Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine
De regio Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine ligt in het noordoosten van Frankrijk. Deze regio grenst aan België, Luxemburg en Duitsland. Vooral in het Alsace gedeelte (ook wel bekend als Elzas) is hier nog invloed van terug te zien, dit gedeelte heeft nog een belangrijke Duitse minderheid aan inwoners. Verder heeft het Champagne-Ardenne gedeelte veel bergachtig landschap vol met bossen, meren en rivieren in het noorden, terwijl het landschap in het zuiden bestaat uit vlakke groene velden. Uiteraard is dit ook het gedeelte waar de échte Champagne vandaan komt. Je kunt in de Champagne-Ardenne ook goed terecht voor een actieve vakantie in de mooie natuur. Hou jij van wandelen, boomklimmen en zeilen tot zweefvliegen of quad rijden? Het is er allemaal mogelijk. In het Lorraine gedeelte kun je vooral het historisch, bouwkundig en cultureel erfgoed bekijken. Verder is ook hier prachtige natuur; veel loof- en dennenbossen en de hooglanden Argonnemassief en de Vogezen. Lorraine wordt ook wel Lotharingen genoemd en staat ook in Nederland bekend om haar quiche; de hartige taart is hét streekgerecht. Daarnaast wordt in Lorraine het gele pruimpje 'Mirabel' geproduceerd. Je vindt deze vrucht terug in de jam, taarten en desserts.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine (Frankrijk) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine
Champagnehuis bezoeken (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)
De regio Champagne-Ardennen is vooral bekend vanwege de parelwijn die er geproduceerd wordt: Champagne. In de steden Reims en Epernay kun je een kijkje achter de schermen nemen bij verschillende Champagnehuizen zoals Pommery, Taittinger, Mercier en Ruinart. Het is wel aanbevolen om de rondleiding van tevoren te reserveren. De meeste rondleidingen worden gegeven in het Frans en Engels en zijn meerdere keren per dag.
Château fort de Sedan (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)
Château fort de Sedan (Kasteel van Sedan) bevindt zich in de Noord-Franse stad Sedan en is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35.000 m², verdeeld over 7 niveaus. De bouw startte in 1424 en werd gedurende de eeuwen daarna uitgebreid. Het enorme kasteel was de verblijfplaats van de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren.
Kathedraal van Reims (Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine)
De beroemde kathedraal Notre Dame in Reims is vooral bekend vanwege de vele kroningen die er de afgelopen eeuwen hebben plaatsgevonden. Ook de episode met Jeanne d'Arc heeft zich hier afgespeeld. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw en is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.
Vervoer
Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine is goed te bereiken per auto, trein en vliegtuig. De stad Reims (in het Champagne-Ardenne gedeelte) is gelegen op 450 kilometer afstand van Utrecht en de (tol)wegen zijn uitstekend. Het gedeelte Alsace is met de TGV te bereiken vanuit Parijs, Duitsland en Zwitserland. De TGV in Lorraine stopt in Metz en Nancy. In het gebied Champagne-Ardenne kun je met de TGV naar Parijs, waar je kan overstappen naar Reims. In het gedeelte Alsace is het vliegveld gelegen in de hoofdstad Elzas. Het vliegveld in Champagne-Ardenne is gevestigd in Vatry en die van het Lorraine gebied in Metz-Nancy-Lorraine.
Geschiedenis
Het gedeelte Alsace is door de eeuwen heen eigendom geweest van zowel Frankrijk als Duitsland. Vanaf de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 is het Frans gebied, met uitzondering van een periode in de Tweede Wereldoorlog waarbij de regio bij nazi-Duitsland was ingelijfd.
De Champagne-Ardenne daarentegen is in 1314 geërfd door de Graaf Louis X, die later koning van Frankrijk werd. Tijdens deze periode maakte hij van Champagne een officiële provincie van Frankrijk. De verschillende veldslagen gedurende de Honderdjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog hebben het gebied behoorlijk verwoest. Het gebied kwam rond 1660 eindelijk tot rust tijdens de heerschappij van Lodewijk XIV. Toen begon men tevens met de productie van de mousserende wijn, welke tot op vandaag de dag de regio wereldberoemd maakt.
Tot slot Lorraine, dit gedeelte ontstond uit het Middenrijk. Het noordelijke deel omvatte het gebied van de Lage Landen tot de Elzas. Het koningschap daarvan werd toegewezen aan Lotharius II, wiens naam zich eigenlijk leende aan Lotharingen. Vanaf omstreeks 910 werd Lorraine een hertogdom, dat theoretisch onafhankelijk was van Frankrijk en Duitsland, maar uiteindelijk als een deel van het Heilige Roomse Rijk werd beschouwd. In 958 volgde de splitsing in de hertogdommen Opper- en Neder-Lotharingen. De steden Metz, Toul en Verdun werden sinds de middeleeuwen door hun bisschop bestuurd en vormden zelfstandige vorstendommen. In 1552 werden deze Drie Bisdommen door de Franse koning Hendrik II bezet en sindsdien vielen ze onder Frans bestuur, al werden ze pas formeel Frans door de vrede van Westfalen in 1648. In 1729 werd Lorraine het voorwerp van een ingewikkelde ruil. Hertog Frans II, de latere keizer Frans I van het Heilige Roomse Rijk en de stamvader van het huis Habsburg-Lotharingen stond Lorraine af in ruil voor het groothertogdom Toscane. Het hertogdom ging naar Stanislaus Leszczyñski, de afgezette koning van Polen, wiens dochter met de Franse koning Lodewijk XV was getrouwd. Na een lang en zeer welvarend bewind overleed de laatste hertog van Lorraine in 1766. Volgens een afspraak met zijn schoonzoon werd Lorraine toen onderdeel van Frankrijk.