Ierland

Ierland ligt ten westen van Groot-Brittannië. Het staat bekend als 'het Groene Eiland'. Je komt hier voor de rust, het landschap en de bevolking. Dublin is de hoofdstad van Ierland.
Ierland is verdeeld in de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Daarnaast is het land verdeeld in 4 provincies; Leinster, Munster, Connaught en Ulster.
De rivier Shannon verdeelt Ierland in oost en west. Het is altijd al een belangrijke waterweg geweest. De 386 km lange rivier mondt uit in de zee in westelijke richting nabij Limerick. Het is de langste rivier van Ierland.

- Officiele naam:
- Republiek Ierland
- ISO:
- IE
- Ligging:
- noordwest Europa
- Hoofdstad:
- Dublin
- Inwoners:
- +/- 4500000
- Taal:
- Iers en Engels
- Godsdienst:
- Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +0
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 84421 km²
- Beste reistijd:
- mei - juni
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Tinkers - dit zwerversvolk woont in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zijn rond in de kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven.
Iers kristal - Waterford is de bekendste producent van het kristal.
Ervaringen
Pagina 1 van 15 met 146 resultaten
Een prachtig land met veel mooie oude gebouwen. Een prachtig landschap. Vriendelijke mensen. Goede hotels. . We gingen daar met een bus en een humoristische chauffeur. De reisleidster wist ons heel veel te vertellen en bracht ons naar leuke bezienswaardigheden waarover zij veel wist te vertellen.
- Algemeen 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Je kan geweldig uitgaan in Dublin en je kan bijna overal terevht voor wat eten alleen word het lastig met een grote groep.
- Algemeen 7
- Uitgaan 10
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
Ierland is echt een super mooi land met hele aardige mensen!
- Algemeen 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Het strand zijn we niet geweest dus die heb ik open gelaten. Verder kwa sfeer en bezienswaardigheden een dikke voldoende omdat we dankzij onze gids ook heel veel gezien hebben.
- Algemeen 8
- Uitgaan 10
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 8
Veel bezienswaardigheden gezien iedere dag weer
- Algemeen 9
- Uitgaan 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Super vriendelijke mensen in ierland
- Algemeen 8
- Uitgaan 10
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 9
Super mooi land om te bezichtiging.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Super reis met elke dag een nieuw avontuur. Een echte aanrader voor de natuurliefhebber. Wat is de wereld toch mooi. Wat is Ierland mooi!!! Nu al heimwee naar de Whiskey en Guinness. Kwalitatief goede hotels met een heerlijke keuken. Top Reisleiding/chauffeur.
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Een echte aanrader voor diegenen die van ruige natuur houden. Prima hotels, gastvrije bediening, heerlijke maaltijden. En een top reisleiding. Kwalitatief echt goed!
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
De plaatsen die zijn aangedaan waren allemaal gezellig en een mooie cultuur . Ierland is een schitterend Eiland als je van de natuur en cultuur houdt.
- Algemeen 10
- Cultuur 10
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ierland
Bunratty Castle & Bunratty Folk Park (Galway)


Niet ver van Galway vind je Bunratty Castle (in het Iers bekend als Caisleán Bhun Raithe), een middeleeuwse burcht. Bunratty Castle wordt ook wel de meest authentieke en complete burcht van Ierland genoemd en is daarom zeker een bezoekje waard. Je kunt hier een mooie verzameling meubels, kunstobjecten, schilderijen en wandkleden uit de 15e en 16e eeuw bewonderen. Er worden in het kasteel ook middeleeuwse banketten georganiseerd. Bij Bunratty Castle hoort ook Bunratty Folk Park. In dit park is het oude Ierse dorpsleven gereconstrueerd. Ierse boerderijen, dorpswinkels, straten en de pubs zijn prachtig nagemaakt zodat je als bezoeker kunt ervaren hoe de lokale bevolking hier destijds leefde.
Festivals in Galway (Galway)


Galway is de thuisbasis van een aantal zeer geliefde evenementen in Ierland. Bezoek bijvoorbeeld het Galway International Arts Festival in juli. Zoals de naam al aangeeft staat dit festival volledig in het teken van kunst. Verschillende vormen van kunst zoals muziek, dans en beeldende kunst worden vertegenwoordigd op dit festival. Een ander populair evenement is het Galway Oyster and Seafood Festival die elk jaar wordt gehouden in het laatste weekend van september. Dit populaire foodfestival trekt jaarlijks veel bezoekers en is zelfs 's werelds langstlopende festival dat gewijd is aan oesters en zeevruchten. Ben je meer een liefhebber van paardenraces? Bezoek dan het Galway Races Festival. We hebben nu drie grote festivals genoemd, maar er wordt vrijwel elke maand wel een festival gehouden in Galway. Wil je meer informatie over de verschillende festivals in Galway? Raadpleeg dan de website van het Galway's toeristenkantoor.
Galway City Museum (Galway)


