Mosul
Mosul is de tweede grootste stad van Irak en ligt zo'n 400 kilometer ten noorden van Bagdad. De stad is de hoofdstad van de provincie Niniveh. Mosul wordt ook wel met de naam 'Umm Arabi-Ain' (de stad van twee lentes) aangeduid vanwege het aangename klimaat in de stad, want de seizoenen lente en herfst lijken hier erg op elkaar. Vanwege het feit dat rondom Mosul belangrijke aardolievelden lagen, ontwikkelde de stad zich in een zeer hoog tempo. Uiteindelijk werd de stad het centrum van de aardolie-productie in Irak. Ook de textielindustrie en de verwerkingsindustrie van agrarische producten had hier een grote omvang. Verder werd er aan machinebouw en chemische, cement- en houtindustrie aandacht besteed. Vandaag de dag is de stad nog steeds een belangrijk centrum van handel en nijverheid. De stad heeft ongeveer 2 miljoen inwoners en daarvan hangt ongeveer 4% het Christendom aan. Verschillende bisschoppen van de Chaldese en Syrische kerk hebben in Mosul hun zetel. Vanwege zijn veelomvattende bibliotheek is het dominicaanse centrum in heel Irak beroemd en bovendien wordt het centrum gezien als belangrijkste plek om de Franse taal te leren.
gratis reisadvies
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Mosul
Al-Hadba minaret (Mosul)
Al-Hadba minaret is het symbool van de stad Mosul en is 52 meter hoog. Zij staat naast de Al-Nouri moskee en dateert uit 1172. Samen met de moskee werd de minaret door de Turkse gouverneur Nuriddin Zangi gebouwd. Een bijzonderheid aan de minaret is het feit dat hij scheef staat; de afwijking is namelijk 2,70 meter. De logische verklaring hiervoor is dat door de vernieling van ondergrondse waterleidingen door bombardementen de grond en dus ook de minaret is verzakt. Maar de inwoners van de stad hebben zo hun eigen theorie die verklaart waarom de minaret scheef staat: de minaret zou namelijk een buiging maken naar de profeet Mohammed.
Mashad Yehgya Abul Qassem (Mosul)
De kleine Mashad Yehgya Abul Qassem moskee is een prachtig sieraad uit de 13e eeuw. De ligging dichtbij de oude stadspoort van Mosul en de schitterende kalligrafie op het blauwe marmer binnenin de moskee maken dat dit gebedshuis beroemd is. Ook de zeer typisch Noord-Iraakse kegelvormige koepel draagt bij aan de grote bekendheid van de moskee.
Moskee van de profeet Jonas (Mosul)
Moskee van de profeet Jonas werd in 1854 gesticht bovenop een van de oude poorten van het toenmalige Niniveh. Er wordt aangenomen dat de profeet Jonas hier begraven ligt en dat maakt de moskee tot een van de grootste trekpleisters van heel Irak. Hoewel de moskee totaal gerenoveerd is, is de mihrab (een gebedsnis in een muur van de moskee die de gebedsrichting aangeeft) nog origineel in deze moskee. Vroeger was de moskee een nestoriaans christelijk klooster waarvan de oorspronkelijke ingang zich nu bevindt op het hedendaagse binnenplein van de moskee.
Paleis van Esarhaddon (Mosul)
Paleis van Esarhaddon is een ruïne waarvan men denkt dat het ooit een paleis en militair arsenaal zouden zijn. Het ligt onder de heuvel waarop de moskee van de profeet Jonas staat. Maar vanwege de heilige figuur Jonas was het verboden op de heuvel opgravingen te doen. Enkele restanten van het paleis zijn wel zichtbaar aan de zijkant van de heuvel.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Irak bekijken.
Vervoer
De stad Mosul heeft een luchthaven, maar deze verzorgt alleen binnenlands luchtverkeer. Verder is er een treinverbinding tussen Mosul en Bagdad van waaruit je per trein weer verder naar andere grote steden in het land kunt reizen. Ook kun je vanuit Mosul makkelijk naar Turkije want er is ook een treinverbinding tussen Mosul en de stad Gaziantep in het zuiden van Turkije. Verder kun je in de stad net als in Bagdad overal met de taxi reizen.
Geschiedenis
De stad Mosul werd tegenover het oude Niniveh, de vroegere hoofdstad uit de Assyrische tijd, gebouwd en was traditiegetrouw een belangrijk bestuurscentrum. In 1292 werd de stad geplunderd door de Mongolen. De Perzen kregen het in 1515 voor het zeggen in de stad en in 1638 viel de stad in handen van de Turken. Mosul werd na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1919 aan Irak toegewezen. De aardolie-industrie in Mosul werd tijdens de Tweede Golfoorlog door raketbeschietingen en bombardementen bijna volledig vernield. In 1991, tijdens de uitgebroken burgeroorlog na de Golfoorlog, hadden ook Koerdische rebellen nog korte tijd de macht over de stad.