Oude Egyptische wijsheden
We kennen allemaal de Egyptische goden, Egyptische piramiden en tempels en de Egyptische mummies, maar hoe deze zijn ontstaan is nog een raadsel. Het is in ieder geval geen geheim dat het oude Egypte blijft boeien. Nog steeds worden er opgravingen gedaan waarbij interessante voorwerpen worden gevonden, ook doen archeologen nog vaak onderzoeken naar de 'geheimen' van het oude Egypte. R.A. Schwaller de Lubicz zei ooit; 'Het oude Egypte had geen religie, het wás een religie'. Geen ander volk wist zoveel als zij destijds.
'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte
gratis reisvoorstel >>
Egyptische beschaving
De Egyptische beschaving begon rond 3300 voor Christus en eindigde in 332 voor Christus na de verovering door Alexander de Grote. De Egyptenaren kenden een gestructureerde maatschappij wat af te leiden is uit de piramiden en tempels die ze naliet. De basis van de beschaving was de mysterieuze band die de mens verbindt met zijn omgeving, de natuur. Zo was bijvoorbeeld het overstromen van de Nijl een bestaansvoorwaarde voor de Egyptische beschaving met als gevolg dat goden die met de natuur geïdentificeerd werden overheersen in Egyptische scheppingsverhalen. Alle Egyptische wijsheden bij elkaar waren de basis voor de Griekse beschaving.
Menes, eerste leider
Voor zover bekend was Menes de eerste koning van het Oude Egypte. Hij regeerde vanaf ongeveer 3100 voor Christus en zorgde o.a. voor het verleggen van de Nijl. Uit onderzoek blijkt dat Menes nauwkeurig de kracht kon berekenen waartegen hij weerstand moest bieden en d.m.v. dijken het stroomgebied van de Nijl wijzigde. Deze koning (of farao) was tevens de stichter van Memphis, hoofdstad van het Oude Egypte. Sommige Egyptologen beweren dat Menes en Narmer dezelfde persoon zijn.
Vraag gratis een offerte aan
Taal en schrift
Het oude Egyptische schrift bestond uit schrifttekens, beter bekend als hiërogliefen. Dit schrift ontstond ten tijde van Menes en bestond in eerste instantie alleen uit opschriften op aardewerk of kleine tafeltjes gemaakt en erg korte afdrukken van zegels. Bewijzen duiden erop dat vanaf 3050 voor Christus het schrift ook fonetisch gebruikt werd, ofwel er werden klanken gemaakt. Omdat het schrijven van hiërogliefen niet makkelijk was werd het alleen gedaan door de hoogopgeleide ambtenaren. Het werd zowel van links naar rechts als van rechts naar links geschreven.
De dierenwereld
Dieren komen veelvuldig voor in de mythen, fabels en legenden van de Egyptenaren. Maar de oude Egyptenaren keken met dubbele gevoelens naar de dierenwereld. Ze zorgden goed voor de dieren waarmee ze leefden en die als voedsel dienden maar tevens kende ze gevaarlijke wilde dieren die getemd of vermoord moesten worden. Sommige dieren of delen van hen werden gebruikt als medicijn of voor de magie. Dieren met een ontzagwekkend uiterlijk werden regelmatig als goden vereerd.