Het Galway City Museum is gelegen in het hart van Galway aan de oever van rivier de Corrib. Het museum heeft een aantal permanente tentoonstellingen die in het teken staan van de geschiedenis van Galway. Het museum kan gratis bezocht worden van dinsdag tot zaterdag. Het gebouw zelf heeft een schitterend uitzicht over de baai van Galway, rivier Corrib en de 'Spanish Arch'.
Vakantiebestemmingen in Ierland
Artikelen
Eten en drinken
De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees met twee soorten groente, aardappelen en veel dierlijk vet. Brood is een Ierse specialiteit. Het traditionele Ierse soda bread, gemaakt met karnemelk, wordt vers en warm gegeten. Bij dit heerlijke bruin brood is de gist vervangen door soda. Het is vooral heerlijk met een royale laag boter en gerookte zalm! Daarnaast zijn black pudding (een soort bloedworst), boerenkaas en handgemaakte bonbons bijzonder populair. Bovendien is het Ierse vlees (of het nu varken, rund of lam is) van de allerbeste kwaliteit. En als je echt iets onvergetelijks wilt proeven, kies dan voor schaaldieren: er gaat niets boven een kom dampende verse mosselen, helderwitte krabbenpoten of zilte oesters.
Irish Whiskey en Irish Coffee zijn bij de meeste Nederlanders wel bekend. Guinness is het beroemdste donkere bier van Ierland, maar er zijn ook andere goede merken, zoals Murphys en Beamish.
Vervoer
Vanaf Schiphol zijn Belfast, Cork en Dublin met het vliegtuig rechtstreeks te bereiken. Er zijn 4 luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Ierland vliegen. Je kunt met eigen auto of als voetganger 6 Ierse havens bereiken via de ferry-tochten die worden aangeboden. Bijv. van Cherbourg naar Rosslare of van Roscoff naar Rosslare.
Ierland heeft 4 belangrijke internationale luchthavens: Belfast, Cork, Dublin en Shannon. In Ierland wordt links gereden. Indien je met eigen auto of motor gaat, heb je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en Groene Kaart nodig. Ierland heeft uitstekende bus- en treinverbindingen. Er rijdt ook een hogesnelheidstrein van Belfast naar Dublin. Je vindt taxis met taximeters in Belfast, Cork, Dublin, Galway en Limerick, maar in andere regios moet je van tevoren een prijs afspreken.
Visum
Voor een vakantie in Ierland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau van Ierland ligt over het algemeen hoger dan in Nederland. De officiële munteenheid van de Ierse Republiek is de euro. Maar in Noord-Ierland is de pond nog steeds het betaalmiddel.
Veiligheid
Ierland is misschien wel één van de veiligste landen van Europa. Kleine criminaliteit, zoals zakkenrollen, komt weinig voor. Uitgezonderd in bepaalde delen van Dublin en andere grote steden. In het recente verleden werd de grootste bedreiging gevormd door de bomaanslagen, hoewel toeristen hier zelden slachtoffer van zijn.
Medische informatie
Ierland heeft een mix van publieke en private gezondheidszorg. In 2005 had 29,2% van de Ierse bevolking recht op geheel gratis publieke zorg. Op basis van inkomen of leeftijd (ouder dan 70 jaar) ontvangen deze mensen een medical card waarmee zij recht hebben op gratis medische zorg. De meeste Ieren die geen recht op gratis zorg hebben, nemen een particuliere zorgverzekering.
Voor Ierland zijn er geen verplichte inentingen nodig. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
In Ierland kun je het water uit de kraan goed drinken.
Bevolking
De Ieren zijn gek op festivals. Neem bijv. Puck Fair in Killorglin. Op deze jaarmarkt wordt de kroning van een geit gevierd. Een ander uniek festival is Rose of Tralee, een geliefd schouwspel waarin deelneemsters van heinde en verre meedoen aan de verkiezing tot Roos van Tralee. Tullamore Phoenix Festival biedt een geweldig programma met o.a. een tocht in een heteluchtballon, bungeejumpen en een fakkeloptocht. Tinkers zijn een zwerfvolk die wonen in een caravan of onder een zeil. Ook trekken zij rond in kleurige caravans. Velen zijn afstammelingen van de arme boeren die door de Engelse landlords van hun grond werden verdreven. Kristal wordt in vele Europese landen gemaakt, maar in Ierland zijn de meeste kristalfabrieken. Waterford is de bekendste producent van het Ierse kristal. Het nationale symbool is de Keltische harp. Deze harp is ook afgebeeld op de Ierse euromunten. Maar ook de klaver (shamrock) wordt vaak gebruikt als nationaal symbool, zoals o.a. door het nationale rugbyteam.
