Perpignan
Perpignan ligt in het zuidoosten van Frankrijk en dankzij de ligging heeft de stad veel Spaanse invloeden. De stad ligt namelijk op slechts 30 km afstand van de Spaanse grens. Perpignon is de hoofdstad van Pyrénées-Orientales, een van de Franse departementen. Daarnaast werd Perpignan in 2008 uitgeroepen tot cultuurhoofdstad van Catalonië. Van oorsprong is Perpignan een Catalaanse stad, wat tot op de dag van vandaag goed terug is te zien. Zo wordt er ieder jaar rond 23 april de Heilige Jordi gevierd, een van oorsprong Catalaanse feestdag. Op deze dag wordt namelijk het feest van de beschermheilige van Catalonië gevierd. Daarnaast vind je in Perpignan verschillende bezienswaardigheden, zoals het beroemde Castillet, de cathédrale Saint-Jean-Baptiste en de stadspoort Catillet. Voor een wandeling kun je goed terecht het park Bir Hakeim of langs de Promenade des Platanes, die volstaat met prachtige standbeelden.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Perpignan (Frankrijk) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Perpignan
Paleis van de koningen van Majorca (Perpignan)
Het Paleis van de koningen van Majorca is gelegen op de heuvel ‘Puig del Rey’. In 1309 was de bouw van het kasteel voltooid. Tijdens de Frans-Spaanse Oorlog in 1659 werd een deel van de noordelijke vleugel van het paleis verwoest. Toen werd er ook besloten om defensie op het kasteel te bouwen. Ieder jaar is er in het paleis een driedaags evenement genaamd de Guitares au Palais. Dit evenement staat vooral in het teken van gitaarmuziek.
Perpignan Cathedral (Perpignan)
De Perpignan Cathedral is een 14e-eeuwse rooms-katholieke kathedraal. De stijl van de kathedraal is Gothisch, dat wil zeggen met veel verticale vormen en aandacht voor ‘lichtinval’. Ook heeft de kathedraal haakse kruisribgewelven. Pas in 1602 werd het een kathedraal, toen de bisschoppelijke zetel van Perpignan-Elne naar Elne werd overgedragen. Aan de binnenkant is een groot altaar en een 15e-eeuwse orgel. Ook zijn er mooie schilderingen van voorstellingen uit de Bijbel en glas-in-loodramen.
Sant Vicens (Perpignan)
Sant Vincens is een wijnpakhuis dat honderd jaar oud is. Het wijnpakhuis dient nu als museum. Je kunt er tentoonstellingen zien van schilderijen, keramiek, wandtapijten en Catalaans meubilair. Onder andere zijn er de keramische werken; tegels, schotels, vazen, schalen en kruiken van Jean Lurçat te zien. Hij staat bekend om zijn gebruik van grafische vormen en contrasterende kleuren. Daarnaast kun je in Sant Vincens teken- en keramiekworkshops volgen.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Frankrijk bekijken.
Vervoer
Het internationale vliegveld van Perpignan is direct te bereiken vanuit een aantal Europese steden. Vanuit Nederland gaan er helaas geen directe vluchten naar het kleine vliegveld van Perpignan. Vanuit Brussel is dit vliegveld wel via een directe vlucht te bereiken. Perpignan is ook per trein prima te bereiken, het is als een van de meest zuidelijkste steden aangesloten op het TGV netwerk. Vanuit Nederland kun je dagelijks via Brussel of Parijs naar deze stad afreizen met de trein. Sinds kort is het TGV netwerk uitgebreid, er bestaat tegenwoordig een hogesnelheidslijn tussen Perpignan en Barcelona. Daarnaast kun je per trein ook verschillende steden in Frankrijk bereiken.
Geschiedenis
Het gebied van Perpignan werd tijdens de Romeinse tijd al bewoond, maar volgens de historische vondsten lijkt de stad te zijn ontstaan rond de 10e eeuw. Na de stichting van de middeleeuwse stad werd deze benoemd tot de hoofdstad van het graafschap Roussillon. In 1197 kreeg Perpignan gedeeltelijk zelfbestuur. In het begin van de 13e eeuw werd het Koninkrijk Mallorca gesticht en Perpignan werd benoemd tot hoofdstad van het grondgebied op het vasteland. Ongeveer 100 jaar later werd het Koninkrijk Mallorca veroverd door Peter IV van Aragón, waardoor Perpignan deel werd van het graafschap Barcelona. Dit werd later ook wel het Vorstendom Catalonië genoemd. In de 15e eeuw streden Frankrijk en Spanje om de rechten van de stad. In 1659 stond Spanje de stad officieel af aan Frankrijk op het moment dat het Verdrag van de Pyreneeën werd getekend. Tot op de dag van vandaag zijn de Catalaanse invloeden nog steeds goed terug te zien in Perpignan. Er wordt hier nog steeds Catalaans gesproken door een groot gedeelte van de bevolking.