Irak

Palmbomen en gebedshuis
Palmbomen en gebedshuis

Irak ligt in het noordoosten van de Arabische wereld en behoort tot het continent Azië. Het land ligt praktisch geheel ingesloten tussen andere landen en het heeft maar liefst 6 buurlanden. Irak wordt in het noorden begrensd door het Taurusgebergte en Turkije, in het noordoosten en oosten grenst het aan het Zagrosgebergte en Iran. In het zuidoosten en zuiden vormen de woestijnen van Saudi-Arabië en Koeweit de grens, de woestijnen van Syrië en Jordanië vormen in het westen de begrenzing. Irak heeft alleen in het zuidoosten een smalle toegang tot de Golf en deze toegang ligt ingeklemd tussen de landen Koeweit en Iran die allebei rijk aan aardolie zijn. De benaming 'Irak' zou een afgeleide zijn van 'Uruk', één van de oudste steden ter wereld.

Irak heeft een totale oppervlakte van ongeveer 439.000 km² en is daarmee meer dan tien keer zo groot dan Nederland. Irak heeft ongeveer 29 miljoen inwoners en van dit totaal aantal inwoners vormen Arabieren de grootste groep. Van de totale Iraakse bevolking woont twee derde in de vier grote steden: Bagdad, Basra, Mosul en Kirkuk.

Irak bestaat landschappelijk gezien voornamelijk uit laagland. In het westen en zuidwesten van het land liggen uitgestrekte dorre woestijnen die 39% van de totale oppervlakte van Irak beslaan. Het vitale deel van het Iraakse landschap is de sedimentatievlakte, dat het laagland van de rivieren Tigris en Eufraat is. Deze twee rivieren stromen ten noorden van Bagdad in duidelijke dalen en ten zuiden van Bagdad is het landschap vlak met voornamelijk moerassen en slibvlakten. De bergketens van Turkije en Iran liggen in het noorden en noordoosten van het land en vormen zo'n 21% van de totale oppervlakte. Ten zuiden van deze bergen ligt het regen-landbouwgebied van het Zagrosvoorland, maar in tegenstelling tot wat de naam van dit gebied doet vermoeden, is hier de vruchtbaarheidsgraad voor de landbouw maar laag.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Irak
Officiele naam:
Republiek Irak
ISO:
IQ
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Bagdad
Inwoners:
+/- 29000000
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Dinar
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
439000 km²

Ervaringen

Irak krijgt gemiddeld een 9,6 uit 10 op basis van 5 ervaringen.

9,6  5 ervaringen + Ervaring delen

AL-OQBI op 5 augustus 2024 plaats: baghdad, reisperiode: augustus 2024

mooi stad

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Lauren op 6 mei 2019 plaats: Bagdad, reisperiode: juli 2018

Echt Heel mooi Aziatisch land je ziet ook echt dat islam het hoofd geloof is in het land mooie cultuur hoor top❤️

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 10
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 7
Piet op 10 maart 2019 plaats: Erbil, reisperiode: maart 2019

Hele goeie was heel erg leuk samen met mijn vrienden, Irak is een hele goede vakantiebestemming. Het is echt een aanrader

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Hans op 1 maart 2019 plaats: Suleymania, reisperiode: juli 2017

Ik vond het een van de mooiste vakantie landen waar ik ooit ben geweest Echt prachtig

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
Jan op 3 januari 2017 plaats: Karbala, reisperiode: oktober 2016

Prachtig Het is der schoon netjes Mooi!

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Irak

Mashad Yehgya Abul Qassem (Mosul)

De kleine Mashad Yehgya Abul Qassem moskee is een prachtig sieraad uit de 13e eeuw. De ligging dichtbij de oude stadspoort van Mosul en de schitterende kalligrafie op het blauwe marmer binnenin de moskee maken dat dit gebedshuis beroemd is. Ook de zeer typisch Noord-Iraakse kegelvormige koepel draagt bij aan de grote bekendheid van de moskee.

Paleis van Esarhaddon (Mosul)

Paleis van Esarhaddon is een ruïne waarvan men denkt dat het ooit een paleis en militair arsenaal zouden zijn. Het ligt onder de heuvel waarop de moskee van de profeet Jonas staat. Maar vanwege de heilige figuur Jonas was het verboden op de heuvel opgravingen te doen. Enkele restanten van het paleis zijn wel zichtbaar aan de zijkant van de heuvel.

Moskee van de profeet Jonas (Mosul)

Moskee van de profeet Jonas werd in 1854 gesticht bovenop een van de oude poorten van het toenmalige Niniveh. Er wordt aangenomen dat de profeet Jonas hier begraven ligt en dat maakt de moskee tot een van de grootste trekpleisters van heel Irak. Hoewel de moskee totaal gerenoveerd is, is de mihrab (een gebedsnis in een muur van de moskee die de gebedsrichting aangeeft) nog origineel in deze moskee. Vroeger was de moskee een nestoriaans christelijk klooster waarvan de oorspronkelijke ingang zich nu bevindt op het hedendaagse binnenplein van de moskee.

