Dublin
Dublin ligt aan de oostkust van het eiland, vrijwel halverwege, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. Dublin is de hoofdstad van Ierland, en de hoofdstad van county Dublin in de provincie Leinster. De stad is de thuisbasis van Guinness, het bekende zwarte bier van het Stout-type. Traditioneel gezien is er een scheiding tussen de noordkant en de zuidkant van de stad, met als scheidingslijn de rivier de Liffey. De Northside wordt gezien als de armere kant, de kant van de werkende klasse terwijl de Southside de kant is voor de rijkere midden- en hogere klassen. Dublin telt ontzettend veel warenhuizen, markten, ateliers, boetiekjes en winkeltjes. Overal in de stad zitten winkeltjes waar de typische gebreide truien volop in de schappen liggen, compleet met Ierland-print.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Dublin (Ierland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Dublin
Guinness Storehouse Museum (Dublin)
In Dublin heb je ook nog het Guinness Storehouse Museum. Dit hele museum is gewijd aan het biermerk Guinness. Het museum is gevestigd in een brouwerij in St. James' Gate. In het museum zijn een aantal interessante tentoonstellingen waaronder een over de blikjes en flesjes die voor het merk zijn gemaakt. Op de bovenste verdieping is een bar waar je van alles van Guinness kunt proeven.
Nationale Museum Ierland (Dublin)
Het Nationale Museum van Ierland bevindt zich in Dublin. Het werd rond 1880 gebouwd. Op de benedenverdieping vind je een collectie vondsten uit de Bronstijd, met vooral veel sieraden. De afdelingen met meubilair, zilver en wetenschappelijke instrumenten zijn het belangrijkst. Het museum heeft een aantal vestigingen in Dublin. Er is o.a. een vestiging die veel aandacht schenkt aan het dierenleven van vroeger en een vestiging waar je kleding, zilverwerk en meubels kunt bekijken.
Phoenix Park (Dublin)
Phoenix Park in Dublin is het grootste stadspark van heel Europa, het is zelfs groter dan Hyde Park in Londen. In het park liggen een aantal interessante gebouwen, waaronder het gebouw waar de ambassadeur van de Verenigde Staten in woont. In het park bevindt zich tevens een dierentuin, de Dublin Zoo.
Temple Bar (Dublin)
Temple Bar is het culturele hart van de stad Dublin en echt de moeite waard om doorheen te struinen. Hier vind je cafés, galeries, boetieks en pubs waar het hele jaar door veel te doen is. Straatmuzikanten en -artiesten, openluchtmarkten en exposities creëren een festivalsfeer. Op zaterdag wordt het plein omgetoverd tot een drukke markt vol kleuren, smaken en geuren. Het is overdekt met enorme luifels waardoor de markt het hele jaar kan plaatsvinden. Je kunt er vers fruit en groenten kopen maar ook kaas en verse vis. Om de hoek bevindt zich de Temple Bar Book Market, waar je prachtige (oude) boeken kunt kopen.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ierland bekijken.
Vervoer
Wie met de boot uit Groot-Brittannië komt, meert af in Dublin Harbour, 3 km ten oosten van het centrum, of in Dún Laoghaire. Van Dublin Harbour gaat er een bus direct naar het centrum. Een belangrijk middel van openbaar vervoer is Dublin Area Rapid Transport, DART, die dagelijks rijdt van `s ochtends vroeg tot `s avonds laat. Deze trein rijdt van Howth naar Bray via plaatsjes als Dún Laoghaire en Dalkey, en waarmee je kunt overstappen op een suburban trein naar andere plaatsen. De bus is het belangrijkste middel van vervoer; je komt er overal mee, ook buiten de stadsgrenzen. De bussen rijden vanaf 06.00 uur en de laatste bus vertrekt uit het centrum om 23.30 uur. De snelste en meest comfortabele manier om naar Dublin te reizen is natuurlijk met het vliegtuig. Er gaan meerdere vluchten per dag. De reis van Schiphol naar Dublin duurt ongeveer 1,5 uur.
Geschiedenis
Dublin is gesticht door de Vikingen rond 988 en is sindsdien een metropool geworden met meer dan 1 miljoen inwoners. De naam komt van 'Dubh Linn', hetgeen Oud-Iers is voor zwarte poel of zwart water, een verwijzing naar een nederzetting die volgens sommigen overeenkomt met het huidige Dublin, afkomstig van de Griekse astronoom Ptolemeus, rond het jaar 140. Hij had het over een stad die hij Eblana noemde.