Newcastle
Newcastle ligt in het noordoosten van Engeland. Officieel heet de stad Newcastle upon Tyne, maar het wordt meestal afgekort tot Newcastle. Vreemd genoeg wordt een inwoner van Newcastle ook wel een 'Geordie' genoemd. Ook het gesproken dialect wordt 'Geordie' genoemd en de streek waarin Newcastle ligt wordt ook wel 'Geordieland' genoemd. Er zijn verschillende verklaringen voor deze naam: * Een verwijzing naar koning George II. Newcastle was vroeger namelijk een koningsgezinde stad. * Een verwijzing naar een mijnwerkerslamp die is uitgevonden door George Stephenson. Deze lamp was vooral in Newcastle populair. * Een verwijzing naar de gestoordheid van George III. Een Geordie is in dat geval een 'gek'.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Newcastle (Engeland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Newcastle
De Muur van Hadrianus (Newcastle)
De Muur van Hadrianus liep oorspronkelijk tussen het huidige Carlisle en Newcastle en werd door ongeveer 9.000 manschappen bewaakt. De muur werd gebouwd dor Hadrianus, hij was de keizer van Rome vanaf 117 en tot 138 na Christus. De keizer wilde zijn hele rijk persoonlijk leren kennen en reisde daarom het hele Romeinse Rijk door in 121. Hij liet daar de 117 kilometer lange muur bouwen als onderdeel van de limes. Het grootste gedeelte van de muur is bewaard gebleven en is een belangrijke toeristische trekpleister.
Grainger Market (Newcastle)
De Grainger Market is een overdekte markt in het centrum van Newcastle. De markt ligt in een historisch pand uit de negentiende eeuw. Je gaat letterlijk even terug in de tijd als je het gebouw binnenstapt. Zo kan je jezelf er laten wegen in een speciale winkel, wat een pence kost. Je krijgt je gewicht volgens op een handgeschreven briefje mee, net als vroeger. Verder bestaat de markt uit meer dan 100 winkels en is er een breed scala aan verse producten, vis en vlees. Ook zijn er diverse bakkers, schoenmakers, eettentjes en winkels met sieraden.
Tyne Bridge (Newcastle)
Tyne Bridge is een brug over de rivier de Tyne. Koning George V opende de brug officieel in 1928. Er stonden op deze plek echter al vele bruggen sinds de overheersing van de Romeinen. De huidige brug is ontworpen door een ingenieursbureau genaamd Mott, Hay en Anderson Anderson. In totaal is de brug 389 meter lang. Het is altijd al een bepalend symbool geweest voor het stadsgezicht en de Tyne.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.
Vervoer
Op iets meer dan 10 km buiten het centrum ligt een luchthaven. Wil je met de auto dan kan je via de Eurotunnel of met de boot. Om alles te bekijken in de stad kun je het beste de metro nemen.
Geschiedenis
Voorheen waar Newcastle nu ligt werd de eerste vestiging Pons Aelius genoemd. Dit was een verwijzing naar de familienaam van de Romeinse keizer Hadrianus. Hij stichtte het stadje in de 2e eeuw voor christus. Dit stadje was bedoeld als versterking van de muur van Hadrianus. De plaats werd door de Romeinse keizer Hadrianus gesticht en kreeg de naam Monkchester. Toen de Romeinen uit Engeland vertrokken werd Monkchester de hoofdstad van het koninkrijk Northumbria. Het werd o.a. een belangrijke bedevaartsplaats vanwege de Heilige Bron van de Jezusberg, ofwel Jesmond. In 1080 werd de stad bijna volledig vernietigd door de Denen. Daarna werd het opnieuw opgebouwd onder de naam Newcastle. Tijdens de middeleeuwen was de stad de noordelijke grens met Schotland. Ten tijde van Industriële revolutie groeide de stad, maar de industrie raakte halverwege de 20e eeuw in verval. In de 16e eeuw kreeg Newcastle een monopolie op de handel in steenkool. In deze tijd leefde Newcastle van de handel in steenkool en de stad kende een periode van grote bloei. In Newcastle vond de Engelse burgeroorlog plaats, waarbij de kant van de koning werd gekozen door velen. In de 18e eeuw was Newcastle, na de steden Londen, Oxford en Cambridge het grootste drukkerijcentrum van Engeland. Tenslotte werd Newcastle ook de grootste glasproducent ter wereld.