De taal
Iedereen in Ierland spreekt Engels. Officieel is Ierland tweetalig. Het Gaelic wordt het meest gesproken in bepaalde gebieden in Cork en Waterford, en in delen van West-Ierland.
Flora & Fauna
Heel vroeger was een groot deel van Ierland bedekt met bossen maar overbeweiding en houtkap tussen de 16e en 18e eeuw leidde tot grootschalige ontbossing. In Ierland leeft o.a. de hagedis. En er zijn vele vissen, zowel in de zoete wateren van het binnenland als in de Ierland omringende zee.
Geschiedenis
In Ierland is de geschiedenis tastbaar aanwezig, het land is bezaaid met ruïnes en gedenktekens. De eeuwenlange strijd tussen de oorspronkelijke Keltische inwoners en de groepen die later kwamen, (Noormannen, Anglo-Normandiërs en voornamelijk Schotse protestanten) heeft diepe sporen nagelaten. Alleen al het feit dat er twee aparte landen op één eiland bestaan, zegt al genoeg. De eerste bewoners kwamen rond de ijstijd. Groot-Brittannië en Ierland waren toen nog verbonden aan het Europese vasteland. Na het smelten van het vele ijs steeg de waterspiegel en werd Ierland een eiland. Rond het jaar 795 begon het Viking Tijdperk. Het ontstond met de eerste invallen van Noorse schepen op het eiland Lambay. De volgende 40 jaar werden vrijwel alle kloosters langs de kust geplunderd en vernield. De invallen bleven in eerste instantie beperkt tot de kuststreken. In 837 arriveerden grote konvooien Noorse schepen en de Vikingen richtten permanente woonplaatsen in en handelsposten. Vanuit deze uitvalsposten werden ook die delen van Ierland geplunderd die tot dan gespaard waren gebleven. Dublin werd de rijkste stad van de Vikingen en een belangrijk handelscentrum. Na verloop van tijd vermengden de Vikingen zich met de Ierse bevolking en waren ze even Iers als de Kelten. In 1541 werd Ierland het Koninkrijk Ierland. een staat in personele unie met Engeland. Het koninkrijk werd bestuurd door een gouverneur met een parlement. Tot 1782 had het parlement weinig te zeggen, en Rooms-katholieken mochten geen parlementslid worden. Bijna alle macht in Ierland lag in handen van de gouverneur en zijn tweede man die beide altijd van Engelse of Britse adel waren. Na de opstand van 1798 besloot de Britse regering om Ierland bij het Verenigd Koninkrijk te voegen, om zo de Ierse bevolking eerlijkere vertegenwoordiging in de regering te geven en verdere onrust te voorkomen. In 1912 wordt een wet aangenomen waarbij heel Ierland zelfbestuur krijgt maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd dit uitgesteld. In 1920 nam het Britse parlement een wet aan waarbij het eiland in tweeën werd gedeeld. Het noorden kreeg eigen zelfbestuur en behield een nauwe band met Londen. In het zuiden kwam een eigen parlement in Dublin, waarbij Zuid-Ierland een status zou krijgen. De verdeling van het eiland was voor veel Ieren onacceptabel. Ook de status, waarbij een band bleef bestaan met Londen, ging velen niet ver genoeg. De wet werd daarom niet geaccepteerd en de onrust groeide uit tot een ware onafhankelijkheidsstrijd. In het voorjaar van 1921 brak bij een aantal kopstukken van Sinn Féin (een nationalistische links-georiënteerde politieke partij) het besef door dat langs militaire weg hun doel niet bereikt zou worden. Dat leidde tot vredesbesprekingen die in december resulteerden in een verdrag. Door dat verdrag werd het zuiden de facto onafhankelijk, de Vrijstaat, hoewel er in naam een band met Londen bleef bestaan. Het verdrag betekende echter ook dat het zuiden akkoord ging met de creatie van de protestantse staat Noord-Ierland waarin de grote katholieke minderheid bewust tot tweederangs burgers werd gemaakt. De nieuwe staat kende een moeilijke start. Het liep zo hoog op dat feitelijk gesproken kan worden van een burgeroorlog. In 1949 werd de Republiek uitgeroepen door de coalitieregering. Daarmee werden ook formeel de laatste banden met Groot-Brittannië verbroken.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Ierland?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.