Vrijwilligerswerk in een Kibboets in Israël
Een vakantie is voor veel mensen een tijd van ontspanning en rust, maar er zijn ook andere manieren om vakantie te vieren. Zo kun je vrijwilligerswerk of gewoon werk in het buitenland doen. Je leert op die manier het land, zijn inwoners en de cultuur beter kennen. In Israël is er de mogelijkheid om in de vakantieperiode in een kibboets aan de slag te gaan, wel moet je dit voor deze periode al regelen.
gratis reisadvies
De kibboets
Een kibboets is een collectieve gemeenschap, dat betekent dat alle bewoners er gelijk zijn. Iedereen heeft dus dezelfde plichten en rechten. Daarnaast wordt al het werk gezamenlijk uitgevoerd en heeft niemand eigen bezittingen. Het werk dat iedere inwoner verricht is dus in het belang van de kibboets. Het geld dat de kibboets verdiend wordt in één kas gestoken waar het onderhoud van de huizen van wordt bekostigd en de dagelijkse benodigdheden van worden gekocht.
Tegenwoordig is er wel van alles veranderd, zo is de kibboets nu veel minder strikt is. Het is tegenwoordig zelfs aanvaard om een aantal eigen bezittingen te bezitten, bijvoorbeeld een tv en een radio. Ook mogen de kinderen 's avonds bij hun ouders slapen. Het gemeenschappelijke karakter is er ondanks de veranderingen niet minder op geworden. De opbrengsten uit het werk gaan nog steeds naar de kibboets.
Veel van de Kibboets zijn inmiddels veranderd in hotel accommodaties wat dient als bron van inkomsten.
Vrijwilligerswerk kiezen
Iedere kibboets is verschillend en heeft een andere bron van inkomsten. Wanneer je dus vrijwilligerswerk gaat doen in een kibboets kun je kiezen of je in de landbouw, de industrie, het toerisme of de veeteelt wil werken. Wel moet je je voorbereiden op allerlei soorten werk, niet alleen de bron van inkomsten binnen de kibboets, maar ook het onderhoud van de kibboets of het passen op de kinderen. Vaak krijg je voor je vrijwilligerswerk wel een beetje zakgeld, zodat je op je vrije dag geld hebt om iets te ondernemen.
Vraag gratis een offerte aan
Je tijd in een kibboets
Je hebt de meeste kans om aangenomen te worden wanneer je tussen de 18 en 32 jaar bent en gezond. Je hebt minder kans wanneer je zwanger bent of kinderen hebt. Het is voor een minimum van 2 maanden en met een maximum van 6 maanden. Vaak werk je 8 uur per dag en 6 dagen per week, je hebt vrij op zaterdag (Sabbat). Je hoeft niet te zorgen voor eten, huisvesting, werkschoenen en werkkleding, daar wordt door de mensen in de kibboets voor gezorgd. Je slaapt met ongeveer 3 andere vrijwilligers op één kamer.
Vrije tijd
Buiten werktijden mag je zelf kiezen waar je je tijd aan besteedt. De kibboetsen beschikken vaak over verschillende faciliteiten zodat je niet weg hoeft van de kibboets om iets te beleven. Zo is er vaak een discotheek of bar, een bibliotheek, verschillende sportfaciliteiten en soms zelfs een museum. Ook regelen veel kibboetsen thema-avonden of uitstapjes, vaak zijn deze uit de gezamenlijke pot en dus gratis.
Kosten
Hieronder een rijtje met kosten waar je zeker rekening mee moet houden wanneer je besluit om vrijwilligerswerk in een kibboets te gaan doen.
* Vliegticket naar Israël en weer terug (verplicht)
* Inschrijfkosten Kibbutz Program Center (verplicht)
* Visumkosten (verplicht)
* Reisverzekering (niet verplicht, wel aan te raden)
* Kibboets verzekering (verplicht)
* Annuleringsverzekering (niet verplicht)
Regelen voor je vertrek
Veel zaken die je normaal zou regelen voor het maken van een reis naar een ver land, zijn ook aan te raden wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland. Maar er zijn een aantal zaken die je extra zult moeten regelen, zo moet je voor het werken in een kibboets gezond zijn. Je toont dit aan door een originele medische verklaring van je huisarts mee te nemen naar de kibboets. Daarnaast is een aanbevelingsbrief van een oud leraar of werkgever ook altijd een goede binnenkomer bij de kibboets.
Let op: Wij bieden zelf geen vrijwilligersreizen aan in een Kibboets in Israël! Wel kun je via ons een fly drive of rondreis langs Kibboets hotels boeken.