Al-Hadba minaret (Mosul)

Al-Hadba minaret is het symbool van de stad Mosul en is 52 meter hoog. Zij staat naast de Al-Nouri moskee en dateert uit 1172. Samen met de moskee werd de minaret door de Turkse gouverneur Nuriddin Zangi gebouwd. Een bijzonderheid aan de minaret is het feit dat hij scheef staat; de afwijking is namelijk 2,70 meter. De logische verklaring hiervoor is dat door de vernieling van ondergrondse waterleidingen door bombardementen de grond en dus ook de minaret is verzakt. Maar de inwoners van de stad hebben zo hun eigen theorie die verklaart waarom de minaret scheef staat: de minaret zou namelijk een buiging maken naar de profeet Mohammed.

Museum for Martyrs of the Persian Aggression (Basra)

Het Museum for Martyrs of the Persian Aggression: dit museum heeft tentoonstellingen die verband houden met de verliezen die de bevolking van Basra heeft geleden tijdens de Iran-Irakoorlog. Hier krijg je een goed beeld hoe de Iraakse regering de geschiedenis van het land weergeeft.

Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab (Basra)

Standbeeld van Badr Shakir Al-Sayyab: dit standbeeld staat op de promenade langs de Shatt-el-Arab tussen meer dan honderd standbeelden van soldaten die met een vinger verwijtend naar Iran wijzen en zo aan de oorlog herinneren. Opvallend is dat de officier die het bevel tot de aanval gaf in een andere richting staat.

Uitgaan in Irak

Het uitgaansleven in Irak is niet heel spectaculair te noemen. In Irak wordt het alcoholverbruik de kop ingedrukt en dit heeft ervoor gezorgd dat in bars, cafés en restaurants 's avonds niet veel meer te beleven valt, zowel voor de lokale bevolking als voor westerlingen. De Iraakse bevolking gaat nu en dan eens naar het theater of de bioscoop. Verder vermaakt de mannelijke bevolking van Irak zich met het drinken van thee en het roken van waterpijp (nargila) bij een partijtje dammen of schaken. Je kunt het nachtleven het beste proeven in enkele privé-clubs die her en der te vinden zijn en waar je onder andere typisch Arabische dansen kunt bewonderen.

Kanovaren

Kanovaren
Kanovaren

Er zijn maar weinig sportmogelijkheden in Irak aanwezig. Irak heeft veel verschillende typen landschap en het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat is erg geschikt om te kanovaren. In het gebied vind je 'safiras', apart uitziende en van riet gemaakte huizen van Arabieren. Verder zul je in dit gebied tijdens het kanoën veel watervogels ontdekken.

Warenhuizen in Bagdad (Bagdad)

In de vier uithoeken van de hoofdstad Bagdad zijn nog een aantal grote warenhuizen te vinden, de zogenaamde 'Duty Free Shops'. Je kunt hier inkopen doen, maar je bent er wel verplicht je aankopen met Amerikaanse dollars te betalen. Het aanbod in deze grote warenhuizen is te vergelijken met producten uit de vroegere Oostbloklanden, dus er zijn niet veel westerse producten. Deze grote warenhuizen trekken daarom ook niet veel klanten.

Winkelen in Irak

Winkelen in Irak
Winkelen in Irak

De mogelijkheden om te winkelen zijn in Irak beperkt. In verschillende grote steden in Irak zijn markten (soeks) te vinden waar je veel lokale spullen kunt kopen. Op deze soeks kun je voor onze westerse normen goedkoop lederen kledingstukken kopen. Ook al het mogelijke voedsel is vaak op deze markten verkrijgbaar, maar de prijzen van voedsel schommelen dagelijks en aangezien het loon van de meeste Irakezen gering is, speelt de schommeling van prijzen de zwarte markt in de hand. Toeristen moeten wel uitkijken voor het uitvoeren van waardevolle voorwerpen die ze eventueel op zo'n markt kopen, want Irak wil deze kostbaarheden in eigen land houden.

Feesten en festivals

Feesten en festivals zijn in het Mesopotamische leven altijd zeer belangrijk geweest. Zelfs tot op de dag van vandaag worden deze tradities in ere gehouden in Irak. Feesten vinden op vaste momenten in het jaar plaats en festivals worden georganiseerd naar aanleiding van speciale gebeurtenissen.

Moskeeën in Irak

Moskeeën in Irak
Moskeeën in Irak

Moskeeën voor de godsverering zijn in het voornamelijk islamitische Irak natuurlijk niet uit het straatbeeld weg te denken. Een islamitische stad wordt gekenmerkt door één of meerdere moskeeën. Er zijn veel verschillende typen moskeeën, maar ze hebben wel allemaal ongeveer dezelfde indeling en er zijn een aantal vaste onderdelen die bij elke moskee aanwezig zijn. Zo heeft iedere moskee een vierkante of rechthoekige binnenplaats die wordt omgeven door arcaden. Aan één zijde is er, evenwijdig aan de gebedsmuur (qibla), een overdekte gebedsruimte. Ook is er een gebedsnis (mihrab) die de richting van Mekka aanduidt. Naast de gebedshal staan slanke torens (minarettten) en van daaruit richten de gebedsoproepers zich tot de gelovigen. De minaret is dan ook een karakteristiek onderdeel van de moskee. Veel mensen herkennen een moskee ook aan het koepeldak, maar er zijn ook moskeeën die geen koepeldak maar een door zuilen gedragen plat dak hebben. Dit is dan een zogeheten zuilenhalmoskee. Het laatste essentiële onderdeel van een moskee is de fontein die vaak in het voorhof staat: daar reinigen de gelovigen zich zodat ze de bidplaats rein kunnen betreden.

