Basra
Basra is de derde grootste stad van Irak en ligt op 100 kilometer van de Golf in het zuiden van Irak. Met deze ligging is het de meest zuidelijke stad die van betekenis is voor het land. Vanwege de talloze waterwegen en kanalen die je overal in de stad tegenkomt, wordt Basra ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. De stad omvat drie stadswijken. Margil is het zeehavengedeelte van de stad en je vindt er grote moderne luxe woonwijken, het oude commerciële centrum met de typische markten is Al-Ashar en El-Basra is de oude residentiële stadswijk met mooie huizen van vroeger.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Basra
Museum for Martyrs of the Persian Aggression (Basra)
Het Museum for Martyrs of the Persian Aggression: dit museum heeft tentoonstellingen die verband houden met de verliezen die de bevolking van Basra heeft geleden tijdens de Iran-Irakoorlog. Hier krijg je een goed beeld hoe de Iraakse regering de geschiedenis van het land weergeeft.
Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab (Basra)
Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab: dit standbeeld staat op de promenade langs de Shatt-el-Arab tussen meer dan honderd standbeelden van soldaten die met een vinger verwijtend naar Iran wijzen en zo aan de oorlog herinneren. Opvallend is dat de officier die het bevel tot de aanval gaf in een andere richting staat.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Irak bekijken.
Vervoer
De stad heeft een internationale luchthaven, maar deze verzorgt ook nationaal luchtverkeer. Verder kun je in de stad net als in de andere grote steden in Irak overal met de taxi reizen.
Geschiedenis
Op bevel van kalief Omar bin Khattab werd in het jaar 637 de stad gesticht. Het moest een militaire stad worden en deze functie werd bewezen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In de Eerste Wereldoorlog diende de stad namelijk als een belangrijke Britse basis en bovendien zijn de Britten in de Tweede Wereldoorlog vanuit deze stad naar Bagdad opgerukt. Vanaf de stichting van Basra was de stad een aanmerkelijk centrum van islamitische en Arabische wetenschappen. Tijdens de Abbassidenperiode kende Basra haar gouden tijd want toen was de stad een heiligdom voor kunstenaars, dichters en wetenschappers. Ook werd de stad genoemd als vertrekpunt voor de avontuurlijke wereldreizen van Sinbad in de befaamde sprookjes van duidend-en-één-nacht. De stad maakte een periode van achteruitgang mee tijdens de neergang van het Abbassische kalifaat. Aan deze tijd van verval kwam weer een einde toen in 1920 de spoorlijn naar Bagdad werd opengesteld en daardoor werd Basra optimaal verbonden met alle belangrijke knooppunten in het land. Basra vormde ook de belangrijkste havenstad van Irak en was daarmee tevens het belangrijkste middelpunt van het aangrenzende aardoliewingebied. Maar de haven van Basra was slechts te bereiken met kleine zeeschepen, dus werden er in de jaren zestig ten zuidoosten van de stad nieuwe havens aangelegd voor de aardolie-industrie.