Recept: Franse geitenkaassalade
Afgelopen zomer was Annemiek Verweij van Keukenliefde met haar gezin in Frankrijk. Ze verbleven een weekje aan de westkant van Frankrijk in de regio Bretagne. Op culinair gebied kent Bretagne veel specialiteiten, maar dit zijn voornamelijk zeevruchten uit de baai of de beroemde crêpes. Toen ze met het gezin bij het kustplaatsje Bénodet een hapje ging eten, bestelde zij als voorgerecht een geitenkaassalade. Want als je in Frankrijk bent, moet je op zijn minst een aantal keer geitenkaas eten, want waar is de geitenkaas lekkerder dan in Frankrijk?
Geitenkaas komt oorspronkelijk uit Frankrijk en het is een van de oudste kazen ter wereld. In 800 jaar voor Christus voorzagen de Franse geiten andere landen van melk en vlees. De geitenkaassalade is misschien geen oorspronkelijk Frans gerecht, maar met de combinatie van Franse geitenkaas en frisse ingrediënten is het een echt culinair hoogstandje. Met de ingrediënten en smaken tussen haar oren geknoopt is ze terug naar Nederland gereisd. Terug in Nederland heeft ze deze kleurrijke salade gemaakt en binnen vijftien minuten staat het op tafel!
gratis reisadvies
Ingrediënten voor twee personen:
- 2 sneetjes land- of zuurdesembrood
- 4 dikke plakken zachte geitenkaas
- 1 klein stronkje witlof, blaadjes voorzichtig losgehaald
- 1 zakje wortel julienne
- 1/2 rode paprika, in piepkleine blokjes gesneden
- 1 zakje slamelange (zachte soorten, zoals veldsla)
- walnoten, grof verkruimeld
- 4 plakjes gedroogde ham
- 8 cherrytomaten
Voor de vinaigrette
- 100 ml extra vierge olijfolie
- eventueel klein beetje walnotenolie
- 1 el milde azijn (bijvoorbeeld appel- of witte balsamicoazijn)
- 1/2 tl mosterd
- 1/2 tl honing
Bereidingswijze:
1. Verwarm de over voor op 200 graden. Snijd het brood in diagonale stukken en leg op elk sneetje brood een plak geitenkaas. Leg de sneetjes brood op een bakplaat met bakpapier en giet een scheutje honing over de geitenkaas heen. Bak het brood 8 minuten in de oven totdat het een goudbruine kleur heeft.
2. Meng de honing, mosterd, azijn en walnotenolie goed door elkaar. Voeg als laatste langzaam en kloppend de circa 100 milliliter vierge olijfolie toe, totdat je een licht gebonden egale dressing hebt. Breng op smaak met eventueel extra azijn, mosterd of honing.
3. Meng de slamelange met de wortel, paprika en een deel van de vinaigrette. Bewaar een deel van de vinaigrette voor de garnering. Breng de salade op smaak met peper en zout. Hussel de salade goed door.
4. Voor de opmaak verdeel je de salade over de borden. Leg aan de buitenkant vier blaadjes witlof. Boven op de salade leg je twee plakken ham, gevolgd door het brood met geitenkaas, walnoten en tomaten. Als laatste giet je de overgebleven vinaigrette over de salade.
Tip: de Nederlandse geitenkaas past perfect bij een wijn uit de Elzas. Denk hierbij aan een Piont Blanc, een edelzwicker of Sylvaner. Deze wijnen hebben een hoger zuurgehalte waardoor deze heel goed bij de Nederlandse geitenkaas passen. Ook witte wijnen uit het Spaanse Rueda passen goed bij deze salade.
Bon appétit!
Vraag gratis een offerte aan