Qaysaria Bazaar

Qaysaria Bazaar
Qaysaria Bazaar
Kaart met locatie Qaysaria Bazaar

In Irak bevinden zich veel bazaars. Een voorbeeld hiervan is de overdekte Qaysaria Bazaar in de stad Erbil. Deze bazaar ligt in talrijke steegjes net ten zuiden van het citadel monument in het centrum van de stad. Als je eenmaal binnen in de bazaar bent, kun je als shopper een leuke wandeling maken door het doolhof van smalle paden tussen de winkels, onder een dak van metalen golfplaten. Op de bazaar zijn weer veel verschillende producten te krijgen. Erbil staat bekend om de zuivelproducten, dus kaas en yoghurt vind je in overvloed op deze bazaar. Maar ook juwelen, kleding en huishoudelijke spullen kun je er kopen.

De Souq el Gomá (Bagdad)

De Souq el Gomá
De Souq el Gomá
Kaart met locatie De Souq el Gomá

Tevens is er in Bagdad een zogenaamde vrijdag markt, de Souq el Gomá. Op deze markt kun je werkelijk waar van alles kopen, zoals cosmetica, auto-onderdelen, kruiden, huisdieren, boeken, elektrische apparaten en nog veel meer. De mensen die de markt bezoeken, struinen de hele markt af opzoek naar spullen die uniek en nergens anders te verkrijgen zijn. De verkopers die op deze markt staan, zijn uit alle delen van Irak afkomstig. Ze komen op donderdag aan, overnachten dan in Bagdad om op vrijdag met al hun meegebrachte spullen op de markt te gaan staan.

Al Sefafier markt (Bagdad)

Al Sefafier markt
Al Sefafier markt
Kaart met locatie Al Sefafier markt

In Bagdad zijn een aantal markten waaraan je een bezoek kunt brengen. De (Souq) Al Sefafier markt is één van de oudste markten in Bagdad en bevindt zich in de Al-Rashiedstraat, in het hartje van de stad. De meeste spullen die je op deze markt kunt verkrijgen, zijn gemaakt van koper. De markt heeft vanwege dit feit ook de naam Al Sefafier gekregen, want Sefaar betekend koper. Niet alleen zijn er schitteren koperen voorwerpen verkrijgbaar, maar ook andere mooie metalen spullen die zijn gemaakt door de smeden die op de markt werken.

Natuurparken in Irak

Het zuiden van Irak bestaat voornamelijk uit dor woestijnlandschap en daardoor is het er erg droog. In dit deel van het land zijn daardoor geen natuurparken te vinden. Maar in het noorden van het land stromen de twee rivieren de Tigris en de Eufraat en daar is het landschap vitaler. In de stad Erbil zijn bijvoorbeeld een aantal parken te vinden. Zo heb je er het Shanadar Park, het Minare Park en het Martyr Sami Abdul Rahman Park.

Kunstgalerijen in Bagdad (Bagdad)

Kunstgalerijen in Bagdad
Kunstgalerijen in Bagdad
Kaart met locatie Kunstgalerijen in Bagdad

Ook zijn er in de hoofdstad van Irak een aantal kunstgalerijen te bezoeken. Op de Abu Nuwas, het vroegere uitgaanscentrum van Bagdad, zijn een aantal jaar geleden verschillende nieuwe kunstgalerijen geopend. De kwaliteit van de kunstwerken die in de galerijen tentoon worden gesteld, doet absoluut niet onder voor de kwaliteit van kunstwerken die in Westerse galerijen hangen.

Baghdadi Museum (Bagdad)

Een ander museum dat is gevestigd in Bagdad is het Baghdadi Museum. Dit museum is ingericht als folkloristisch museum waar aan de bezoekers traditionele ambachten, klederdrachten en gebruiken worden tentoongesteld. Het startpunt van het bezoek aan het museum is de diwan, de schitterende ontvangsthal.

Nationaal Iraaks Museum (Bagdad)

Het belangrijkste museum in de hoofdstad Bagdad is het huidige Nationaal Iraaks Museum. Dit museum is in de jaren '50 ontworpen door de Duitse architect W. March en werd in 1966 in gebruik gesteld als een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Het gebouw heeft grote klappen gehad waardoor het erg beschadigd was, maar het is weer zo goed als hersteld. De ingang van het museum is een reconstructie van de 'Nargal'-poort van Niniveh.

