Gironde
Gironde is het grootste departement van Frankrijk in ligt in het zuidwesten van het land. De streek staat bekend om zijn uitgestrekte stranden en enorme bossen. Daarnaast vind je er ook uitgestrekte stranden aan de Atlantische Oceaan en prachtige binnenmeren waar veel campings omheen liggen. De omgeving van Gironde is ook zeer geschikt voor het maken van wandel- en fietstochten. Er is maar liefst 700 km aan fietspaden te vinden langs de kust en ruim 2000 km aan wandelpaden. De stad Bordeaux is een van de hoogtepunten van de streek en tevens ook de hoofdstad van Gironde. De stad heeft veel te bieden wat betreft geschiedenis en cultuur en staat daarnaast ook bekend om de productie van de populaire bordeauxwijn. In Gironde vind je meerdere wijnstreken, ook de Médoc en Sauternes zijn beroemde wijngaarden.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Gironde (Frankrijk) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gironde
Château Latour (Gironde)
Château Latour is een van de beroemdste plaatsen ter wereld waar wijn wordt aangebouwd. Het kleine kasteel ligt in het dorpje Pauillac dat grenst aan het wijngebied Saint-Julien. Maar liefst 60 hectare groot is het wijngoed van Château Latour. De wijnen die er worden aangebouwd zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Les Forts de Latour en Pauillac. De wijnen van Château hebben als kenmerk een grote hoeveelheid tannine. Dit zorgt ervoor dat de wijn er langer over duurt om te rijpen. Een jonge Latour wijn heeft daarom ook weinig smaak, hoe ouder de Latour is, hoe beter hij smaakt.
Place de la Bourse (Gironde)
Het mooie Place de la Bourse ligt in de stad Bordeaux. Het gebouw is ontworpen door Ange-Jacques Gabriel, echter overleed hij twee weken voor de bouw die plaats vond 1730 tot 1775. Daarom nam zijn zoon het van hem over. Verder had Place de la Bourse eerst een standbeeld van Louis XV, maar dit standbeeld werd verwoest tijdens de Franse Revolutie. In de plaats van dit standbeeld is er een Korintische fontein gebouwd.
Stade Chaban-Delmas (Gironde)
Stade Chaban Delmas is het stadion van Bordeaux. Het is het thuisstadion van het voetbalteam Girondins de Bordeaux. Het stadion heette eerst Stade Municipal of Parc Lescure/Stade Lescure, maar is na het overlijden van de langstzittende burgemeester van Boredeaux, Jacques Chaban-Delmas, als eerbetoon vernoemd naar hem. Af en toe wordt Stade Chaban-Delmas ook gebruikt voor rugbywedstrijden. Zo vond in 2004 de Heineken Cup tussen Biarritz en Toulouse plaats in het stadion.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.
Vervoer
Vanaf Schiphol is Bordeaux rechtstreeks per vliegtuig te bereiken. Vanaf de luchthaven kun je met het openbaar vervoer alle kanten op. Ook voor de treinreizigers is het aan te raden om bij een bezoek aan Gironde naar Bordeaux te reizen. Dit kan via de TGV vanuit Amsterdam. Je zult hiervoor wel over moeten stappen in Parijs of in Brussel. Als je met de auto reist is het vanuit Amsterdam gerekend ongeveer 1.050 kilometer naar Gironde. De wegen zijn uitstekend dus, als de auto jouw voorkeur heeft, is dit een prima optie. In Bordeaux vind je een goed georganiseerd netwerk van bussen en trams. Mocht je niet per auto zijn afgereisd naar Gironde is het ook mogelijk om wijnexcursies te boeken, waarbij je per bus wijnkastelen bezoekt vanuit Bordeaux.
Geschiedenis
Het departement Gironde werd tijdens de Franse Revolutie als een van de 83 departementen gecreëerd. Tussen 1793 en 1795 is de naam van het departement tijdelijk veranderd in Bec-d´Ambés om associatie met de revolutionaire partij de 'Girondists' te voorkomen. Door het moerasgebied was het gebied voor lange tijd slecht begaanbaar en werd het vooral gebruikt om vee te laten grazen. De hoofdstad van het departement, Bordeaux, heeft de geschiedenis van Gironde voor een groot gedeelte bepaald. Bordeaux is in de 3e eeuw v.Chr. opgericht door de Romeinen. De stad is in het verleden meerdere malen geplunderd door onder andere de Visigoten, Franken, Moren en Noormannen. Toen de stad in de handen van de Engelsen kwam, beleefde Bordeaux een periode van bloei en opkomende welvaart, grotendeels door de wijnhandel. Aan het einde van de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland kwam Bordeaux weer in het bezit van Frankrijk.