Kos
Kos is het 3e grote eiland en ligt ten noordwesten van Rhodos en ten zuidoosten van Samos. Kos is slechts door een zeestraat gescheiden van Bodrum in Turkije. Het eiland Kos behoort tot de Dodekanesos. De Dodekanesos bestaat uit 230 eilanden waarvan er 17 bewoond zijn. Door de naam (dodeka = twaalf) zou je denken dat het twaalf eilanden zijn, dat is dus niet zo. De uit zee stekende rotsformaties zijn ook meegeteld. Op Kos zijn de oudste gesteenten van Griekenland te vinden. Er zijn zelfs fossielen aangetroffen van 345 miljoen jaar oud. Kos is in de prehistorie waarschijnlijk bedekt geweest met dichte wouden, deze verdwenen toen de mens zich er vestigde. Vandaag de dag groeien er voornamelijk lage struiken op het eiland. Dit met uitzondering van het Dikeos-gebergte. Hier zijn nog uitgestrekte bossen te vinden, bestaande uit pijnbomen en cypressen. De flora op het eiland bestaat uit bijna 1000 verschillende plantensoorten. Kos is ook bekend als het eiland van Hippocrates. Hippocrates werd 460 jaar v.Chr. geboren op Kos. Hij heeft de naam "de vader van de geneeskunst" gekregen omdat hij de eerste was die systeem aanbracht in de geneeskunde. Er zijn o.a. 4 biografieën bewaard gebleven over Hippocrates, en van zijn eigen werken zijn er 57 bewaard gebleven. Hij studeerde aan het Asclepion van Kos. In zijn 30e levensjaar werd hij benoemd tot ereburger van Athene omdat hij de stad wist te redden van een cholera-epidemie. Hippocrates was een bescheiden man en leefde sober, hij was altijd bereid om anderen te helpen en genas veel mensen. Hippocrates is op 104-jarige in Larissa gestorven.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Rhodos
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Kos (Griekenland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kos
Asklepieion (Kos)
Het Asklepieion is een Grieks sanatorium, dat wil zeggen dat het een geneesplaats is. Asklepieions vind je op een aantal locaties in Griekenland. Dankzij Hippokrates is op het eiland Kos de Asklepieion gebouwd. Hij was een geneeskundige arts die de inwoners op Kos het belang in liet zien van de geneeskunde. Het theater van Asklepieion op Kos is nog goed bewaard gebleven en zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Ook is er nog een klein museum in Asklepieion, hier kom je alles te weten over de geneeskunde aan de hand van medische instrumenten, inscripties en ex voto’s (smeekbedes).
Atimachia Castle (Kos)
Atimachia Castle is een oud middeleeuws kasteel in de buurt van de stad Antimachia. Het kasteel is omgeven door een aantal ravijnen en door ruig terrein. Ook heb je vanaf het kasteel een schitterend uitzicht op de kust van Kardamena. Verder diende het kasteel vroeger als een toevluchtsoord voor de inheemse bevolking tijdens de pirateninvallen en in de Ottomaanse tijd in de 15e en 16e eeuw.
Kalymnos (Kos)
Per boot kun je naar het kleine Griekse eiland Kalymnos dat op ongeveer 1,5 uur afstand van het eiland Kos ligt. Op Kalymnos kun je in de hoofdstad Pothia het fort Chrsochera bezichtigen of de Nymfengrot verkennen. Verder kun je er ook sponsduiken, dit is het zoeken naar sponsdieren in de Egeïsche Zee. Daarnaast zijn er zijn nog veel kleine sponsfabrieken die je kunt bekijken.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Griekenland bekijken.
Vervoer
Kos heeft een eigen luchthaven en een vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 3 uur.
Geschiedenis
De geschiedenis van het eiland Kos gaat eeuwen terug. Volgens Homerus nam Kos al deel aan de Trojaanse oorlog in 1194 v. Chr. Het eiland heeft vele namen gekend als Merpis, Kynnis en Karis. Tijdens de Peloponessische oorlogen streed Kos voornamelijk aan de kant van Athene. In 333 v. Chr. sloot Kos een verbond met Alexander de Grote en ging het eiland deel uitmaken van het Macedonische rijk. In 1523 na Chr. bezetten de Turken het eiland. De Turkse bezetting duurt 390 jaar en de bevolking had zwaar te lijden. In 1912 nam Italië het eiland in en het fascistische bewind verdrukte het volk en poogde de vorm van het eiland op vele manieren te veranderen. Na de nederlaag van de Italianen in de Tweede Wereldoorlog, namen de Duitsers het eiland in in 1943: die werden op hun beurt verslagen en gaven de Dodecanesos aan de Engelsen over. Kos werd evenals de ander eilanden van de Dodecanesos bij de rest van Griekenland ingelijfd op 7 maart 1948.