Musea in Irak

Irak heeft al vele oorlogen meegemaakt, zowel van korte als langere duur, en door bombardementen en aanslagen raakten veel gebouwen vaak onherstelbaar beschadigd. Daarom zijn een tijd lang alle nationale en regionale musea in Irak gesloten geweest. De aanleiding hiervoor was dat er na Golfoorlog II in 1991 werd vastgesteld dat er meer dan 4.000 kunstvoorwerpen verdwenen waren en dat in diverse musea ook kunstschatten vernield waren. Dus om de resterende zaken te beschermen werd er besloten de musea voorlopig te sluiten, maar tegenwoordig zijn de meeste musea weer opengesteld voor bezoekers.

Vakantiebestemmingen in Irak

Artikelen

Eten en drinken

In heel Irak zijn restaurants en allerlei eethuizen te vinden. Het eten dat er wordt geserveerd is meestal van goede kwaliteit. Er zijn talloze heerlijke Iraakse gerechten te krijgen, want de Irakezen hebben de gewoonte hun gasten te overladen met overvloedige gerechten. De slaatjes ontbreken nooit bij een typisch Iraakse maaltijd. 'Tabbouleh' is bijvoorbeeld een sla van geperste peterselie, uien en gehakte tomaten met citroensap en olijfolie en 'waraq il ainab' bestaat uit gevulde bladeren van de druivelaar. Bovendien heb je ook nog een speciale dipsaus op basis van gemalen kikkererwten met sesamzaad, citroensap en olijfolie, genaamd 'hommus' en 'lebnah' is een dikke yoghurt met olijfolie en munt. Rijst is één van het hoofdbestanddelen in de Iraakse keuken. Als hoofdgerecht wordt vaak 'quzi' aanbevolen. Dit gerecht bestaat uit gekookt (en erna eventueel geroosterd) schapenvlees op een bed van rijst waardoor rozijnen, noten, amandelen, erwten en hardgekookte eieren gemend zijn. Dit zelfde gerecht wordt ook geserveerd met gebraden kip. Bij beide schotels worden verschillende bijgerechten geserveerd. Het bijgerecht 'bamia' is bereid met okra's en kies je voor 'petinjan' als bijgerecht dan krijg je een soort soep met gekookte aubergines, tomaten, knoflook, sesamzaad en olijfolie. Of je kunt kiezen voor een soort soep gemaakt op basis van witte bonen in tomatensaus genaamd 'fassul' als bijgerecht. 'Patcha' is een traditioneel gerecht in Irak dat heerlijk smaakt, maar waar veel westerlingen hun neus voor ophalen. Dit gerecht is een soort soep waarin de kop van een schaap, samen met bepaalde andere ingewanden, gekookt wordt. Het wordt samen met rijst, amandelen en kleine stukken schapenvlees opgediend. 'Dolma' is een andere specialiteit en is een mengelmoes van groene pepers, aubergines, kool, bladeren van de druivelaar en ui gevuld met gemalen vlees, rijst, look en verschillende kruiden. Het Iraaks gerecht 'kebab' heeft in Nederland ook grote bekendheid. Traditioneel bestaat 'kebab' uit fijngemalen vlees met uitjes, peterselie en diverse kruiden aan een vleespen geregen en dat wordt dan geroosterd. Een soort gelijk gerecht is 'tikka', want dat zijn kleine stukjes schapen- of kippenvlees aan een spies die worden geroosterd boven een houtskoolvuur. Om deze gerechten af te maken, worden er vaak geroosterde tomaten bij geserveerd. De Iraakse keuken dient als dessert vaak een grote verscheidenheid aan zoetigheden op, maar daarnaast zijn ook verse vruchten passend bij het bepaalde seizoen verkrijgbaar.

Het afsluiten van een typisch Iraakse maaltijd wordt gedaan met warme gesuikerde thee. Deze thee wordt 'istikans' genoemd en wordt geserveerd in kleine glaasjes. De Iraakse bevolking drinkt bovendien gedurende de hele dag hete thee als verfrissing. Vaak wordt ook 'hamudt', een soort thee gemaakt van gedroogde limoenen, als verfrissende drank genuttigd. Het gebruik van alcoholische dranken in Irak is voor een groot deel aan banden gelegd en wat wel is toegestaan is streng gereglementeerd. In openbare gelegenheden mag helemaal geen alcohol geschonken worden. Het is wel toegestaan in gespecialiseerde zaken, waar alle dranken verkrijgbaar zijn, alcoholische drank te kopen en het achter gesloten deuren te nuttigen. Een typisch sterke drank uit Irak is 'arak', een drankje gemaakt van dadels dat op smaak is gebracht met venkel. Vooral in het noorden van het land zijn er diverse kleine ambachtelijke stokerijen waar deze drank gebrouwen wordt en ook wordt hier vaak gin geproduceerd op basis van dadels.

