Marseille
Marseille is een stad aan de Middellandse Zee en een van de vijf grootste steden van het land. De stad heeft de grootste commerciële haven van het land en is tevens een van de oudste steden van Europa. De geschiedenis gaat namelijk terug tot aan de 6e eeuw voor Christus. De authentieke en gezellige sfeer van de stad leer je het beste kennen in 'Le Vieux Port'.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Marseille (Frankrijk) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Marseille
Basilique de Notre Dame de la Garde (Marseille)
De Basilique de Notre Dame de la Garde is een basiliek die gebouwd is tussen 1853 en 1864. De basiliek steekt zo'n 160 meter boven de haven uit. Hiermee is het dan ook het hoogste punt in de stad. De klim naar de kerk is al prachtig, tijdens het lopen heb je een uniek uitzicht op de omgeving. Vroeger was de Notre Dame de la Garde een plek waar offers van zeevaarders in ontvangst werden genomen. Op deze manier werd hen een veilige zeereis gegarandeerd. Tegenwoordig wordt de basiliek door de inwoners van de stad gezien als de beschermster van de stad. In de klokkentoren op 60 meter hoog is het beeldje van Maria met het kindje Jezus te zien. Ook het interieur van de basiliek is indrukwekkend. Er is veel gebruik gemaakt van porfier en marmer uit Italië.
Jardin des Vestiges (Marseille)
Jardin des Vestiges is een stadspark in Marseille. Het park ligt achter Centre Bourse, een winkelcentrum. In het park zijn veel restanten van de nederzetting van de Grieken uit de 6e eeuw voor Christus te zien. De ruïnes werden pas ontdekt in 1967. Het park werd ontworpen door Louis Joel Martin, een landschapsarchitect. Het park wordt 's avonds mooi versierd met lichtjes.
Le Vieux Port (Marseille)
Le Vieux Port is de natuurlijke en eeuwenoude haven van Marseille. In de Tweede Wereldoorlog werd de haven bijna volledig verwoest, hij werd echter opnieuw vormgegeven door Fernand Puoillon. Toch is de haven al 26 eeuwen lang het grote kloppende hart van de stad. Tegenwoordig leer je het echte Marseille hier kennen. Er zijn tal van winkeltjes en restaurantjes waar je je goed kunt vermaken. Ook de beroemde vismarkt mag je niet missen. Vanuit de haven is het tevens mogelijk om per veerboot naar le Chateau d'If te gaan.
Musée du Vieux Marseille (Marseille)
Een mooi en interessant museum is het Musée du Vieux Marseille. Het museum zit in een 16e-eeuws gebouw in het hartje van de oude haven. In het museum zijn prachtige lokale en historische voorwerpen te zien. Ook is er een maquette van de stad uit 1848 te vinden. Tevens zijn er een aantal schilderijen uit de 17e tot de 20e eeuw te zien.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.
Vervoer
Vanuit Nederland is het ongeveer 1,5 uur vliegen naar de luchthaven van Marseille, die op ongeveer 25 kilometer afstand van de stad ligt. Met de bus, trein of taxi kom je vervolgens snel in het centrum. Ook is het mogelijk om vanuit Nederland met de trein, bus of auto naar Marseille te reizen. Een van de grootste treinstations van de regio vind je in Saint-Charles, dat ook is aangesloten op het TGV netwerk. In Marseille zelf is een groot tram-, metro- en busnetwerk aanwezig. Via de metro zijn bijna alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad te bezoeken. Ook is het mogelijk om de bus te nemen, die zelfs 's nachts rijdt.
Geschiedenis
De geschiedenis van de stad Marseille begon rond de 6e eeuw voor Christus. Matrozen van een Griekse kolonie ontdekten een natuurlijke haven op de plek waar de stad nu gevestigd is. Ze noemden de haven ‘le Lacydon’. Dankzij deze stad kon er handel worden gedreven tussen onder andere de Kelten en de Grieken. Er werd voornamelijk gehandeld in tin, zout, amber, keramiek en wijn. Later toen de Romeinen de stad veroverden en Julius Caesar aan de macht kwam, ging het slechter met de stad. In 49 voor Christus werd de stad vernietigd. De Romeinen gaven de stad de naam Massilia. Vanaf de 6e eeuw begon de wedergeboorte van de stad en werd het snel weer het belangrijkste handelscentrum van West-Europa. De stad werd in 1214 onafhankelijk, in 1251 nam Charles van Anjou de stad echter weer in. Marseille werd een succesvolle handelsstad. Louix XIV haalde in 1660 de vestigingsmuren neer om de stad te kunnen uitbreiden. Toen het Suezkanaal in Egypte onder het Franse bewind kwam te staan zagen veel fabrieken hun kans in de olie- en zeepindustrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad het weer zwaar te verduren en werd een groot deel van het centrum weer vernietigd. Ze verloren Algerije als kolonie in '62 en het Suezkanaalwerd werd in '67 gesloten. Hierdoor ging het een tijdje slecht met de stad. Vanaf 1980 kwam daar weer verandering in, doordat de stad zich ging profileren als de tweede belangrijkste wetenschappelijke stad van het land.