Pécs
Pécs ligt in het zuidwesten van Hongarije, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drau. Als grootste stad in het zuiden van Hongarije wordt Pécs gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Bovendien herbergt de stad de opvallendste Turkse bouwwerken van Hongarije, die in het land verder niet bijzonder talrijk zijn. Pécs is een universiteitsstad en heeft mijnbouw (uranium, steenkool), keramische industrie (de porseleinfabriek Zsolnay), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn. De kunstenaar Viktor Vasarely werd in Pécs geboren. Middelpunt van de stad is het Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, het grootste Turkse bouwwerk in Hongarije. Aan de rand van de binnenstad bevindt zich een kleinere moskee met een twaalfkante minaret. De Turken lieten elders in de stad nog een grafkapel en een fontein na en, minder zichtbaar, een stelsel van waterbuizen. Pécs is in 2010 samen met Istanbul en Essen de culturele hoofdstad van Europa. Er staan diverse speciale activiteiten op het programma zoals een grote kunsttentoonstelling met Bauhaus kunst. In november en december is het Hungarian World Stars concert waarbij Hongaarse klassieke muziek wordt opgevoerd.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Pécs (Hongarije) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Pécs
Dom van Pécs (Pécs)
De Dom van Pécs is een zeer mooie bezienswaardigheid. De Dom is maar liefst 70 meter lang, 27 meter breed en beschikt over 4 klokkentorens van elk 60 meter hoog. De Dom is in het verleden een aantal keren verbouwd en gerestaureerd, maar is tegenwoordig mooier dan ooit te voren. Onder de Dom bevindt zich een grote crypte waar een mooi rood marmeren renaissance altaar staat.
Museum of Science (Pécs)
In Pécs zijn heel veel musea te vinden. Zo vind je er onder andere musea welke gewijd zijn aan Viktor Vasarely, aan de Zsolnay-fabriek, aan de Turkse tijd en aan de geschiedenis van de stad en van Hongarije. Het Museum of Science staat eveneens in Pécs. Dit (natuur)wetenschappelijk museum is al meer dan honderd jaar oud. Het museum is in 2000 verhuisd naar zijn huidige locatie. De tentoonstellingen van het museum zijn over de jaren veranderd en uitgebreid. Dit doet het museum onder andere door middel van eigen onderzoeken.
Széchenyi-plein (Pécs)
Het Széchenyi-plein is het centrale plein van het historische centrum van Pécs. In de middeleeuwen diende het plein als de marktplaats van de stad. Het Széchenyi-plein daagt deze naam sinds 1864, daarvoor heeft het onder andere de namen Fórum, Városi piacz, Főtér gedragen. Aan het plein vind je onder andere de voormalige moskee van pascha Kassim Gasi. Deze opvallende moskee is een van de weinige moskeeën die je in Hongarije vindt. Verder staan er op het plein tal van mooie panden, zoals het stadhuis en het Nádor hotel. In totaal komen er maar liefst twaalf straten uit op dit centrale plein.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.
Geschiedenis
Pécs bestond al in de Romeinse tijd, toen zich hier de nederzetting Sopianae bevond op een eerder door Keltische stammen bewoonde plaats. Na de komst van de Hongaren in de 10e eeuw, stichtte koning Stefanus de Heilige hier in 1009 een bisdom. De opvolger van Pécs’ eerste bisschop legde de basis van de nog steeds bestaande kathedraal. Bij opgravingen onder het Domplein stootten de onderzoekers op 5 vroeg-christelijke bidkapellen. Misschien is er een verband met de vermelde oorkonden. Uit opgravingen bleek dat dit deel van Hongarije een zeer oud cultureelgebied is. Pécs beleefde zijn bloeitijd in de 14e en 15e eeuw. In 1367 kreeg Pécs als 5e stad in Europa een universiteit, gesticht door koning Lodewijk de Grote. Van 1543 tot 1686 maakten de Turken in Pécs de dienst uit. Na de verdrijving van de Turken werd het ontvolkte Pécs voor een groot deel bevolkt door Servische en Duitse nieuwkomers en ontstond een barokstad op de puinhopen. Keizerin Maria-Theresia gaf Pécs in 1780 de rang van Vrije Koninklijke Stad. In de 19e eeuw kwam de industrie op gang (steenkoolwinning, porseleinfabriek Zsolnay) en kreeg Pécs een spoorwegverbinding met Boedapest. Aan het eind van de 19e eeuw was de bevolking weer overwegend Hongaars.