Vervoer

Momenteel is het erg moeilijk om Irak binnen te komen. Het meeste vliegverkeer naar Irak is verboden als gevolg van sancties die opgelegd zijn door de Verenigde Naties. Irak heeft wel een aantal internationale luchthavens waar zo af en toe luchtverkeer aankomt. In de hoofdstad Bagdad ligt het Baghdad International Airport (voorheen Saddam International Airport). Andere internationale luchthavens in Irak zijn Basra International, Erbil International, Najaf International en Sulaimaniyah International. Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Irak, maar je kunt wel via Amman (Jordanië), Istanbul (Turkije), Frankfurt (Duitsland) en Wenen (Oostenrijk) naar Irak vliegen. Voor binnenlands luchtverkeer zijn de luchthavens van Mosul, Kirkuk en Basra vooral van belang. Maar ook vanaf de luchthaven in Bagdad zijn binnenlandse vluchten mogelijk. Over land is Irak te bereiken door middel van een zesbaanse expressweg van 1200 kilometer lang en andere goed begaanbare hoofdwegen. In het zuiden verbindt de zesbaanse expressweg Bagdad via Basra met Koeweit en in het westen met Syrië, Jordanië en Libanon. De andere hoofwegen zorgen voor een verbinding met Turkije, Iran en Saudi-Arabië. De grenzen zijn wel streng bewaakt dus daar moet je rekening mee houden als je Irak over land binnen wilt komen. Irak is ook nog per trein te bereiken, want er is een treinverbinding tussen Gaziantep in het zuiden van Turkije en Mosul in het noorden Irak.

Binnenlandse vluchten in Irak zijn mogelijk tussen de grote steden van het land en deze worden uitgevoerd door de nationale luchtvaartmaatschappij Iraqi Airways. Verder beschikt Irak over een goed wegennet, dat op sommige stukken zelfs modern te noemen is. En dit wegennet wordt over het algemeen goed onderhouden. Tussen verschillende steden en dorpen in Irak rijden ook wel taxi's, maar daar moet je erg voorzichtig mee zijn. Ook kun je in Irak reizen per trein want er is loopt een spoorwegennet door het land waardoor de grote steden van het land met elkaar verbonden zijn.

Visum

Voor een bezoek aan Irak heb je een visum nodig. Er worden op dit moment (aug. 2011) geen visa afgegeven.

Prijsniveau

Het gemiddelde prijsniveau in Irak is vergelijkbaar met dat van Nederland. De munteenheid van Irak is de Iraakse Dinar.

Veiligheid

Eind december 2010 is in Irak een nieuwe regering aangetreden en sinds die tijd is de veiligheidssituatie in het land al aanmerkelijk verbeterd. Als je naar Irak reist, wordt aangeraden je goed op de hoogte te stellen van de actuele situatie in het land. Ook is het aan te raden politieke en/of religieuze demonstraties, samenscholingen en openbare bijeenkomsten te vermijden. Verder moet je op je hoede zijn als je een bezoek brengt aan regerings- en overheidsinstanties. De veiligheidstroepen in het land (politie en leger) hebben het recht eventueel autoritair op te treden. Daarom wordt geadviseerd de aanwijzingen die ze geven, strikt op te volgen en geen onnodige problemen te veroorzaken. Bovendien is het verboden foto’s te nemen van politie, leger, overheidsgebouwen, bruggen, fabrieken en ambassades. Terrorisme Er zijn in Irak terroristische en extremistische organisaties actief. Hun agressie is tegenwoordig voornamelijk gericht op de Iraakse politici en rijke zakenlieden en de nationale veiligheidstroepen. Deze terroristische en extremistische groeperingen plegen ook nog steeds bomaanslagen in Irak en verder worden regelmatig projectielen afgeschoten op de Internationale Zone in Bagdad. Als reizigers onzorgvuldig zijn, hebben buitenlanders de kans om een gelegenheidsdoelwit te worden. Het is dus belangrijk plaatsen waar veel publiek samen komt te vermijden, want dit kan de kans om betrokken te raken bij een aanslag aanzienlijk verlagen.

Medische informatie

Het niveau van de gezondheidszorg in Irak is redelijk, maar laat, net als in andere ontwikkelingslanden, nog wel eens te wensen over. De meeste ziekenhuizen bevinden zich in grote steden en deze zijn vaak ook het beste. Het is uiterst belangrijk eigen medicatie mee te nemen, want in Irak zijn medicijnen slechts zeer moeilijk te verkrijgen. Een kleine persoonlijke reisapotheek meenemen, is dus aan te raden.

Specifieke inentingen zijn voor Irak niet vereist. De vaccinatie tegen gele koorts is in Irak alleen verplicht als je voorafgaand aan je reis naar Irak in een gele koorts gebied bent geweest. Verder wordt ongeacht de verblijfsduur inenting tegen DTP en hepatitis A worden aanbevolen als je naar Irak reist. Als de reis langer dan twee weken duurt, wordt ook buiktyfusvaccinatie aanbevolen en bij een verblijf langer dan drie maanden, is het verstandig je te laten inenten tegen hepatitis B, rabiës en tuberculose. Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

In Irak is het leidingwater niet erg schoon, dus het wordt afgeraden om tijdens je verblijf in Irak water uit de kraan te drinken. Ook is het verstandig ijsblokjes en water uit fonteintjes te vermijden. Je kunt het beste blikjes of flesjes water kopen, maar let er dan wel goed op dat de dop van het flesje nog verzegeld is.

