeken veel Duitsers Nederland om een korte vakantie aan de Friese meren, de Waddeneilanden of aan de kust door te brengen, De
wat meestal resulteert in een lang weekend. Veel Duitsers gaan dan ook een lang weekend op vakantie, waarvan er veel naar Nederland komen. Meestal gaan ze dan voor een korte vakantie naar de Friese meren, de Waddeneilanden of naar de kust van Zeeland of Zuid-Holland. De massale trek heeft als gevolg dat het rondom die dagen in Nederland extra druk is op de wegen.