Groenland van A tot Z
Groenland is een bestemming waar maar weinig toeristen naartoe reizen. De meeste vakantiegangers willen het liefst lekker warm weer. Toch heeft Groenland veel moois te bieden en een mooie geschiedenis, cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Kom alles te weten over Groenland van A tot Z.
gratis reisadvies
A van Autonoom
Groenland maakt officieel deel uit van het koninkrijk van Denemarken. Officieel hoort Groenland wel bij Denemarken, maar Groenland is een zelfstandige staat en heeft dus een eigen bestuur. Groenland maakt, in tegenstelling tot Denemarken, geen deel uit van de EU.
B van Bergbeklimmen
Groenland is een geschikt land om outdoor te sporten. Je kunt hier o.a. goed bergbeklimmen. Vrijwel overal in Groenland is bergbeklimmen mogelijk. In het zuiden van Groenland bevindt zich Nanortalik. Hier zijn bergtoppen te vinden van meer dan 2.000 meter, die klimmers van over de hele wereld als een uitdaging zien.
Vraag gratis een offerte aan
C van Christen
Het merendeel van de bevolking van Groenland is christen. Dit komt doordat in 1721 de Deen Hans Egede in Groenland kwam. Hij was de eerste westerse man die Groenland betrad. Uiteindelijk heeft de lokale bevolking het christendom overgenomen. Het christendom in Groenland heeft wel nog elementen van hun eigen oude geloof.
D van Dunbevolkt
Groenland is het meest dunbevolkte afhankelijke gebied van de wereld. Groenland heeft ongeveer 57.000 inwoners en de bevolkingsdichtheid is 0,03/km². Dit hangt samen met het feit dat grote delen van Groenland onbewoonbaar zijn door de kou en onherbergzaam gebied.
E van Eiland
Groenland is met een oppervlakte van 2.166.086 km² het grootste eiland ter wereld. Van de gehele oppervlakte bestaat 81% uit ijs. Australië en Antarctica zijn groter in oppervlakte maar deze worden beschouwd als continenten en niet als eilanden.
F van Fjorden
In Groenland komen veel fjorden voor. Een fjord is een typische inham in een berg in het landschap, die wordt veroorzaakt door gletsjers. Doordat de gletsjers schuren in het landschap ontstaan de prachtige fjorden.
G van Godthåb (Nuuk)
Godthåb is de Deense naam voor Nuuk, de hoofdstad en de grootste stad van Groenland. Het inwonersaantal ligt rond de 15.000. Nuuk betekent landtong in het Groenlands en in het Deens betekent Godthåb goede hoop. Voor toeristen zijn er in Nuuk veel toeristische attracties: een zwembad, 's werelds moeilijkste golfbaan, bioscoop, visstekjes, diverse musea. Daarnaast kun je er hiken en bergbeklimmen.
H van Hondensleetocht
Groenland staat bekend om de hondensleetochten die er plaatsvinden. Dit is een erg speciale ervaring. Niet overal in Groenland is het mogelijk om een hondensleetocht te maken. Langs de gehele Oostkust en een aantal delen van de Westkust kun je het best een hondensleetocht maken in maart en april. Op Disko Island kun je het hele jaar door hondensleetochten maken op een gletsjer.
I van Ijsbeer
De ijsbeer is hét symbool van Groenland. De Groenlanders hebben de ijsbeer tot hun wapendier gemaakt. Men denkt dat de eerste ijsberen 100.000 jaar geleden zijn ontstaan. De oorspronkelijke bewoners van Groenland, de Inuit, maakten jacht op de ijsbeer voor zijn vlees en vacht. Sinds 2006 is de ijsbeer een beschermd dier en de jacht erop is dan ook verboden. Een ijsbeer wordt ook wel de koning van Arctica genoemd.
K van Katuaq
Katuaq ligt in de hoofdstad Nuuk en is het culturele centrum van Groenland. Het gebouw is erg opvallend en indrukwekkend. Binnenin het gebouw is het erg licht. Katuaq dient als bioscoop maar er vinden ook geregeld festivals, theatervoorstellingen, optredens door koren en filmpremières plaats.
L van Leif Eriksson
Leif Eriksson was een Noorse ontdekkingsreiziger, die het rond het jaar 1000 het christendom zou zijn gaan verspreiden in Groenland. Onder de 'Saga van de Groenlanders' valt ook het verhaal de Expeditie van Leif, waarin een deel van zijn ontdekkingsreis wordt beschreven.