Bevolking

Irak is, net zoals zoveel ontwikkelingslanden, een kunstmatige staatkundige eenheid waarin de bevolking een samenstelling is van veel verschillende volken. Van de totale bevolking in het land is 77% Arabier, 19% Koerd, 2% Turkmeen en 2% maakt deel uit van kleine minderheidsgroepen zoals de Perzen en Armeniërs. De Koerden leven in de berggebieden in het noorden van Irak, de Turkmenen wonen in het noordoosten van het land en het midden en zuiden van Irak wordt bevolkt door de Arabieren. In Irak is een grote kloof tussen het leven in de stad en het leven op het platteland. Stedelingen en dorpelingen leven letterlijk en figuurlijk in totaal verschillende werelden. De islam drukt in de steden een belangrijke stempel op het dagelijkse leven. De bevolking op het platteland leeft voor een deel nog steeds in stamverband en daar worden de islamitische wetten vaak door traditionele gewoonten en gebruiken overheerst. Ook de sterke concentratie van verschillende bevolkingsgroepen in bepaalde delen van het land en de gescheiden vestiging in de steden dragen niet echt bij aan intensieve contacten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De Iraakse bevolking is van nature uit zeer gastvrij, want gastvrijheid is een van de deugden die belangrijk is in de islam. Men hoort royaal te zijn tegenover gasten en een goede gastheer let er dus ook voortdurend op dat iedereen goed verzorgt wordt. Verder worden kleine geschenken, snoepgoed of bloemen op prijs gesteld, maar deze worden niet uitgepakt in het bijzijn van de gast. De islam is in Irak de officiële godsdienst en het grootste deel van de Iraakse bevolking, zo'n 95%, hangt dan ook deze godsdienst aan. Hoewel de islam de grootste godsdienst in het land is, staat de Iraakse grondwet in voor vrijheid van godsdienst en is elke vorm van religieuze discriminatie verboden. Christelijke en andere minderheden worden dus gewoon getolereerd in Irak. Hoewel 95% van de bevolking moslim is, bestaan er wel twee stromingen binnen de islam, namelijk de shi'ieten (60% van de bevolking) en de soennieten (35% van de bevolking). Deze splitsing is terug te voeren naar de beginjaren van de islam, want na de dood van de profeet Mohammed in 632 ontstond binnen de wereldgemeenschap van de moslims een conflict tussen de twee stromingen over wie hem moest gaan opvolgen. De Iraakse kalender, die twaalf maanden telt en gebaseerd is op een maanjaar, wordt sterk bepaald door de islam. In Irak wordt erg veel waarde gehecht aan religieuze feesten en nationale feestdagen. De vastenmaand ramadan is waarschijnlijk het bekendste islamitische feest. Tijdens deze maand is het voor moslims verboden tussen zonsopgang en zonsondergang te eten of te drinken (enkele bevolkingsgroepen, zoals zieken en zwangere vrouwen, zijn hiervan vrijgesteld). Na zonsondergang wordt in een uitbundige sfeer tot laat in de avond genoten van een grote maaltijd met verschillende gerechten en zoetigheden. De ramadan wordt traditioneel afgesloten met Eid al-Fitr, het Suikerfeest. Het belangrijkste religieuze feest is Eid al-Adha oftewel het Slachtfeest. Dit feest wordt gevierd op de tiende dag van de maand waarin de pelgrimstocht naar Mekka wordt gemaakt, precies twee maanden en tien dagen na de ramadan. Dit feest herinnerd aan de bereidheid van de profeet Ibrahim (Abraham) om zijn zoon Ismail (Ismaël) te offeren, want op deze dag herdenken moslims dat God toestemming aan hem gaf een schaap te slachten in plaats van zijn zoon de keel door te snijden. Op deze dag is het traditie dat moslims over ter wereld één of meerder schapen slachten en een deel van het vlees aan hulpbehoevenden geven.

De taal

De officiële taal in Irak is Arabisch. Wat er precies verstaan wordt onder 'Arabisch' is echter niet eenvoudig uit te leggen. Het Arabisch is de moedertaal van ongeveer 130 miljoen mensen, wordt in 21 landen Arabische staten als voertaal gebruikt en is daarnaast in enkele landen nog een minderheidstaal. Het moderne Standaardarabisch is een gestandaardiseerde taal die in de hele Arabische wereld als officiële taal gebruikt wordt. Het informele Arabisch, de taal die wordt gebruikt in het alledaagse leven, verschilt sterk per land en er zijn vele accenten en dialecten van het Arabisch in omgang. Het moderne Standaardarabisch, dat ook op school onderwezen wordt, dient dan ook te worden gebruikt bij een bezoek aan een ander land. Naast het Arabisch wordt in autonome gebieden ook het Koerdisch als officiële taal aanvaard. Door Iraakse minderheden als Turkmenen en Armeniërs wordt ook nog hun eigen taal gesproken. Engels wordt in Irak als tweede taal beschouwd.

