Reisadvies: is Ethiopië een veilig vakantieland?
Het reisadvies voor Ethiopië is niet eenduidig. Het land kent verschillende reisadviezen voor verschillende gebieden. Het is daarom belangrijk je goed te verdiepen in het reisadvies voor je op reis gaat naar Ethiopië. Aan de hand van het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken geven wij je meer informatie over het reisadvies voor Ethiopië.
Reizen in Ethiopië is veilig, mits je een aantal voorzorgsmaatregelen treft en bepaalde gebieden vermijdt. Het wordt reizigers aangeraden om waakzaamheid te betrachten bij alle reizen van en naar Ethiopië. Het is belangrijk goed voorbereid op reis te gaan en vooraf te weten waar je als reiziger rekening mee moet houden. Lees je daarom goed in over het reisadvies voor Ethiopië en houd alle updates in de gaten.
gratis reisadvies
Huidig reisadvies Ethiopië
Het reisadvies voor Ethiopië grotendeels geel met een gedeelte oranje en grote stukken rood bij de grenzen. Om Ethiopië in te mogen reizen, moet je voldoen aan de inreisvoorwaarden van het land. Zo mogen alleen personen met een geldige verblijfsvergunning of geldig visum het land inreizen. Bij binnenkomst moet je daarnaast een coronabewijs kunnen laten zien. Dit mag een vaccinatiebewijs zijn dat laat zien dat jij volledig gevaccineerd bent, een herstelbewijs dat aantoont van herstel van COVID-19 binnen 90 dagen of een negatief testbewijs. Het testbewijs mag bestaan uit een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Let op: niet-gevaccineerde reizigers gaan bij aankomst zeven dagen in zelf isolatie.
Onveilige gebieden in Ethiopië
Er zijn in Ethiopië een aantal plekken waar je als toerist beter niet heen kunt gaan. De regio Tigray en grensgebieden Amhara en Afar is onveilig door een aanhoudend militair conflict. Hierdoor blijft de situatie in het noorden onzeker en instabiel. De regio Benishangul Gumuz blijft onveilig en onvoorspelbaar door spanningen tussen de verschillende etnische groepen en de aanwezigheid van gewapende groepen. In delen van de regio Oromia neemt de invloed van terroristische groepen toe. Ook het zuidoosten van de regio Somali en de regio Gambella zijn onveilig. Het zuidoosten van de regio Somali blijft onstabiel door aanhoudende conflicten tussen verschillende clans. De regio Gambella is onstabiel door onrust en geweld tussen het Oromo Liberation Army, het Gambela Liberation Front en de veiligheidsdiensten, maar ook door spanningen tussen de bevolking en vluchtelingen uit Zuid-Soedan.
Voor het noordwestelijk en westelijke deel van de regio Somali, inclusef de Siti Zone, geldt een oranje reisadvies. Reis hier alleen naartoe indien noodzakelijk. In deze regio's heerst er spanning tussen de Somalische clans en binnenlandse ontheemden. Deze spanningen leiden regelmatig tot geweld. Ook de Gedeo zone in de SNNPR (Southern Nations, Nationalities and People's Region) krijgt een oranje reisadvies door aanhoudende spanningen tussen verschillende etnische groepen. Reis tot slot niet over de weg naar Harar. De beste optie is om vanuit Addis Abeba naar Dire Dawa te vliegen en met een transfer door te gaan naar Harar.
Vraag gratis een offerte aan
Veiligheid in Ethiopië
Het is veilig om naar de gebieden met een geel reisadvies te reizen, maar ook dan zijn er nog een aantal veiligheidsrisico's waar je alert op moet zijn. Zo vinden er op verschillende plaatsen in het land, ook in de hoofdstad Addis Abeba, regelmatig gewelddadige demonstraties plaats. De hoofdstad Addis Abeba is verder relatief veilig. Wees alert op zakkenrollerij en berovingen. Deze komen regelmatig voor tegen buitenlanders. Wees daarnaast extra voorzichtig als je drukke plaatsen bezoekt. Ook in de toeristische gebieden rondom de stad komen regelmatig overvallen voor op buitenlanders. Vermijd massabijeenkomsten en ga niet na zonsondergang alleen de straat op. Maak daarnaast alleen gebruik van betrouwbare accommodaties en taxi's.
Houd hier ook rekening mee:
- Voor reizen naar Ethiopië is een geldig paspoort vereist. Deze dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn bij aankomst. Tevens is er voor Ethiopië een visum vereist.
- De telefoon- en internetverbindingen in Ethiopië zijn van slechte kwaliteit en worden regelmatig afgesloten.
- De Ethiopische regering controleert alle activiteiten op social media. Plaats dan ook zeker geen politiek gevoelige informatie op social media. Dit kan strafbaar zijn.
- Ethiopië is een conservatief land. Het christendom en de islam hebben door de jaren heen veel invloed gehad op de wetten, regels en gebruiken van Ethiopië. Het is belangrijk de lokale religie te respecteren en je aan te passen aan de wetten, regels en gebruiken van Ethiopië.
- Het is niet toegestaan om foto's of opnames te maken van militaire objecten of mensen, overheidsgebouwen en demonstraties.
- Na zonsondergang is het niet veilig om de weg op te gaan, met name buiten de steden. Dit komt door het slechte wegdek, onverlichte wegen en voertuigen, loslopend vee en voetgangers die op de rijbaan lopen.
- Ethiopië kent twee regenseizoenen: van juni tot september en van februari tot april. In deze maanden kan het land last hebben van overstromingen.
- De regio Afar en de Riftvallei liggen in een aardbevingsgevoelig gebied.
- In Ethiopië is LHBTIQ+'s strafbaar, zowel voor de lokale bevolking als voor buitenlanders.
- Het gebruiken, bezitten en handelen is strafbaar in Ethopië, zowel voor soft- als harddrugs.
Link
Het actuele reisadvies voor Ethiopië vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.