M van Margaretha II
Officieel is Margaretha II het staatshoofd van Groenland. Sinds 16 januari 1972 is Margaretha koningin van Denemarken. Margaretha was de eerste kroonprinses van Denemarken omdat de wet eerst geen vrouwelijke troonopvolging duldde. Later werd deze wet geschrapt en werd zij kroonprinses van Denemarken en dus ook het staatshoofd van Groenland.
N van Noord-Amerika
Er is altijd discussie bij welk continent Groenland hoort. Hoewel Groenland vaak geassocieerd wordt met Europa vanwege de band met Denemarken, hoort Groenland geografisch gezien bij het continent Noord-Amerika. Geologisch gezien hoort Groenland bij het Canadese Schild.
O van Oerbewoners
De oerbewoners van Groenland, de Inuit, vestigden zich ongeveer 5.000 jaar geleden in Groenland. De Inuit waren nomaden en kwamen in Groenland tijdens een warme periode van de steentijd. Hun groep bestond uit niet meer dan 500 leden. Zij leefden van de jacht op ijsberen, mukusossen en andere dieren.
P van Poolklimaat
In het grootste deel van Groenland heerst een poolklimaat. Hier ligt eeuwige sneeuw en komen de temperaturen vrijwel nooit boven het vriespunt, alleen tijdens enkele zomerdagen. In de winter kan het er op sommige plekken wel tot 60 graden vriezen.
Q van Q
Het Groenlands is de taal die de oorspronkelijk bevolking van Groenland sprak. Het Groenlands volgt het Latijnse alfabet. Tot voor kort maakte de klank 'kra' uit van hun alfabet. Door een recente spellingshervorming is deze klank vervangen door de Q en wordt de Q ook in het Groenlands gebruikt.
R van Referendum
Vanaf 1953 is Groenland een steeds zelfstandiger land geworden. Verschillende keren heeft het volk gestemd tijdens een referendum om deze zelfstandigheid te bereiken. In 1982 vond het eerste referendum plaats. De bevolking stemde toen voor uittreding uit de Europese Gemeenschap. Het tweede referendum vond plaats in 2008. Hier stemde 75% van de bevolking voor meer autonomie. Als gevolg hiervan kreeg Groenland in 2009 vrijwel volledig zelfbestuur.
S van Sismiut
Na Nuuk is Sismiut de grootste stad van Groenland. Er wonen bijna 5.250 mensen. De stad heeft de meest ijsvrije noordelijke haven. Inwoners van Sismiut verdienen het meest aan visserij. In maart en april kun je in Sismiut prachtige hondensleetochten maken.
T van Toendraklimaat
Langs de kust van Groenland heerst een toendraklimaat. In de zomermaanden komt de temperatuur daar wel boven het vriespunt uit. De gemiddelde temperatuur van een toendraklimaat ligt in de koudste maand onder de -3°C. In de warmste maand tussen 0 °C en 10 °C.
U van Ullortuneq
Ullortuneq is de nationale feest- en vlagdag van Groenland. Ullortuneq vindt plaats op 21 juni. Dit wordt gevierd met lokale feestelijke activiteiten waarbij overal de vlag van Groenland overal wordt vertoond. Tijdens Ullortuneq viert Groenland dat hun eigen vlag voor het eerst is 1985 gebruikt werd.
V van Vikingen
Totdat Vikingen in de 10e eeuw in Groenland aankwamen, was Groenland voor de meeste Europeanen onbekend. De Vikingen of Noormannen waren de Scandinavische bewoners van het zuiden van Noorwegen, Zweden en Denemarken. Iets meer dan 500 jaar geleden leefden zij op Groenland. Zij pasten zich aan aan het klimaat en de omgeving en leefden vooral van de jacht op zeehonden en andere zeedieren. Waarom de Vikingen precies zijn verdwenen uit Groenland, is nog altijd een raadsel.
W van Wandelen
Groenland is een zeer geschikt land om te gaan wandelen. Je kunt er genieten van de prachtige natuur die het land je te bieden heeft. In hotels en toeristencentra zijn kaarten met wandelroutes verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook tijdens een georganiseerde wandeltocht met een gids het land verkennen.
X van ?
Y van ?
Z van Zuidwesten
Vanwege het gematigde toendraklimaat leven hier de meeste inwoners van Groenland. Hier ligt de kuststrook die 15-150 km breed is. Het klimaat is hier milder vanwege de Golfstroom, een warme, krachtige stroming in de oceaan.