Flora & Fauna

In Irak vinden we alle kenmerken van subtropische vlakten en berggebieden terug. Zo is de plantenwereld in Irak bescheiden en niet erg uiteenlopend. De voornamelijke oorzaak hiervan is dat het land voor een groot deel uit woestijn bestaat. De dadelpalm is een boom die je regelmatig aantreft in het Iraakse landschap. Deze palm is namelijk goed bestand tegen grote hoeveelheden water en een hoog zoutgehalte in de bodem. In het zuiden van Irak komen moerassen voor waarin je vele weelderige moerasgrassen, zoals papyrus, lotus en riet aantreft. Als gevolg van omvangrijke ontbossingen en overmatige jacht is de fauna in Irak in de laatste jaren sterk verarmd. Vooral de grote zoogdieren in het land hebben het moeten ontgelden omdat er veel op deze dieren gejaagd wordt. Dit heeft bijvoorbeeld gezorgd voor de uitsterving van de Mesopotamische leeuw en ook de Arabische struisvogel is uitgeroeid. In de droge gebieden van het land leven nog wel kuddes rendieren zoals buffels, antilopen, gazellen, zebras en giraffen. In Koerdistan komen nog enkele edelherten voor, net als de ree en de Arabische moeflon (klein wild schaap). Wel heb je grote kans kleinere zoogdieren in het land aan te treffen, zoals jakhalzen, wolven, hyena's, konijnen en hazen. Ook zijn in Irak veel roofvogels te zien waaronder de buizerd, de uil, de raaf en de gier. Ganzen, eenden, patrijzen en korhoenders zijn nog andere vogels die in Irak voorkomen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Irak is bijzonder lang en behoort misschien wel tot één van de oudste ter wereld. Vanouds staat Irak bekend als Mesopotamië, wat Grieks voor 'Tweestromenland' is en deze naam heeft het land gekregen vanwege de twee grote rivieren die er doorheen stromen, namelijk de Tigris en de Eufraat. Het huidige Irak was al bekend in Bijbelse tijden. Toen omvatte het gebied dat nu Irak heet grofweg Babylonië en Assyrië. De Soemeriërs, Assyriërs en Babyloniërs stichtten daar de eerste steden en maakten een einde aan de prehistorie door de uitvinding van het schrift. Ook stelden zij als eerste regels op die duidelijk maakten hoe grote groepen mensen samen kunnen leven. De huidige vorm van de staat en het grondgebied heeft Irak te danken aan het uiteenvallen van het Turks-Osmaanse/Ottomaanse Rijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Want nadat in 1918 Duitsland en de sultan verslagen waren, verdeelden Frankrijk en Groot-Brittannië het bezette gebied en zo kwam in 1920 de staat Irak tot stand. Dit Britse mandaatgebied werd gevormd door de voormalige Ottomaanse provincies Bagdad, Basra en later werd ook de provincie Mosul toegevoegd. De Britten wilden dit hele gebied beheersen, omdat zij over land een verbinding zochten (tussen de Middellandse Zee en de Perzische Golf) met de belangrijke kolonie India. In 1921 plaatsten de Britten de prins Faisal, zoon van de sharif van Mekka, als koning op de troon. In 1932 kwam een einde aan het Britse mandaat en werd het koninkrijk Irak uitgeroepen, maar achter de schermen bleven de Britten aan de macht. In de periode 1936-1941 vonden er in Irak zeven militaire staatsgrepen plaats en de monarchie kwam uiteindelijk in 1958 ten val door de staatsgreep van een groep 'Vrije Officieren', met brigadier Abdul Karim Qasim als leider. De Iraakse Republiek werd uitgeroepen en Qasim werd de eerste president van Irak. In 1963 werd voor het eerst de macht in Irak overgenomen door de Ba'th partij en domineerden de soennitisch-Arabische minderheid de opeenvolgende regeringen en strijdkrachten. Irak groeide onder de Ba'th heerschappij uit tot een symbool van Arabisch nationalisme en werd het land welvarend door de ruime aanwezigheid van olie. In 1979 kreeg Saddam Hussein de macht in Irak en hij was ondertussen al uitgegroeid tot de machtigste man van het regime omdat onder zijn leiding Irak na 1968 tot een politiestaat was omgevormd. Een jaar later brak, door een poging van het regime van Saddam Hussein om de positie van Irak in de regio te versterken, een oorlog uit tussen Irak en buurland Iran. Deze oorlog werd pas in 1988 beëindigd met de ondertekening van een staakt-het-vuren en de oorlog kostte een miljoen mensen het leven. Na afloop van de oorlog streefde Irak naar een zo groot mogelijke olie-export om de economische problemen van het land op te lossen. Maar de olieprijs was erg laag en Irak hield daarvoor de overproductie van buurland Koeweit verantwoordelijk. In 1990 viel het regime van Saddam Hussein Koeweit binnen nadat verbale dreigementen niet het gewenste effect hadden. De Verenigde Naties (VN) kondigde als antwoord op de Iraakse inval in Koeweit sancties tegen Irak af. De VN-Veiligheidsraadresolutie 678 gaf groen licht om alle benodigde (militaire) middelen in te zetten om een einde te maken aan de bezetting van Koeweit. Dit mondde uit in de Golfoorlog van 1991 en de internationale