Samos
Samos behoort tot de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland. Het is het twee na grootste eiland van deze eilandengroep en ligt in het Oosten, vlak voor de kust van Turkije. Samos heeft helderwitte zandstranden, schilderachtige dorpjes en mooie vissershaventjes. Het eiland werd al snel een toeristische trekpleister door de prachtige natuur en het milde klimaat. Daarnaast is het eiland ook archeologisch gezien van groot belang, het verleden van Samos is nog goed terug te zien in de antieke stad Pythagorion. Bovendien staat het eiland bekend als de geboorteplaats van Pythogoras. Hij werd zo'n 2500 jaar geleden geboren in de stad Pythagorion en heeft onze huidige samenleving voorzien van belangrijke kennis over wijsbegeerte en wiskunde. Samos is ook beroemd om zijn unieke zoete dessertwijn, die wordt gemaakt van muskaatdruiven.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Rhodos
gratis reisvoorstel >>
Plaatsen in de buurt van Samos (Griekenland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Samos
Kerkis berg (Samos)
De hoogste berg van Samos is de Kerkis. Dit is een vulkaanberg van 1.440 meter hoog in het westen van het eiland. De berg is geliefd onder wandelaars, omdat je hier mooie wandeltochten kunt maken. Een wandelroute van leidt je van de plek Votsalakia naar de top van de berg. Tijdens deze wandeltocht kom je ook nog eens mooie bezienswaardigheden tegen. Denk hierbij aan grotten en kloosters.
Pythagorion (Samos)
Pythagorion is een geliefde badplaats in het zuidoosten van Samos. De stad is vernoemd naar Pythagoras, een Griekse wiskundige en filosoof. Hij is hier geboren en in de haven staat dan ook zijn standbeeld. Pythagorion heeft een gezellige haven. De haven is waarschijnlijk de oudste kunstmatig aangelegde haven in de Middellandse zee. In de omgeving van Pythagorion zijn veel stranden te vinden. Interessante bezienswaardigheden in Pythagorion zijn het klooster van Panagia Spiliani, het kasteel van Logothetis, de Romeinse baden en de overblijfselen van de muur van Polikratis.
Samos-stad (Samos)
De hoofdstad van Samos is Samos-stad, gelegen in een diepe baai genaamd Vathy. De stad is grotendeels tegen de hellingen van een heuvel gebouwd. Je ziet hier vooral veel mooie kerken, smalle straatjes en gezellige pleintjes. Ook de huizen die typerend zijn voor het Griekse straatbeeld zul je hier aantreffen. In de avond is de haven 'the place to be'. Hier vind je leuke terrasjes en restaurants.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Griekenland bekijken.
Vervoer
Samos heeft een internationaal vliegveld, genaamd Samos Airport. Dit vliegveld is te bereiken vanaf luchthaven Schiphol. De vliegtijd vanaf Schiphol bedraagt ongeveer 3 uur en 25 minuten. Daarnaast kun je vanaf dit eiland ook verder vliegen naar Athene en Thessaloniki. Vanaf het vliegveld kun je gebruikmaken van een bus of een taxi nemen om bij je accommodatie te komen.
Als je graag een van de andere eilanden wilt bezoeken, kun je de veerboot nemen. De veerboot vaart vanuit Samos-stad naar Chios, Patmos en Ikaria. Om het eiland zelf te verkennen kun je gebruikmaken van de bus. Er is een regelmatige busdienst met de deelgemeente Pythagoreio. Er is verder geen openbaar vervoer beschikbaar op het eiland. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om zelf een auto te huren. Let hierbij wel op dat de prijzen en voorwaarden per verhuurbedrijf flink uiteen kunnen lopen. Het is daarom verstandig om je hier vooraf al wat in te verdiepen. Het eiland kan ook per fiets worden verkend. Onderschat de fietstochten niet: de wegen zijn natuurlijk niet zo plat als in Nederland en met de brandende zomerzon kan de hitte soms hoog oplopen.
Geschiedenis
De vóór-Griekse bevolking werd verdrongen door de Ioniërs, die zich rond 1000 v.Chr. op het eiland vestigden. Samos begon een belangrijke rol te spelen op economisch en cultureel gebied, dankzij de Ioniërs, die het eiland tot bloei brachten. Daarnaast had Samos ook een belangrijk aandeel in de Griekse kolonisatie. In de haven van Samos werd de Samaina gebouwd: een uniek schip met maar liefst 50 roeispanen. Aan de welvarende periode van het eiland periode kwam een eind, na de dood van de tiran Polikratis ging het eiland sterk achteruit. Samos werd door verschillende bevolkingsgroepen veroverd. Dit had als gevolg dat vele van de oorspronkelijke bewoners het eiland verlieten. Na lange tijd keerden deze bewoners weer terug, maar Samos werd nog voor lange tijd geheerst door de Turkse bevolking. Nadat de Turken hun macht hadden verloren werd Samos nog niet geaccepteerd als eiland van Griekenland door de grotere Europese landen. Pas in 1912 verlieten de laatste Turken het eiland en mocht Samos eindelijk toetreden tot het Griekse koninkrijk.
Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Samos is de geboorte van Pythagoras. Hij heeft onze huidige samenleving voorzien van belangrijke kennis over wijsbegeerte en wiskunde, zoals bijvoorbeeld onder andere de stelling van Pythagoras. De stad Pythagorion is naar hem vernoemd als eerbetoon.