strijdmacht slaagde erin om in 'Operation Desert Storm' bezet Koeweit en Irak binnen te vallen, het Iraakse leger te verslaan en overeen te komen tot een staakt-het-vuren. Kort na de terugtrekking uit Koeweit kwamen eerst de shi'itische Arabieren in het zuiden en vervolgens de Koerden in het noorden massaal in opstand. Het regime van Saddam Hussein slaagde er eerst in stap voor stap de controle over het land opnieuw terug te krijgen, totdat er in Iraaks Koerdistan een Safe Haven werd opgezet en een wijdere No-Fly Zone voor de Iraakse luchtmacht werd afgekondigd. Zo viel de Republiek Irak in 1991 feitelijk in tweeën. In de tussentijd was Irak van een welvarend land teruggevallen naar een ontwikkelingsland, waar mensen op het bestaansminimum leefden. In 1995 werd door de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen, die de grondslag vormde voor het 'Olie-voor-voedsel-programma'. Dat betekende dat onder streng toezicht van de VN Irak weer olie kon exporteren. De inkomsten uit deze olie-export mocht Irak gebruiken om humanitaire goederen, waaronder voedsel en medicijnen, te importeren. Dit alles gebeurde onder strikte controle van de VN. Het sanctieregime tegen Irak zou pas worden opgeheven als het land kon bewijzen niet in het bezit te zijn van massavernietigingswapens. Het Iraakse regime werd daarom verplicht VN wapeninspecties toelaten. In 1998 weigerde Irak daar nog verder aan mee te werken. In 2002 werden de wapeninspecties in Irak hervat, onder grote internationale druk. In de lente van 2003 werd het uiterst onderdrukkende bewind van Saddam Hussein met een militaire actie, geleid door de Verenigde Staten, beëindigd. Deze militaire actie was het uiteindelijke gevolg van het feit dat Irak jarenlang de Veiligheidsraadsresoluties die het land opriepen zich te ontwapenen niet wilde naleven. Na de val van het regime van Saddam Hussein volgde er een periode van complete chaos in Irak. Er ontstond een vacuüm in Irak voor zowel de gestructureerde uitoefening van politieke macht als de handhaving van de openbare orde en veiligheid. De Amerikaans-Britse bezettingsmacht was niet omvangrijk genoeg om dit ontstane vacuüm volledig op te vullen. De 'Coalition Provisional Authority' (CPA) onder leiding van VS-gezant Paul Bremer kreeg in mei 2003 de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de wederopbouw van Irak, de hervorming van de overheidsinstanties en het creëren van stabiliteit en veiligheid. De bestaande economische sancties die tot dan toe voor Irak gelden, werden opgeheven. Het politieke proces onder de Irakezen werd door de CPA aangemoedigd en die inzet leidde tot de oprichting van een Iraaks interim-bestuur in juli 2003. Dit bestuur bestond uit 25 vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen en andere vooraanstaande Irakezen. Op 13 december 2003 kwam het goede nieuws dat Saddam Hussein na een klopjacht was opgepakt, zo maakte de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, die dag bekend. In juni 2004 werd er door de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen waarin een politiek schema werd opgenomen dat ervoor moest zorgen dat eind 2005 een democratisch gekozen regering in Irak kon aantreden. Ook werd in deze maand de macht door de CPA overgedragen aan de Iraakse interim-regering en op deze manier werd de soevereiniteit in Irak hersteld. Irak betrad een nieuwe fase in het proces van de wederopbouw van het land en er werd een nieuwe Iraakse grondwet opgesteld, die na een nationaal referendum werd goed gekeurd en er werden nieuwe verkiezingen gehouden eind 2005. Na het gevangennemen van Saddam Hussein hadden de Amerikanen hem overgedragen aan de Iraakse autoriteiten die een proces tegen de oud-dictator aanspanden. Na een lang en moeizaam proces werd Saddam uiteindelijk ter dood veroordeeld wegens massamoord. Hij werd op 30 december 2006 opgehangen. De executie vond plaats in de hoofdstad Bagdad, vlak voordat formeel het islamitische offerfeest begon. In 2007 blijft het erg onrustig in Irak en zijn er worden talloze bomaanslagen gepleegd. Bovendien zijn er nog volop gevechten tussen Amerikaanse troepen en Al Qaida strijders en daarom stuurt de VS nog meer troepen naar Irak. In juli 2008 wordt voor het eerst door premier Maliki aangegeven dat het wellicht mogelijk is op termijn de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak. In november 2008 gaat het Iraakse parlement akkoord met het veiligheidsverdrag waar in staat dat alle troepen van de Verenigde Staten eind 2011 Irak moeten hebben verlaten. De provinciale verkiezing in februari 2009 worden gewonnen door Maliki. In mei 2009 wordt besloten om op 30 januari 2010 parlementsverkiezingen te houden. Deze verkiezingen vinden uiteindelijk in maart 2010 plaats, maar helaas leverden ze geen duidelijke coalitie op.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing